05 | 06 | 2023
Főmenü
Események
June 2023
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Ismét gyűjthetjük a sütőolajat!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Horváth lászlóné Gabi igazgató helyettes az első flakonokat tölti a tárolóba

 

Ismét gyűjthetjük a sütőolajat!

Ne a kertben égessük el és ne öntsük a csatornába!

 

Az iskola udvarában lehet a lakosságnak is elhelyezni a háztartásban keletkező használt sütőolajat.

 

Újabb szelektív gyűjtővel bővül a hasznosítható és a veszélyes hulladék elhelyezése Mezőfalván. A Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán már volt korábban háztartási olajgyűjtő kihelyezve, de az akkori rendszer valamiért nem működött megfelelően. A mostani megoldás és a háttérben lévő cég várhatóan hosszabb életű lehet. Természetesen ahhoz, hogy hosszútávon lehessen üzemeltetni a rendszert, a lakosság környezettudatos magatartásra is szükség van. Tehát ne a kertben égessük el! Főleg ne öntsük a csatornahálózatba! PET-palackban vagy befőttes üvegben jól lezárva vigyük az iskola udvarába a gyűjtőbe! Az elhelyezés az iskola nyitva tartási idejében lehetséges.

 

Mit tudhatunk a rendszerről?

A használt sütőolaj intézményesített, hálózatos begyűjtése eddig megoldatlan volt Magyarországon. Az anyag jelentős része a környezetet szennyezi: a lefolyóba öntve károsítja a csatornarendszert, leterheli a szennyvíztisztítókat, az élővízbe kerülve súlyosan károsítja a vízi élővilágot, a talajba jutva károsítja az élőflórát. Fontos, hogy a felnövekvő nemzedék tudja: a használt sütőolajat és sütőzsiradékot – mint több más anyagot is – szelektíven kell gyűjteni, hogy a környezet terhelése ezáltal is csökkenjen.

 

A „CseppetSem!” Rendszer indulása óta 548 településen több mint 900 gyűjtőedényt helyeztünk ki (főleg intézményi területeken), az elért lakosság 2 192 000 fő. A pozitív választ adó önkormányzatok és intézmények csatlakozása folyamatos, így 2021 nyaráig az elérés 4,5 millió fő körül alakulhat.

 

A „CseppetSem!” Program keretében már több, mint 220 magyarországi bölcsőde, óvoda, általános- és középiskola részese a programnak, jellemzően az önkormányzatokkal együttműködve, de több intézmény önállóan is csatlakozott, vagy éppen kezdeményezője volt a település csatlakozásának. Az eddig telepített „CseppetSem!” Pontok jelentős része helyi oktatási intézményekben van, ahol szívesen fogadták a rendszert és a pontok jól üzemelnek. A csatlakozást ajánljuk minden intézménynek, mely fontosnak tartja a környezetvédelmet. A papír, üdítős kupak és szárazelem gyűjtése mellett már ez az anyag is szelektíven gyűjthető.

A Biotrans Kft. az országos „CseppetSem!” Program keretében az önkormányzatok mellett a tanintézmények (bölcsődék, óvodák, általános- és középiskolák) részére is térítésmentesen biztosítja felvilágosító anyagát és a gyűjtőedényeket.

 

A gyűjtés környezetvédelmi, oktatási és településüzemeltetési haszna mellett az intézmények anyagilag is gyarapodhatnak: évi több tízezer forintos bevételt jelenthet a „CseppetSem!” Rendszerhez történő csatlakozás által a 25 forint/kilogrammos visszatérítésből származó bevétel.

 

A „CseppetSem!” Programban a gyűjtéshez óvodai, általános iskolai alsó és felső, valamint középiskolai szintű tájékoztató anyagot biztosítunk az intézmények számára. Szintén tájékoztató anyagot adunk a pedagógusoknak és a szülőknek is, mely szabadon felhasználható. A „CseppetSem!” Program társadalmi felelősségvállalási programja nyomán kínált visszatérítés közösségformáló és ösztönző erejű, növelheti az összegyűjtött mennyiséget, bevételt hoz a közösségnek, de ami a legfontosabb: előremozdítja a környezetvédelem ügyét a szelektív gyűjtés által. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható: ahol bevezetésre került a rendszer, ott nagy népszerűségnek örvend a szülők és a környéken élők körében is.

 

A gyűjtőrendszer „cseppmentes”: a leadni kívánt anyagot zárt csomagolásban (PET-palack vagy befőttesüveg) kell leadni, így megelőzhető a gyűjtő környezetének beszennyezése. A 240 literes kulturált megjelenésű gyűjtőket az intézmények előkertjében (a bejárat közelében) vagy az udvaron javasoljuk elhelyezni. A gyűjtő kis helyigényű, minden cserénél tisztára mosott, új edényzetet biztosítunk.

 

A „CseppetSem!” rendszert üzemeltető Biotrans Kft. 100%-ig hazai tulajdonban álló, 15 éves szakmai tapasztalattal és megfelelő műszaki háttérrel rendelkező cég. (Már megjelentek a gyűjtésben külföldi multi háttérrel rendelkező cégek, akik az anyagot és a hasznot is kiviszik az országból.)

 

A COVID-19 világjárvány nehéz helyzetbe hozta az országot, így az oktatási intézményeket is. A gyűjtésből származó visszatérítés némileg ellensúlyozhatja az anyagi nehézségeket. A rendszerhez történő csatlakozás és a szerződéskötés „érintésmentes”, közvetlen fizikai kontaktus nélkül is elvégezhető. A bizonytalan helyzetben is javasoljuk a csatlakozást, a gyűjtőedények kihelyezését a lezárás után az intézmények részére fokozatosan biztosítani tudjuk. (Azokban az intézményekben, ahol már elindult a program, a veszélyhelyzet idején is működik a rendszer.)

 


 

Share