25 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Szépülnek már a mezőfalvi tojásfák is

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Mezőfalván a Piac térre várnak minden  tojásfadíszítőt

Szépülnek már a mezőfalvi tojásfák is

 

Német hagyományt idéznek a tojásfadíszítők

 

Hamarosan elérkezik a húsvét, a keresztény vallás egyik legfontosabb, vagy legnagyobb ünnepe. Az idén április 18-ra esik húsvét hétfő napja, így bő egy hét van hátra a jeles ünnepig. Sokféle népi szokás elevenedik fel ilyentájt, köztük egy régi, sok évszázados német hagyomány is, a bokrok, fák húsvéti tojásokkal való feldíszítése.

Kisapostagon a Schalbert Alapítvány és  a Nőegylet szervezésében díszítenek tojásfát

 

A hagyomány eredete talán már a homályba is veszett, de a lényeg, hogy egyre nagyobb divat lett ez a szép szokás. A tojásfaállítás, ágak, bokrok feldíszítése hagyományként számos országban megtalálható, köztük Lengyelország, Csehország, Ukrajna, az USA-beli Pennsylvánia egyes részein, valamint Magyarországon is. Magyarázat a szokásra az lehet, hogy a tojás az emberi kultúrában és a világ nagyon sok területén az élet ősi szimbóluma. Ehhez kapcsolódik a városkörnyéki települések tojásfaállítása és a hozzá társított programok. Szinte nincs is olyan település, ahol ne találkoznánk közösségi tojásfával, vagy ne látnánk kertekben, udvarokban, de még a házakon belül vázában és egyéb dekorációs megoldásokkal is. Mezőfalván már napok óta szépülnek a Piac téri fák, sokasodnak rajta a húsvéti tojások. Szerdán délután is nagy volt a sürgés, forgás. A Sárgarózsa Nyugdíjas Klub tagjai ágaskodtak létráról az egyik fa ágai között. Nem idegen a klub tagjaitól a népi hagyományok, szokások ápolása, mivel társasági életük és összetartozásuk egyik fő mozgatórugója. Ezért is jöttek nem először a térre, hogy újabb és újabb, maguk által készített tojásokkal dekorálják a tér fáit.

 

 

Szintén nagy figyelem és aktivitás kíséri a húsvéti népszokásokat Kisapostagon is. A Schalbert Alapítvány és a Nőegylet szervezésében közös programra várják az érdeklődőket. Április 15-én, délután három órától nyuszifészek keresésre hívják és várják Kisapostagon a családokat a közös tojásfánál. Minden bokor, eldugott nyuszifészek meglepetést rejt, sőt nyuszis családi fotófal is vár minden fészekkeresőt.

 

Share