23 | 07 | 2024
Főmenü
Események
July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Ivóvíz probléma Mezőfalván

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Ivóvíz probléma Mezőfalván

Pénteken már várhatóan megoldódik!

Napokig lajtos kocsival és palackos vízzel kell beérnie a mezőfalvi lakosoknak.

Ivóvíz probléma Mezőfalván

Pénteken már várhatóan megoldódik!

Napokig lajtos kocsival és palackos vízzel kell beérnie a mezőfalvi lakosoknak.

Augusztus 2-án közzétett felhívás szerint emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált a mezőfalvi ivóvíz. Az ÁNTSZ vizsgálat alapján és a vízszolgáltató hivatalos honlapján közzétett hirdetmény szerint jelenleg csak mosakodásra lehet a vízhálózatból engedett vizet használni. A témában a Dunaújvárosi Hírlap online oldalán jelent meg részemről több hír, melyet az alábbi linken lehet olvasni:

https://www.duol.hu/helyi-kozelet/2023/08/emberi-fogyasztasra-alkalmatlan-az-ivoviz-mezofalvan

A folytatásban a szerda esti vízosztásról készült riport, melyben a probléma pénteki megoldásáról is szó esik.

Önkormányzat és önkéntesek osztják a vizet Mezőfalván

Szőlőhegy sem marad ki a vízosztásból. Péntekre várható a feloldása a helyzetnek.

Mezőfalva történetében eddig még nem tapasztalt helyzetet igyekeznek megoldani az emberi fogyasztásra alkalmatlan ivóvíz pótlására. Az önkéntesekkel a SPAR áruház parklójában találkoztunk, ahol Márok Csaba Mezőfalva polgármestere, Bán Balázs önkormányzati képviselő és Mezőfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesületének csapata tartott egyeztetést a szőlőhegyi terület ellátása érdekében. Az akcióról Mezőfalva polgármesterét kérdeztük:

Mezőfalva szokatlan helyzetben van. Mit lehet tenni a megoldás érdekében?

- Először is nincs vészhelyzet! Szokatlan helyzet van, de nincs vészhelyzet. Az ívóvíz ellátási problémák miatt a falu belterületén a nap folyamán a szolgáltató már biztosított egy lajtot, vízvételi helyet, ahol a lakosság hozzáfér az ivóvízhez, illetve ásványvíz hozzáférést is biztosítottak. A kijelölt pontok a polgármesteri hivatal előtt és a vízmű telepnél vannak. A mai napon, egyeztetve a szolgáltatóval, rendeltünk ásványvizet, ami meg is érkezett. Ezzel kimegyünk Szőlőhegyre, mert ez a külterületi rész is érintett. Ott is vannak gyerekek, és ott sokkal nehezebb a dolog.

 

- Akik a belterületen mozgásképtelenek, azok miként jutnak vízhez?

- Akik nem tudnak a pontokra elmenni, vagy járóképtelenek azokat valaki ellátja, és ők tudják, hogy nekik mi kell. Én a nyugdíjasokkal beszéltem. A nyugdíjasoknak facebook csoportjuk van, ahol kommunikálnak egymással és jelzik a problémákat.

- Mi várható a javulás tekintetében?

- A javulásról az szól, hogy már a keddi napon levették a mintát. Ennek eredménye csütörtökön realizálódik. A második mintát ma, szerdán vették le, aminek az eredménye péntekre lesz meg. Tehát péntekre várható a feloldása ennek a helyzetnek.

- Többen kérdezték, hogy csak ivásra vagy főzésre is alkalmatlan jelenleg a víz? Ellentétes információk is napvilágot láttak.

- Az ÁNTSZ szerint nem alkalmas ezekre, ezért hozattunk lajtot és a lajtban lévő víz alkalmas a főzésre, ivásra.

- Tehát csütörtök, péntek még így lesz a víz megoldva?

- Csütörtökön én már próbálok informálódni. Ha ekkor lesz eredmény, ígérték, azonnal szólnak és ezt továbbítjuk. Tájékoztatás lesz és ez már jó hír. Ami még a történethez tartozik, július 27-én vettek egy mintát, ami nem volt jó. 27-én volt egy csőtörés is, ahol szintén kellett mintát venni, ami jó volt. Egy kicsit ellentmondásos volt a dolog. Nem tudjuk a teljes igazságot, így a biztonság a legfontosabb. Reméljük minden rendben lesz, de ennél gyorsabban nem lehet. A pontos vizsgálat kettő nap.

Az önkéntes tűzoltók egy részt az ERÖV részéről, más részt saját erőből osztja a vizet – tette hozzá Pethes Bálint.

 

Share