23 | 07 | 2024
Főmenü
Események
July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hivatalosan is lezárult a csatornaberuházás

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Hivatalosan is lezárult a csatornaberuházás

Bruttó három milliárdos fejlesztést sikerült példa értékűen befejezni

Négy település, Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése című beruházást a térség egyik legkiemelkedőbb közös projektjének is nevezhetjük, hiszen a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésével 100%-os a községek bekötési ellátottsága. A Kiss Kálmán Művelődési Házban péntek délután rendezett ünnepélyes eseményen dr. Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke köszöntőjében elmondta: Magyarország legnagyobb kincse a víz. Ezért nagyon fontos, hogy ezzel a kinccsel milyen módon gazdálkodunk. A víz minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen a csatornarendszerek megépítése. Hazánkban 75 %-os a csatornázottság. Ebből 50-60 %-os arányú a kistelepülések ellátottsága. A térségben megvalósított beruházás azért is példaértékű, mivel ezen a területen sikerült elérni a csatornázottság száz százalékosságát. Az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének szavai után Varga Gábor a körzet országgyűlési képviselője is nagyra értékelte a beruházás érdekében elvégzett feladatokat. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak a beruházást végzőknek jutott az óriási feladatból, hanem a lakosság részéről is rendkívül fegyelmezetten és megértő módon álltak a kihívások elé. Ilyen mértékű munkát csak összefogással lehet kellő minőségben elvégezni. A rendezvény zárszavában - Mezőfalva mint gesztor önkormányzat részéről - Márok Csaba elmondta: úttörő munkát végzett a négy település és az őket támogató összes hivatal, mert nem volt példa, amit másolni lehetett volna. Ennek ellenére a térség egyik legkiemelkedőbb projektjét sikerült 100%-ban befejezni. A beruházás során eltelt időszak fáradozásai meghozták a munka gyümölcsét, melyet majd mindnyájan élvezni fogunk.

Képek az ünnepélyes pillanatokról itt! >>>

Sajtóközlemény

A műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásával befejeződött Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése. A négy település a beruházásra összesen 1 558 262 410 forint uniós támogatást nyert el a KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0042 azonosítószámú pályázatával. A projekt zárórendezvényére Mezőfalván, a Kiss Kálmán Művelődési Házban került sor 2014. szeptember 5-én.

Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése 2011. május 19-én kezdődött a támogatási szerződés aláírásával és várhatóan 2014. október 30-án zárul le. A projekt zárórendezvényére 2014. szeptember 5-én 16 órai kezdettel került sor Mezőfalván. A rendezvényen dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke köszöntötte a megjelenteket, és a beruházás fontosságáról beszélt. Beke László FIDIC-mérnök, a kivitelezés műszaki ellenőre tájékoztatta a résztvevőket a szennyvízcsatorna-hálózat építésének tapasztalatairól. Varga Gábor országgyűlési képviselő az elkészült rendszer települési- és térségfejlesztési, valamint környezetvédelmi jelentőségét hangsúlyozta. Márok Csaba, a Mezőfalva és Térsége Szennyvízberuházó Önkormányzati Társulás elnöke megköszönte a kivitelezőknek, a projekt munkaszervezetének és a közreműködőknek a munkát, továbbá a lakosságnak az együttműködést, majd a beruházás tapasztalatait, az elkészült mű fontosságát összegezte zárszavában.

Előzmény: a beruházás első üteme. Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag címzett támogatást nyert 2005-ben a csatornahálózat megépítésének első ütemére. A beruházás 2006 tavaszán kezdődött, a négy települést összekötő gerincvezeték kiépítését, a mellette elhelyezkedő ingatlanok rákötését és a fő műveket foglalta magába.

Folytatás: a csatornázás második, jelenlegi üteme. Az önkormányzatok vezetői a szennyvízberuházás első üteméből kimaradt ingatlanokon is szerették volna biztosítani a szennyvízelvezetést. Erre kétfordulós pályázatban volt lehetőség. Először a második ütem előkészítésére, a tervekre nyertek a községek támogatást. A négy település létrehozta a Mezőfalva és Térsége Szennyvízberuházó Önkormányzati Társulást a beruházás lebonyolítására, és a társulás sikeres pályázatának eredményeként 1 558 262 410 forintot nyert a hálózat bővítésére, a második ütem megvalósítására. A beruházás 2014. október 30-án zárul. Az elkészült hálózat Mezőfalván 730, Nagyvenyimen 947, Kisapostagon 345, Baracson 829 ingatlanon biztosítja a kommunális szennyvíz elvezetését. Ezzel a négy település belterületének csatornázottsága 100 %-os lesz.

- A csatornázás két ütemét együtt tekintve ilyen jelentős, bruttó három milliárd forint értékű beruházás még nem volt a térségben - hangsúlyozta Márok Csaba, a Mezőfalva és Térsége Szennyvízberuházó Önkormányzati Társulás elnöke.

A szennyvízelvezetés és tisztítás legnagyobb értékeinek egyike, hogy mentesíti a talajt, a környezetet a szikkasztás okozta károsodásoktól. Az érintett területek lakosságának legalább kilencven százaléka nagyon várta már a csatornaépítés megkezdését, de még inkább a mű elkészültét. Ami érthető, hiszen a beruházás által komfortosabbakká válnak a lakóházak, egészségesebb lesz a környezet, mellőzhető a költségesebb és kényelmetlenebb szippantás, és nem utolsósorban nő az ingatlanok, családi házak értéke.

Márok Csaba

A Mezőfalva és Térsége Szennyvízberuházó Önkormányzati Társulás elnöke

Share