03 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Márciustól 16-an újra a közmunkában

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Márciusban újra megnyílt a közmunkások foglalkoztatásának lehetősége. A települések számos feladatra igényelhetnek létszámot, hogy spórolhassanak a kiadásokon. A másik oldalon pedig munkahelyet teremtenek – ha ideiglenesen is – a termelésből kiesett embereknek. Képzettséggel és képzettség nélkül egyaránt találni megoldást a közmunkában.

A mezőfalvi helyzetről Márok Csaba polgármester tájékoztatta lapunkat:

- Március elsejétől 16 embert vett fel a mezőfalvi önkormányzat közmunkára. A község szinte minden területén dolgoznak. A betegségek és az elmaradások miatt megerősítésre került az iskolai takarító csapat. A karbantartásra, illetve a külső körletre is helyeztünk el embert. Segítségével gyerekeink és a gyalogosok biztonságosan kelhetnek át az iskola előtti zebrán a tanítási idő kezdetével és végeztével. A behívott emberek egyik része a falu közterületeinek gondozását végzi. A virágágyások rendberakása, a szemét összeszedése a fő feladatuk.

(balról jobbra) Latinovics Vilmos, Farkas Attila és Tibold Lajos az önkormányzat által kitermeltetett fát termeli be

A csapat nagyobbik fele - a férfiak alkotta csoport - az önkormányzat által kitermeltetett faanyag betárolásában segédkezik. Természetesen az év közben keletkező nyesedékek, ágmetszésből adódó fahulladékot továbbra is tudjuk fogadni. Ezt szintén a közmunkások aprítják fel. A közmunka részeként elindult az árkok kitisztítása is, valamint még plusz tíz ember kerülhet behívásra. Voltak olyanok, akik jelezték az önkormányzatnak, hogy nem tudták teljesíteni az FHT-hoz való jogosultságot (Egy éven belül 30 nap munkaviszonyt kell igazolni.). Gondjaik voltak és kérték, hogy segítsünk, bár nem muszáj az önkormányzatoknál teljesíteni az előírt időszakot, de mindenképpen hasznos a felek számára.

Csendes Zoltán az iskolánál segít az átkelésben

A falu szempontjából jelentős előnnyel is jár a közfoglalkoztatás. A dolgozók milliós értékeket valósítanak meg! Akár a kitermelt fa összerakását, a szociális tűzifa kiszállítását, vagy a járdák rendberakását vesszük figyelembe, elmondható, hogy óriási segítség a község gazdálkodásában. Például az intézmények fűtésszámláinál rögtön jelentkezik a megtakarítás, ami eddig milliós összegeket emésztet fel! A közterületeken végzett, vagy egyéb feladatokat ellátó, végzettségtől függő és független munkákra is van lehetőség. Tehát igen széleskörű a foglalkoztatás, ami a családi költségvetésben is érezteti hatását. Hatékony szervezéssel és kellő odafigyeléssel sok embert tudunk a munka világában tartani. Ez pedig az önkormányzatnak sem mindegy! - fejezte be tájékoztatóját Márok Csaba polgármester.

(balról jobbra) Péntek Katalin, Turi Sándorné és Szabó Tamásné az iskolában segít

Share