24 | 07 | 2024
Főmenü
Események
July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Találkozás a tradícióval és a modern divattal

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a kirándulásról itt! >>>

Találkozás a tradícióval és a modern divattal

Mindenki tudna legalább egy történetet mondani a cigányokról, romákról. Valljuk be őszintén, hogy ezek között kevés pozitív kicsengésű elbeszélés lenne. Ezért most bemutatok egy  jó példát.

Varga Erika roma divattervező, aki megálmodta és létrehozta a Romani Design márkát. Már nemzetközi szinteken is felfigyeltek munkásságára, amelyben ötvözi a roma tradicionális viseletet és a modern trendeket.  Családjával együtt dolgozik, így nem csak ruhák, hanem ékszerek és kiegészítők (öv, nyaklánc, táska) is születnek a Romani Design Stúdióban.

Rafael Dolli, Farkas Alexandra és Stényi Gizella 7. osztályos diákok nagy érdeklődést mutatnak a ruhatervezés iránt. Úgy gondoltam, hogy a roma kultúrájukat jobban megismerve  Varga Erikával való személyes találkozó jobban motiválná a lányokat mind a tanulásban és mind a hagyományok tudatosításában, elmélyítésében.

2013. március 9-én Alexandrával és Gizivel Budapestre utaztunk, hogy a Romani Design Stúdióban a divattervezővel találkozzunk. Nagyon izgultak a lányok, sőt már hetek óta terveztük az utat.

Farkas Alexandra és Strényi Gizella 7. osztályos diákok

Barta Mónika, rajztanár

Igen kedves vendégszeretet fogadott minket. Beszélgettünk a divatról, a tervezésről és a roma hagyományokról, persze Varga Erika személyes tapasztalatin keresztül. Láthattuk, hallhattuk, hogy a munkássága nem csak az öltözékek tervezésére koncentrálódik, hanem kultúrmissziót is folytat. Évek óta a Glinda  Roma Gyermek és Ifjúsági Magazin főszerkesztője, sőt családjával segítik a Romaversitas Alapítványt azzal, hogy Budapesten roma egyetemistáknak főznek hétvégente.  Teázgattunk és a kollekció darabjait is magunkhoz próbáltuk, kiegészítőket felvettük. Erika a lányokat sok tanáccsal látta el, hogy miként válhatnak jó tervezőkké. Buzdította őket, hogy minél hamarabb kezdjenek el bátran és tudatosan használni roma motívumokat a ruháikon. Figyelmeztette is őket, hogy a roma kultúra színessége, gazdagsága először mindig az öltözékben tűnik el, majd a cigány nyelv használat is eltűnhet akár generációról generációra.

Ezzel nem ért véget a divattervező figyelmessége és neki köszönhetően a Romani Design Stúdió melletti Kugler Galériába is bemehettünk. A galéria sajátossága, hogy cigány képzőművészek alkotásait gyűjti össze. Már-már zsúfolásig megtelt szobák összbenyomása egy kincses szigetet idéz, ahol az ember keres, kutat és valami csodára talál. Ráadásul személyesen Bogdán János "Amigo" festővel is találkoztunk, akivel inspiráló beszélgetést folytattam és a pedagógiai munkásságát is megismerhettem. Alexandra és Gizi azokkal  a  nyomódúcokkal készítettek képeket, amelyet az egyik foglakozáson alkottak a gyerekek.

Végül elköszöntünk Varga Erikától, aki felajánlotta, hogy amennyiben a lányok továbbra is kitartóak lesznek és küldnek terveket, akkor  segíteni fogja őket a fejlődésükben. Így meghívást kaptak egy impozáns divatbemutatóra is, amelyet a divatvilág figyelemmel fog kísérni.

Bízom abban, hogy ez találkozás olyan élmény volt a lányoknak, amely az érdeklődés határain túl szárnyal és olyan értékeket alakít ki bennük, mint a kitartás, a szorgalom és a tervezés, kivitelezés öröme.

Barta Mónika, rajztanár

Elérhetőségek:

Romani Design Stúdió: http://romani.hu/main/ valamint a facebook-on is

Kugler Galéria: http://www.kuglerartszalon.hu/hu

Romaveristas Alapítvány: http://www.romaversitas.hu/

Share