20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Nagyvenyim: Szüreti felvonulással és kulturális műsorral erősítették közösségüket

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek az eseményről itt! >>>

Az „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek” országos akcióhoz csatlakozva hagyományőrző és hagyományindító programokat szerveztek szombaton Nagyvenyimen. A nap első felében a népi szokásokhoz kapcsolódó szüreti felvonulással kezdődtek a Szent Mihály-napi rendezvények. A délben induló oszlopban nyolc fogat telt meg népviseletbe beöltözött résztvevőkkel. Melléjük hét lovas sorolt be, felelevenítve a szürethez kapcsolódó helyi szokásokat. A falu utcáit bebarangoló jó hangulatú felvonulás remek alapot teremtett a folytatáshoz, ahol néptáncgálával és nótaesttel erősítették közösségüket a nagyvenyimiek. Az esti programnyitáskor Szabóné Lőrincz Ibolya beszédében így fogalmazta át a rendezvény mottóját: „Itthon vagy! Magyarország, szeretlek” - Itthon vagy! Nagyvenyim, szeretlek”. A bevezető gondolatokat követően - gyémánt diplomájuk átvételének alkalmából - a falu kulturális életéért sokat dolgozó Wünsch házaspárt köszöntötte Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Szabóné Lőrincz Ibolya Nagyvenyim polgármestere. Wünsch László és Tomcsányi Éva több mint tíz évig tanította a falubelieket táncra, viselkedésre és kultúrára. Az ünnepélyes pillanatokat a helyi táncegyüttes húsz éves antológiájából válogatott előadás, Szabó Attila harmonika játéka, az Újvárosi Kanászok népdalcsokra, Rauf Pál és Szóka Júlia nótaestje, valamint a Szent Mihály-napi tűzgyújtás koronázta meg.

Wünsch házaspár köszöntése

A Nagyvenyimi Táncegyüttes húsz év antológiájából állított össze műsort

A rendezvény szünetében Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőt kérdeztük: Magyarországon állami szerepvállalás nélkül lehet-e ma kultúráról beszélni?

- Egyértelmű a válasz: Nem! Az állam feladata a kultúra, az oktatás és a sport támogatása. Erre mindenképpen forrást és lehetőséget kell teremteni az önkormányzatok számára. A régebbi években szintén létezett állami segítség, hiszen a táncház mozgalom, a különböző zenei, kulturális és sportesemények jelentős közösségmegtartó, közösségfejlesztő erőt képviseltek. A mai világban is nagy hangsúlyt kíván a társadalmi élet ezen területe, melyhez kiváló alkalmak a Szent Mihály-napi rendezvények. Folyamatosan finanszírozni kell a kultúrát. Nem lehet kiszállni belőle és nem lehet üzleti alapon működtetni – zárta a rövid interjút Dr. Galambos Dénes, aki 30 éve él családjával Nagyvenyimen, és maga is jó táncos hírében áll, hiszen az alapokat szintén a Wünsch házaspártól szerezte.

Horváth László

A rendezvény szünetében Szent Mihály-napi tűznél fogtak össze a nagyvenyimiek

A felvonulásról készült röid videót itt tekinthetik meg! >>>>

Share