29 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Cikkekről

TÉMA: Változtak a házi segítségnyújtás ponthatárai

Változtak a házi segítségnyújtás ponthatárai 9 éve 2 hónapja ezelőtt #1115

  • csardas2
  • csardas2 profilkép
  • Nem elérhető
  • Adminisztrátor
  • Hozzászólások: 94
  • Karma: 0

Változtak a házi segítségnyújtás ponthatárai

2015. január 17-től kevesebben vehetik igénybe az ellátást!

A szigorítás lényegesen csak a kényelmi szempontból segítséget kérőknek okozhat gondot – állítja a mezőfalvi szakember. Miről szól az ellátási forma, és milyen hatása lehet a szigorodó feltételrendszernek? A kérdések megválaszolásában Tóth Andrea a Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény vezetője volt segítségünkre:

2015. január 17-től kevesebben vehetik igénybe az ellátást!

A szigorítás lényegesen csak a kényelmi szempontból segítséget kérőknek okozhat gondot – állítja a mezőfalvi szakember. Miről szól az ellátási forma, és milyen hatása lehet a szigorodó feltételrendszernek? A kérdések megválaszolásában Tóth Andrea a Szociális, Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény vezetője volt segítségünkre

Kabai Lászlóné 9 idős rászorulót gondoz, a visszajelzések alapján nagy megelégedésre. Képünkön a 2014 novemberétől Mezőfalvára került - mozgásban erősen korlátozott - Gubicza házaspárnak segít a mindennapi életviteli feladatokban.

- Az idős embereknek fontos szolgáltatás a házi segítségnyújtás – kezdte ismertetőjét az intézményvezető. Mezőfalván 28-an élnek a lehetőséggel. Életvitelük, mindennapjaik támogatásában három szociális gondozó és egy koordinátor vesz részt. A szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást. Ezen belül biztosítani kell az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést, a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást. Az igénybevételt megelőzően megvizsgáljuk a gondozási szükségletet, ami legfeljebb napi 4 órában történhet. Ha ez nem elég, akkor a bentlakásos intézményi ellátás lehetőségéről kap tájékoztatást az igénylő. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megemelte a jogosultság rászorultsági küszöbét. A változással a jövőben egyes emberek eleshetnek a szolgáltatástól. A már korábban megállapított gondozási szükséglet érvényben marad, a szigorítás az új igénylők vonatkozásában értendő! A rendelet lényege egy értékelő adatlap, ami továbbra is az önkiszolgálást, az önellátást, a mentális funkciókat, az érzékszervi funkciókat, az egészségügyi ellátási igényt, a felügyeleti igényt, és a szociális körülményeket vizsgálja. Korábban 11 ponttól volt igénybe vehető a napi 1 óra gondozás, most ez a pontszám 20-ra emelkedett. 21 pont fölött napi 2 óra gondozás járt, ezen túl 26 a 2 órás gondozási ponthatár. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi szabályozás szerint napi 1 óra gondozást kaphattak, új belépőként nem jogosultak a szolgáltatás igénybe vételére. A 21-25 ponttal rendelkezők az eddigi 2 óra helyett csak napi 1 óra segítségre számíthatnak. A változásból jól látható, hogy az állami szerepvállalás csak azokra az esetekre koncentrál, amelyekben a család, a helyi közösség nem tud részt vállalni, és külső, szakszerű támogatásra van szükség. Megítélésem szerint a szigorítás lényegesen csak a kényelmi szempontból segítséget kérőknél okozhat gondot. Az előző rendszerben akadtak igények, melyek meghaladták a szolgáltatás lehetőségeit. Ez okozott néha felesleges súrlódást az ellátó és ellátott között. Az pontemeléssel egyértelműbbé válhat az igények teljesítése – foglalta össze tapasztalatait Tóth Andrea intézményvezető.

 

 

Cikk olvasása...
HL
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Változtak a házi segítségnyújtás ponthatárai 9 éve 2 hónapja ezelőtt #1116

  • József
  • József profilkép
Hm.
Nehéz erre egyértelmű választ adni.
Tóth Andrea válasza valószínű, a hivatalos álláspontból született. (Ezt kellett mondania, mást, munkaviszonya miatt nem mondhatott.)
Kérdés: Vajon az emberi elesettséget, a segítségre való rászorultságot lehet-e "PONTOZNI" ????

Embertelen, már önmagában a pontrendszer alkalmazása is!

Ez - a rászorultak segítése, pontozással -, nem egy társasjáték, hogy ki mennyit nyer, ki győz.

Ember, csak mint embert ítélhet meg, és ha kell - minden pont nélkül -, segítsen!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.176 másodperc