20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Nyáron is „iskolapadban”

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A rekordokat döntögető kánikulában mindenki hűvös helyet keres, és igyekszik a folyadékbevitelt maximális szintre emelni. Vannak, akik ilyenkor nyaralni mennek és a hűs habokban próbálják elviselni a rettentő hőséget, mások keresnek egy jó kocsmát, ahol hideg sörrel hűtik le a szervezetüket… Kinek-kinek szája íze szerint.

Mezőfalván azonban több embert találunk művelődési házban, mint a kocsmában a pult mellett. A jelenség megértésében segítségünkre lesz Ijjas Gizella művelődésszervező:

Lassan már másfél éve, hogy a város közeli településén felavatták a Kiss Kálmán Művelődési Házat, ami nemcsak kulturális rendezvényeknek ad otthont, de számos klub és egyesület élettere is egyben.

A fiatalok mellett a középkorúak és az idősek is találnak érdekes programokat. Ezek közül az egyik legújabb és egyben a legnagyobb siker az Idegen Nyelvi és Informatikai Kompetenciák Fejlesztése címhez kapcsolódó oktatás. Az országok között végzett uniós felmérés szerint Magyarország igencsak a sor végén kullog informatikai írás-tudás, és az idegen nyelv terén, így uniós források segítségével fel lehet hozni a lemaradó országokat. A hivatalosan TÁMOP 2.1.2 című pályázatban országosan százezer embernek nyílik lehetősége részt venni. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivataltól minden regisztrált és felvételt nyert jelentkező kilencvenezer forint támogatást kap, melyet képzésre használhat fel. Egy óra ezer forintba kerül, így kilencven órás képzéshez juthatnak hozzá a jelentkezők, akik maguk döntik el, hogy informatikai tudásuk fejlesztésére, vagy idegen nyelv tanulására fordítják az összeget. A projekt kezdete óta már három informatikai csoport végzett, és volt két nyolcvan éves tanuló is! Jelenleg két 12 fős csapat ismerkedik a digitális világgal. Az informatikai mellett teljes kapacitással működnek az angol és német nyelvű csoportok is, ahol már 10 főtől indul az oktatás. Gyakorlatilag a művelődési ház napjait teljesen kitöltik az oktatási programok – mutatja büszkén a naptári bejegyzéseket Ijjas Gizella.

Sajti István és Kovács Jánosné már végeztek informatikából

Bárki jöhet, aki betöltötte 18. életévét és nem tanuló, hallgató állami képzésben. Természetesen fontos cél a munkanélküliek visszavezetése is, de Mezőfalván most nem ez a jellemző, hanem főleg olyanok jönnek, akik dolgoznak, valamint diplomások is jelentkeztek egész nagy számban. A képzés sikerére jellemző, hogy akik végeztek informatikából, vagy éppen nyelvből, azok már várják a folytatást!

Ilyen sok a program!

A Kiss Kálmán Művelődési Ház mindennapjait azonban nemcsak az oktatás teszi teljessé. Nagyon sok klubnak, civil szervezetnek, és egyéb szolgáltatásnak is otthonául szolgál az intézmény. A néptáncosok, az asztaliteniszezők mellett önszerveződő csoportoknak is jut lehetőség közös szalonnasütésre, kirándulások élménybeszámolóinak megismerésére. Ez utóbbi most van kialakulóban. Szerdánként gyereksarok várja a kicsiket, valamint a kézműveskedés kedvelőinek van lehetőségük a különböző anyagokkal ismerkedni. Ősztől pedig terveződik egy baba-mama klub, melynek várhatóan az új védőnőnk Kele Krisztina lesz a vezetője. Hetente 100-150 ember fordul meg a művelődési házban. Havi szinten pedig több százról beszélhetünk – érzékeltette az intézményben elérhető programok népszerűségét Ijjas Gizella művelődésszervező.

Természetesen az utcáról bejövőket is szívesen látjuk. A ház nyújtotta szolgáltatásokkal szívesen állunk minden betérő rendelkezésére!

 

 

 

Share