19 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Mezőhír

Mezőfalva nehéz, de eredményes évet hagyott maga mögött

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Mezőfalva nehéz, de eredményes évet hagyott maga mögött

A vészhelyzet ellenére sem állt le az élet a településen. Ha nem is a megszokott mederben, de folytatódtak a fejlesztések, a közösségi programok. Mezőfalva Önkormányzatának képviselő-testülete december 15-én, szerdán tartotta idei utolsó, rendes ülését, melyen az aktuális napirendi pontok mellett a község 2021-es kiemelkedőbb történéseiről is hallhattunk Márok Csaba polgármester összefoglalójában.

 

Átfogó értékelés a 2021-es évről

Tisztelt képviselő-testület!

Próbáltam összeszedni a 2021. évi eseményeket. Elöljáróban azonban engedjétek meg, hogy elmondjam, az a fajta vészhelyzet, ami minket legjobban érintett - miszerint a képviselő-testület nem ülésezhetett - január 1-től június 14-ig tartott. A tévedések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy a veszélyhelyzet most is tart. A munka ezen ismeret függvényében teljesen másként folyt, mint ahogy ezt megszokhattuk. Minden egyes döntést polgármesteri határozattal kellett meghozni. A képviselő-testületi fájl feltöltőn minden egyes előterjesztést kiküldtünk és az egyéb kommunikáció sem szakadt meg közöttünk, mivel e-mailen, telefonon, illetve informális munkamegbeszélés keretében is egyeztettünk. A jelentős feladatok, döntések meghozatala előtt minden esetben kikértem a véleményeteket.

 

Január hónapban elkezdtük a szelektív kukák kiosztását a lakosságnak, aminek további kiadása még napjainkban is tart. Elfogadtuk Mezőfalva 2021. évi költségvetését 1.078.975.421 Ft-os bevételi és kiadási főösszeggel. Aki a költségvetésben egy kicsit járatos, annak nem kell magyarázni azt, hogy ilyen költségvetési főösszeg mellett komoly feladatok előtt álltunk. A Német Nemzetiségi Önkormányzat gyűjtést szervezett a templomtoronyban lévő toronyóra és harangjáték megvalósításához, melyet egy mezőfalvi család nagy összeggel támogatott, az ezen felüli részt próbálták összeszedni adományokból. Sikeres volt, mert a pénz februárra össze is jött.

 

Örömmel vettük tudomásul, hogy a belső „körforgó” és a nagy körforgó közötti útszakasz burkolata megújult. Aztán megint jött egy szomorú lépés, március 22-től két hétre bezárt az ország, bezártak az iskolák, az óvodák, a polgármesteri hivatalok. Az intézkedést sajnos a járvány fokozódása indokolta. Régi vágyás volt, hogy az iskolánál az áldatlan parkolási gondokat próbáljuk meg helyre tenni, ez márciusban meg is valósult.

Áprilisban megérkeztek a gólyáink.

Május hónapban teljes településünket illetően kátyúzást végeztünk, illetve a szőlőhegyi utak állagát is próbáltuk javítani. Működik a toronyóra és a harangjáték. A MEDOSZ SE pályázaton új kisbuszt nyert a játékosok szállítására.

Június 1-jén megszületett a bölcsőde fejlesztéshez kapcsolódó döntés, a négy állva maradt ajánlattevőből nyertest tudtunk hirdetni, a Sizso-Bau Kft. (helyi vállalkozás) személyében. Igaz, hogy ezt a döntést is polgármesteri határozattal kellett meghozni, azonban mint már említettem, előzetesen mindenki informálisan leadta támogató véleményét. Tudtuk, hogy nem lehet tovább halogatni, mivel ki fogunk futni az időből.

Készül a szerelőbeton a bölcsőde építésénél

 

Június hónapban megtartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében a NAK gépshow-t a Mezőfalvai Zrt. nagysismándi központjában. A rendezvényt megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr is. Az ide látogatók egybehangzó véleménye az volt, hogy az ország közepén egy ilyen nívós, rangos szakmai esemény megtartására mindenképpen szükség van.

A birkózóink a lazítások után országos versenyen vettek részt, ahol sok érmes hely mellett összességében a Gurics Birkózó Egyesület az összesített éremtáblázat alapján győztese lett a versenynek, megelőzve ezzel Budapesti Honvédot és a Fradit is!

                                    

 

 

Nagyon nagy örömmel tettük le bölcsődénk alapkövét júliusban és azonnal el is indultak a munkálatok. A munkák áttekintését többször is megtettük, konkrétan az építkezésen Varga Gábor országgyűlési képviselőnkkel kétszer voltunk, aki az előrehaladását az építkezésnek megfelelőnek ítélte. Szemmel is jól látható, hogy mi is történik, a vállalkozó 50%-os készültségi fok közelében fogja zárni az idei évet. Természetesen a bölcsőde szeptemberi indulásához még rengeteg tennivalónk van, de bízzunk abban, hogy a Jóisten szeret bennünket és sikerül a kitűzött célunkat, a szeptemberi indulást teljesíteni. Ehhez olyan időjárás szükséges, ami a tél folyamán engedi a benti munkavégzést, illetve a használatba vételi, majd a működési engedély kiadása során a hatóságok betartsák a részükre rendelkezésre álló ügyintézési határidőt.

