25 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó, 2013

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nyulasiné Lakos Angéla a kép jobb oldalán

Az évforduló alkalmából a házigazda nőikar vezetőjét Nyulasiné Lakos Angélát kérdeztük:

- A 16 éves Mezőfalvi Nőikar meghívására idén is nagyszerű kórusok színesítik a település kulturális életét. Miért most kerül sor a koncertre?

- Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Dréta Antal nevével az egyházzenei kórustalálkozót. Október ötödikén a templomi búcsú előestéjén tartjuk meg az ünnepi koncertet.

- Nem verseny, de mégis van értékelés, hiszen egy vándordíjat vihet magával a szakértő zsűri által jutalmazott együttes. Ezt a díjat azonban még nem birtokolhatta a házigazda.

- Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata egy vándordíjat alapított öt évvel ezelőtt. Ez nem egy serleg, hanem egy emlékplakett, aminek felső oldalán Dréta Antal arcképe látható.  A hátuljára minden évben belevésetjük az adott év nyertesének nevét az évszámmal együtt. A Mezőfalvi Nőikar még nem volt olyan szerencsés, hogy őrizhesse ezt a díjat. Eddig két alkalommal a Viadana Kamarakórus, egyszer a Sárbogárdi Huszics Vendel kórus, és egyszer a dunaújvárosi BonaVox Nőikar vihette haza a találkozó vándordíját.

A 2012-es kórustalálkozó képeiért kattintsanak ide! >>>

Szakmai zsűri dönt a díj odaítéléséről, melynek állandó tagja dr. Nemesné Tichy Rita a Mezőfalvi Nőikar alapító karnagya, valamint változó tagokkal, gyakorló kórusvezetők, karvezetők véleménye alapján kerül kihirdetésre a nyertes kar neve. Az értékelés különlegességét az adja, hogy maguk a kórusvezetők is leadhatják szavazataikat. Nem produkciót díjaz a zsűri, hanem összességében vizsgálja az előadást, melyik darab illik legjobban ehhez az emelkedett hangulathoz és helyszínhez.

- Mivel készülnek a házigazdák?

- Idén is vegyes műsort állítunk össze. A találkozó jellegéből adódik, hogy egyházzenéről van szó. Mindig szoktunk acapella - kíséret nélküli - darabokat is választani, illetve kíséretes műveket. Az akusztika szempontjából szerencsésebb a lenti oltárnál szerepelni. Ennek az az ára, hogy nem a templom orgonáján kísér minket Bodolai György, hanem egy jóhangzású elektromos zongorán. Idén Kodály Zoltán Tantum ergo című művéből két tételt fogunk előadni. Ez lesz az újdonság! Természetesen a régebbi darabokból is felcsendül egy válogatás.

- 16 éve működik a Mezőfalvi Nőikar, amely nem egyszer találkozik vegyes kórusokkal. Nem gondolkodtak még azon, hogy ebben az irányba induljanak tovább?

- Eddigi pályafutásom során mindig nőikart vezettem. Az én egyéniségemhez is ez illik. Teljesen más egy vegyes kar irányítása. Nincs is benne tapasztalatom, így azt gondolom, már nem fogok ehhez hozzáfogni. Mi nőikarban dolgozunk. Új tagokat viszont nagy szeretettel várunk és nagy öröm számunkra, ha új taggal bővül a kórus!

- Egy kórustalálkozót megszervezni és lebonyolítani nem kis feladat. A szellemi munka mellett anyagi költsége is van a rendezvénynek. Kik segítenek ebben?

- Tulajdonképpen három szervezője van a találkozónak. A szakmai részt végzi a házigazda nőikar. A zsűri és a meghívott kórusok összeállításában működünk közre. A művelődési ház a másik szervező, aki az oklevelekről, virágcsokrokról és egyéb szervezési dolgokról gondoskodik. Az Önkormányzat részéről mindig nagyon színvonalas vendégfogadásban részesülünk, és ezt minden alkalommal a vendég kórusok is megjegyzik és megköszönik: Mezőfalván nagyon nagy szeretettel és odafigyeléssel találkoznak. A helyi katolikus egyházközösség is szervezője az eseménynek. Kristofory Valter atya köszönti a megjelenteket, valamint Dékány Árpád Sixtus zirci főapát lesz a rendezvény díszvendége.

- Végezetül mondjuk el, milyen minősítéseket szerzett eddig a Mezőfalvi Nőikar?

- A kvóta minősítő rendszer alapján 2007-ben ezüst, 2010-ben arany minősítés kapott a nőikar.

A 2012-es kórustalálkozó képeiért kattintsanak ide! >>>

Október 5-én, 16 órakor mindenkit szertettel vár a mezőfalvi együttes a Dréta Antal kórustalálkozóra, ahol minden alkalommal összkari mű is felhangzik Kurucz Gergely karnagy vezetésével. A rendezvény zárásául a résztvevők Dréta Antal mellszobránál helyezik el a tisztelet virágait.

Share