22 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szüreti felvonulást és bált tartottak Mezőfalván a hétvégén.

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a felvonulásról és  abálról itt! >>>

 

Szüreti felvonulást és bált tartottak Mezőfalván a hétvégén.

Nem ápolják, inkább megélik a hagyományaikat

 

Az idén rekordokat döntögetett a résztvevők száma. Huszonhat utca érintésével, tizenöt megállón keresztül szólt a mulatós zene és ropták a táncot. Este pedig bál Mohácsi Brigittával, Csocsesszel. Nem utolsó sorban a hazai szíveknek mindig nagyon kedves Turi zenekar tette hangulatossá és igen jókedvűvé a mezőfalvi rendezvényt.

                 

A magyar szüreti hagyományok évszázadokra nyúlnak vissza, melyhez a nehéz munka mellett az ízletes falatok, finom borok, felvonulás, zene, tánc és bálok szervesen kapcsolódnak. Országunk népi kultúrája ezen a téren igen színes, így tájegységenként, nemzetiségi identitásonként más és más formában jelenik meg. A közös pontja azonban mindegyiknek, hogy a paraszti élet nehéz kenyérkereső életének van nem egy vígabb alakja is. Különösen szüret idején, amikor a jóféle borok amúgy is feledtetni tudják az ember minden búját, baját. Ehhez a szép népi hagyományhoz kapcsolódik napjaink újjáéledő szokása, sőt, inkább fogalmazhatunk úgy, hogy élő szokása a szüreti felvonulások, bálok tartása. Mezőfalván szombaton rendezték a nem éppen csöndes felvonulást és a hozzá kapcsolódó bált. Ezúttal a hangoskodás és a vigasság miatt senki nem élt panasszal, mert talán csak az nem volt ott, aki nem akart!

                  

Canon géppel készült fotók itt! >>>                                                                                                             Telefonos videó közbeni képek pedig itt >>>

 

 

A színes forgatag délután egy órától este hat óráig haladt végig a település utcáin, terein. Az iskola udvarán ért véget a menet. A helyi hagyományok szerint az indulásnál a Mezőfalvi Tájház kertjében lehetett felszállni a szekerekre, melyekből most - örvendetesen a sok résztvevőnek - kis hiány is keletkezett. Mégsem maradt le senki, mivel óriás utánfutóval pótolták. Az idén egyébként is rekordokat döntögetett a rendezvény. A most következő számok mindent elmondanak: Tizenhét szekérből álló karavánon közel kétszázan foglaltak helyet! Ennyi utcán még soha nem vezetett át a felvonulás. Tizenöt helyszínen várták a szüreti vigasságot étellel, itallal, süteményekkel. Két hangosított szekér is szerepelt a menetben, és igen szép számban képviseltették magukat a lovas betyárok is. A számok mellett még tartogatott egy igazi különlegességet is a felvonulás. Az idén meghívást kapott a felvonulásra a mezőfalvai boszorkányok különítménye, akik rendszeres szereplői a helyi közösségi rendezvényeknek, így joggal foglalhattak helyet az egyik szekéren.

Márok Csaba Mezőfalva polgármestere

 

A Tájház udvarán találkoztunk Márok Csabával, Mezőfalva polgármesterével is, aki az alkalomhoz illő felszereléssel, egy helyes kis butykossal érkezett. Nem sokat találgattunk mi van az italtartóban?

- Nagyon készültünk a rendezvényre és reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Bízunk benne, szerencsésen és jól sikerül majd a menet. Tizenöt megálló lesz a faluban, ami talán párját ritkítja a mezőfalvi szüreti felvonulások történetében. Rengeteg kocsi van, melyeken közel kétszáz fős víg társaság rója majd a település utcáit. A butykosban pedig természetesen saját pálinka van a kínálásra, hiszen más tollával nem ékeskedünk – zárta kacsintva indulás előtti szavait Márok Csaba.

Czuppon Péter a Mezőfalvi Néptáncegyüttes művészeti vezetője, táncpedagógus

 

Czuppon Péter táncosai már nem az első bálozó kategóriába tartoznak, így óriási rutinnal és kiváló szervezőkészséggel állították össze a szüreti felvonulás programját. Az első megálló forgatagában invitáltuk néhány szóra.

- Számunkra is meglepetés volt a rendezésre való felkérés, de természetesen tettünk érte sokat, hogy ne maradjunk szégyenbe. A korábbi időkben a sváb táncosok szervezésében zajlott a mezőfalvi szüreti vigasság. Az idén megkértek minket, csináljuk mi, jövőre majd megint ők lesznek. Próbáltunk megtenni minden tőlünk telhetőt. Szóltunk a környék baráti tánccsoportjainak, lovasoknak, zenészeknek, akik szívesen részt vesznek ilyen rendezvényeken. Úgy látjuk, nagyon sokan eljöttek és így a kocsik létszámával kicsit bajban voltunk. Végül egy óriás utánfutóval megoldottuk.

- Sokan úgy fogalmaznak, a hagyományokat ápoljuk, de talán helyesebb, vagy időszerűbb lenne azt mondani, hogy megéljük.

- Én azt gondolom, a hagyományt nem kell ápolni, az nem beteg! Inkább ha benne élünk, az sokkal jobb! Reméljük, ez a rendezvény is segít ebben, és a sok fiatal táncos tovább viszi a hagyományt, szokást, ezt az életet. Ez a program nem jöhetett volna létre egy nagy összefogás nélkül, ami mindenképpen dicséretes – hallhattuk a táncpedagógus rövid, de tartalmas véleményét.

                 

                                                                                                                   A táncosok több kilométer barangolás után is fáradhatatlanul jó kedvvel és fergeteges fellépéssel zárták a szüreti felvonulást

 

A szüreti felvonulás végül a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán felállított sátornál ért véget, ahol pazar fellépéssel tették fel a koronát a rendezvényre Czuppon Péter táncosai. Az esti báli hangulat alapozása után a sátor színpadán sztárfellépőként Mohácsi Brigitta és Csocsesz szórakoztatta a közönséget. A báltáncrend kiszolgálásáért pedig a Turi zenekar volt a felelős. Talán a mezőfalviaknak és a környéken élőknek mondani sem kell, ezen alkalommal is kitűnően zenéltek!

                   

                                                                                                                   Mohácsi Brigitta először járt Mezőfalván, de úgy lázba hozta a közönséget, mint ha haza jött volna

Videó a rendezvényről a képre kattintva elindul!

 

A mezőfalvi szüreti felvonulás és bál a mezőfalvi néptáncosok szervezésében, a Kiss Kálmán Művelődési Ház, Mezőfalva Önkormányzata, az iskola alkalmazottai, a mezőfalvi gazdák támogatásával, a vendéglátó utcák, terek lakosainak segítségével jöhetett létre. Minden résztvevőnek, a rendezvény sikeréért dolgozónak jár a köszönet, a taps!

                      

                 Csocsesznek már csak le kellett aratni a babérokat, bár azért neki is jár fantazstikusan rutinos előadói jelző!             Az est foyltatásában a már jól ismert Turi zenekar húzta  a talpalá valót. Híreink szerint hajnal kettőig!

Share