Arany diplomát kapott Czifra Istvánné volt óvodavezető, amit egy nagyon szép ünnepség keretében nyújtottunk át neki.

A Szociális Intézmény belső felújítására pályázat nem került benyújtásra, ezért saját forrásból kellett megvalósítanunk, ezzel párhuzamosan a szökőkút átépítése is megtörtént. Megtartottuk a tájházak napját. Július 21-én a MEDOSZ SE 101 éves születésnapját ünnepeltük, mivel a 100. a vírus miatt elmaradt.

Augusztus 20-án két helyszínen tartottuk meg államalapítási ünnepségünket. Augusztus 28-án két civil szervezetünk, a Vadászok nyári évadzáró pikniket rendeztek, a Polgárőrök pedig ugyanezen a napon egy rock estet.

             Szeptember 1-jén megtartottuk az elmaradt közmeghallgatást, mivel akkor sem voltunk biztosak abban, hogy a járvány nem okoz-e újabb korlátozásokat. Szeptember 18-án került megrendezésre a szüreti felvonulás és bál, melyet idén a Mezőfalvi Néptáncegyüttessel szerveztünk közösen. Itt is szeretném megköszönni azoknak a megállóhelyeknek a segítéségét, akik hozzájárultak a felvonulás sikeréhez. A koronavírus járvány miatt ezt a rendezvényt az iskolaudvaron sátorban tartottuk és azt gondolom, hogy a mulatós zene kedvelőinek örömére lépett fel Mohácsi Brigitta, utána pedig Csocsesz.

Szeptember 21-én Soma mamagésa látogatott a Művelődési Házba a hölgyek nagy örömére.

Idősek világnapja

 

Október 1-jén az idősek világnapját ünnepeltük, majd október 15-17-ig galambkiállítás került megrendezésre az iskola tornatermében. Október 15-én a Maksa híradó látogatott el hozzánk. Október 22-én megtartottuk ’56-os megemlékezésünket. Nyertünk forrást a szolgálati lakás felújításra a Magyar Falu Program keretében. Megvalósulása és kulcsátadása szintén Varga Gábor képviselő úrral és a testülettel együttesen történt.

Nyertünk 142 köbméter szociális tűzifát, melyet az előző évek gyakorlatának megfelelően a régi tanácsháza melletti területen tároltuk.

November második hétvégéjén szokott lenni az Alapítványi bál, melyről a doktorokkal történt egyeztetés után a szerezőkkel úgy döntöttünk, hogy lemondjuk. Civil fórumunkon megbeszéltük, hogy hogyan legyenek az adventi hétvégi gyertyagyújtások. Két fontos változást rögzítettünk, az egyik hogy nincs vendéglátás, a másik hogy nincs B terv sem, mint előző években már megtörtént, hogy esős napon a Néptáncosok előadása a Művelődési Házban került megtartásra. Túl a harmadik gyertya meggyújtásán elmondhatjuk, hogy jó döntést hoztunk.

         

 

A Magyar Falupr  ogram keretében települési eszközparkunk is bővült, egy új kistraktor, egy Rider fűnyíró és egy ágaprító került beszerzésre. Döntöttünk a Régi tanácsháza vizesblokkjának felújításáról és a Mozi épületének ajtócseréjéről. November az a hónap, amikor a harmadik negyedéves költségvetési beszámoló is a testület elé került. Az ülésen is elmondtam, hogy megítélésem szerint, ahol a bevétel 86,68 %-a teljesül, a kiadásnak pedig a 45.44 %-a, akkor úgy gondolom, hogy ez két szám magáért beszél. Költségvetési főösszegünk pontosításra került 1.098.834.216 Ft-ra.

 

Úgy gondolom, hogy ez a rövid összefoglaló arról mindenképpen tanúskodik, hogy Mezőfalván történik valami, legyen ez pályázatos forrásból, vagy költségvetési forrásból, de megyünk előre. Ehhez mindenképpen szükség van együtt gondolkodásra, mely semmi másról nem szól, mint arról, hogy nekünk azt kell szem előtt tartani, hogy mi jó a mezőfalviaknak, mire van szükségük és ezeket a célokat kell megvalósítani – hallhattuk az éves összefoglalóban Márok Csabától, Mezőfalva Polgármesterétől.

 

A testületi ülés folytatásában arról is képet kaphattak az érdeklődők, hogy Mezőfalva képviselői miként teljesítették ez évi lakossági kapcsolattartási feladataikat. A személyes beszámolókban megtudhattuk, hogy a település képviselői számos információs csatornát használva kapnak képet az éppen aktuális lakossági véleményekről, kérésekről, tapasztalatokról. A képviselők döntő többsége a személyes találkozásokon, információcseréken kívül a kor technikai lehetőségeit is szívesen és rendszeresen alkalmazza a képviselői munka során.

Mezőfalva Önkormányzatának üléseiről hivatalos formában a www.mezofalva.hu oldalon tájékozódhatunk!

Share