02 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

XII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a rendezvényről itt! >>>

XII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó

A Gárdonyi Alborada Kórus érdemelte ki a Dréta Antal díjat.  

Nem először és szerencsére nem is utoljára hallhattuk azokat a csodálatosan éneklő kórusokat, akiket a Mezőfalvi Nőikar vendégeként köszönthettünk a XII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón. Ahogy már az évek során megszokhattuk, ezúttal is remekművekkel érkeztek a kórusok. Az idén a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Rácalmási Glória Kamarakórus, a Gárdonyi Alborada Kórus fogadta el a Mezőfalvi Nőikar felkérését. Méltón a hely szelleméhez és az alkalomhoz – hallhattuk a rendezvény mottóját és ez így is volt!

                                   

 

Mezőfalva: A falualapító Dréta Antal tiszteletére énekeltek

Csodálatos hangzás, remek kórusokkal

November 11-én, szombaton délután a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozót. Mezőfalva falualapításához kapcsolódó rendezvényére minden évben igyekeznek olyan kórusokat is meghívni, akik még nem szerepeltek a mezőfalvi templom falai között. Az idén a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Gárdonyi Alborada Kórus, a Rácalmási Glória Kamarakórus és a házigazda Mezőfalvi Nőikar adott randevút egymásnak. A zsúfolásig megtelt padsorok előtt először Balogh Tímea a Mezőfalvi Nőikar vezetője mondott köszöntőt. Utána Márok Csaba Mezőfalva polgármestere, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg a rendezvényt. Elhangzott, hogy több szempont vezérelte a szervezőket. Egyrészt a templom különleges akusztikája, másrészt a hely és maga a műfaj. Nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy valaki eljöjjön és itt lelkileg, zeneileg feltöltődjön. Az pedig külön öröm, hogy meg tudjuk tölteni a templomot emberekkel. Ezután Dréta Antal falualapítói szerepéről is hallhattunk néhány gondolatot, aki 1811-ben szervezte meg a települést Újmajorból, majd József nádor közreműködésével Hercegfalva néven íródott a történelembe a község.

            

              

Videó a rendezvényről : 

https://youtu.be/e7cSBTKxTLk?si=68KG1MfTpUC5RnsJ

 

 

A program rendhagyó közös énekléssel kezdődött, majd egymás után léptek közönség elé a kórusok. A rendezvény nem verseny, de van egy vándor díja, amit minden alkalommal a helyhez és a zenei műfajhoz legjobban illő darabbal nyerhetik el a fellépők. A díj sorsáról a zenekari vezetőkkel együtt Lakos Angéla a kórustalálkozó ötletgazdája, megálmodója, Dr. Nemesné Tichi Rita a Mezőfalvi Nőikar alapítója és Baricza Zsuzsa egykori kórustag alkotta zsűri döntött. Lakos Angéla a zsűri elnökeként az értékeléseknél kiemelte, a kezdetekben még nem lehetett tudni, mennyire fog működni a kórustalálkozó, de az elmúlt tizenkét év és a kórusok részvétele bizonyította, hogy jó gondolat volt. Ezután arra bíztatta a résztvevő társaságokat, hogy alapítsanak családot, kórusokat, társaságokat. A rendezvény nagyon sok mindent adott. Élményeket, töltődést és muzsikát. A  fellépő kórusok közül bármelyiknek oda lehetne adni a díjat. Végül az értékelés és a közös döntés alapján a Gárdonyi Alborada Kórus vihette haza egy évre a Dréta Antal díjat.

                          

A díjátadás előtt a Petőfi Sándor Általános Iskola művészetoktatásában zongora szakon tanuló két diákja Rajcsányi Imola és Márhoffer Norina játékát hallhattuk.

 

                           

 

                              

 

Az iskola aulájában a nyertes kórus vezetőjét Oláh Nagy Évát kérdeztük.

- A kórus 1986-ban alakult, édesapám Nagy István alapításával. 2006-ban adta át a kórus irányítását. Azóta én vezénylem a társaságot. Nagyon meglepődtünk a díj odaítélésében.  A karácsonyi koncertek készülődése idején ért minket a felkérés, melyre a kórustagok örömmel vállalkoztak. Sokat dolgoznak és a díj a meglepetésen kívül még meg is erősíti a tagokban az aktivitást. Nagyon örültünk a meghívásnak. Szívélyes és közvetlen volt a fogadtatás.

A templomi koncertet követően a támogatókkal együtt a Mezőfalvi Nőikar látta vendégül a kórusokat barátságos beszélgetés keretében.

                                    

 

 

Share