15 | 02 | 2019
Főmenü
Események
February 2019
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Véletlen kép
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Cikkekről

TÉMA: Bemutatkozik Horváth Béla képviselő jelölt

Bemutatkozik Horváth Béla képviselő jelölt 4 éve 4 hónapja ezelőtt #754

  • csardas2
  • csardas2 profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 94
  • Karma: 0

 

Október 12-én szavazó úrnák elé járulunk, hogy állampolgári jogunkkal élve polgármestert és önkormányzati képviselőt válasszunk. Az őszi voksoláson ezúttal öt évre szól a mandátum, ezért nagyon nem mindegy, kire adjuk szavazatainkat. A választás megkönnyítésének érdekében a Mezőhír lehetőséget biztosít minden jelöltséget elnyert indulónak a bemutatkozásra. Harmadik cikkünkben a 63 éves Horváth Béla nyugalmazott tanár és hagyományélő bemutatkozását adjuk közre!

 

 

Egy gondolat bánt engemet

(nem) ágyban, párnák közt halni meg!” No, nem, azt még korainak érzem. Inkább az, hogy milyen lesz ifjúságunk? Tudja-e, és szívével érzi-e, hogy magyar? S mi a kötelessége szülőhazája iránt? Miként és hol tanulják meg szeretett falunkbéli gyermekek, miként kell ünnepelni a felnőttekkel együtt? Két országos ünnepünkön, október 23-án és március 15-én az iskola külön ünnepel, s a falubeliekkel csak a néhány műsort adó gyerekszereplő találkozik. A több száz iskolásunk és sajna tanáraik többsége a távolmaradásával tűnik ki. Nincs ez így jól!

Mindezek az Új Kenyér ünnepén tolultak fel bennem, amikor is a Himnusz és a Szózat énekelése közben az előttünk szépen kiöltözve és vigyázban álló két zászlótartó gyermek némán, szótlanul állt. Nem énekelték velünk együtt nemzeti himnuszunkat! Pedig ez az ima – zömében – itt a Kárpát-medencében dívik, ez kizárólag csak a miénk, e világban senki más nem énekli rajtunk, magyarokon kívül. Amikor megkérdeztem az ifjakat hallgatásuk okáról, azt felelték, rossz az énekhangjuk. De így van-é igazából? Netán más lehet a magyarázat?

Először is, mit számít, kinek milyen a hangja, amikor a szívéből jön a dal. Másodszorra, van-e és milyen színvonalú a hazaszeretetre nevelés az általános és középiskoláinkban? Ünnepeinken bekapcsolják az erősítőt, és „Hallgassuk meg a Himnuszt!” felszólítással némán lazul a tanulóifjúság. Tanáraik küldik-e vagy vezetik a rájuk bízott nebulókat az iskolán kívüli ünnepi alkalmakra? Mert ugye ez nem mindegy! Azt már csak halkan kérdezem, van-é még lánglelkű pedagógus, aki lelkeket tud lángra gyújtani saját példájával? Harmadszorra, nem elég, hogy fogy a magyar, és „mint oldott kéve, széthull nemzetünk”? Idegenbe tántorog ki sokszázezer vállalkozó szellemű és tehetséges fiatalunk a jobb élet reményében. Nem kis hazánkat gyarapítják szorgos munkálkodással, hanem az amúgy is gazdag Nyugatot. De ott a messze távolban ő mindig is idegen marad, akármilyen jól dolgozik. Magyarországon - Mezőfalván van a szülőföldünk, amely nehogy akkor legyen majd fontos, amikor már nem lesz!

Hofi Géza kiváló színészünk mondta egyszer annak kapcsán, hogy: „Jövőnk záloga az ifjúság! Dögöljek meg, ha kiváltom őket!” Jövőnk azonban csak akkor lesz, ha gyermekeink felnőnek. Mert ők is lesznek felnőttek, sőt öregek is, ha megérik. S hogy milyen felnőttek lesznek, az attól is függ, hogy szüleik hajlandók lesznek-e – ha derék embert akarnak faragni gyerekeikből – kétszerannyi időt tölteni velük és feleannyi pénzt költeni rájuk. Elsők között pedig megtanítani őket minden alkalommal köszönni a felnőtteknek, mert ez nem kerül semmibe. Úgy tudjuk szülőfalunkat élhetőbbé, magunkat gazdagabbá tenni, ha minél többen részt veszünk közösségünk formálásában. Mint Vass Albert üzente haza:

„…és miként hirdeti a Biblia:

megméretik az embernek fia

s ki mint vetett, azonképpen arat.

Mert elfut a víz és csak a kő marad,

de a kő marad.”


 

2014. szeptember 4. Horváth Béla

nyugalmazott történelem tanár

Cikk olvasása...
HL
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Bemutatkozik Horváth Béla képviselő jelölt 4 éve 3 hónapja ezelőtt #755

  • József
  • József profilkép
Kedves tanár Úr! Kedves Kolléga!

Ismeretlenül is gratulálok írásodhoz, annak minden egyes szavával egyet értek!
Sőt!
Akár a Himnusz éneklés hiánya, akár a lokálpatriotizmus elhanyagolása - más "liberális" értékek űzése miatt -, szóval mindezek engemet is bosszantanak, s ahol tudok, ott teszek a magyar értékeink védelméért, és az idegen "értékek" majmolása ellen.

De - bocsánatot kérek -, ez az írásod, nem biztos, hogy úgy, ahogyan Te gondoltad, ahogyan szívedből született, eljutott a mezőfalvi választópolgárokig.

A Te szavaid mögött is ott van a járdaépítés, játszótér felújítás, helyi munkahelyteremtés, de annyira áttételesen, míg mások direkt módban fogalmaztak, szóval szerintem nem értettek meg a választók.

Gratulálok írásodhoz, egyben sajnálom, hogy ma hazánkban a konkrét ígéret erősebben hat, mint az erkölcsi normákba csomagolt üzenet.......

Tisztelettel: József
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.312 másodperc