19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Négy együttes nívós előadása a kórusok találkozóján

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További képek a találkozóról itt! >>>

Négy együttes nívós előadása a kórusok találkozóján

Minőségi zene helyhez és alkalomhoz illően.

Zenei kultúrprogrammal nyitott az októberi hónap rendezvénynaptára Mezőfalván. Szombaton délután 16 órától a mezőfalvi római katolikus templomban egyházzeni válogatásokat hallgathattunk négy kórus igen magas színvonalú előadásában. A VI. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját harmadszor nyerte el a dunaújvárosi Viadana Kamarakórus. A programot röviden így lehetne összefoglalni: minőségi zene helyhez és alkalomhoz illően.

Hatodik alkalommal rendezték Mezőfalván a katolikus templom felszentelésének évfordulójához kapcsolódó Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozót. A Mezőfalvi Nőikar, a Római Katolikus Egyházközség és a Kiss Kálmán Művelődési Ház által szervezett eseményen nagyszámú műértő közönség előtt adtak számot tudásukról a fellépő énekkarok. Az idei találkozón a házigazda Mezőfalvi Nőikar (vezényelt: Nyulasiné Lakos Angéla) mellett hallhattuk a dunaújvárosi Viadana Kamarakórust Kurucz Gergely vezényletével, a szintén dunaújvárosi Bona Vox Nőikart Könyves Ágnes irányításával és a székesfehérvári Alba Regia Vegyeskart Kneiffel Imrével. Az kórusok külön, erre az alkalomra összeállított műsoraiban többek között Mária-énekek, