22 | 05 | 2019
Főmenü
Események
May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Véletlen kép

Tűzriadó az iskolában valódi füsttel

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a pincegyakorlatról és a riadóról itt! >>>

Kétszer is „kifüstölték” Mezőfalván az iskolásokat! Tűzriadóból jelesre vizsgáztak tanárok, diákok egyaránt. 2 percen belül elhagyták az intézményt!

A helyi önkéntesek igazi körülményeket szimulálva mutattak be mentési és riadóztatási gyakorlatot. A próbák sikerültek. A végén egy gyerek sem mondta: ne oltsák el, égjen csak az iskola!... A történtekről Kaltenecker Miklós és Sudár Mihály tűzoltók adtak részletes ismertetőt:

- Május 16-án, pénteken az iskola pincéjében tartottunk mentési gyakorlatot a Daruszentmiklósi Önkéntes Tűzoltókkal közösen. Az elképzelt szituáció szerint az ott tárolt régi iratok begyulladtak. Egy  személy a pincében rekedt. A helyiségek számát, elhelyezkedésüket és a személyek tartózkodási helyét nem ismertük. A szituáció életszerűségét a VÉD-SZ Kft-től kölcsönkapott füstgenerátorral fokoztuk. Ténykedésünk a tanítási szünetben először kisebb riadalmat, majd lelkes érdeklődést váltott ki a gyerekekből és a tanárokból, hiszen az egész alsó szint füstben úszott. Tagjaink kettesével hajtották végre a feladatot, harmadik társuk a bejáratnál kötéllel biztosította a pincében lévőket. A kötél segítségével könnyen megtalálható a kifelé vezető út. Veszély esetén jelzést tudnak adni a lent lévők. Ismeretlen terepen, 30-40 cm-es látótávolsággal, „légzőben” nem egyszerű lépcsőn lemenni, átvizsgálni termet, és megtalálni a lomok alatt a sérültet. Egy ilyen szituációban hamar kijönnek a hiányosságok, hibák, amik éles helyzetben súlyos következményekkel járhatnak, mint ahogy a Műegyetem lőterén, a tragikus tűzesetnél is történt – említette a példát Kaltenecker Miklós helyi tűzoltó.

Izgalmasra sikerült május 22-én az iskola kiürítési gyakorlata is melyről Sudár Mihály számolt be:

- Az igazgatói irodában tűz keletkezett. Az egyik dolgozó észlelése alapján végrehajtották a kiürítést, miközben a helyi önkéntesek az irodáig vízsugarakat szereltek. Természetesen a helyiséget most is telefüstöltük, hogy minél látványosabb és valóságosabb legyen a riadó. A gyakorlatról csak az intézmény igazgatója és helyettesei tudtak, mert szerették volna felmérni, hogy a diákokon kívül a tanárok is helyesen végrehajtják-e a kiürítést és az azzal járó feladatokat, amikor nincsenek felkészülve rá. A gyakorlat elérte a célját. Mindenki remekül vizsgázott, bár jegyet nem kaptak érte, de egy éles helyzetben akár az életük is múlhat rajta. A tűzriadót követően az iskola udvarán megtartott értékeléssel fejeződött be a gyakorlat. Jövőre is hasonló módon tesznek próbát éberségből és a gyorsaságból – összegezte a tapasztalatokat Sudár Mihály tűzoltó.

További képek az eseményről itt! >>>

Share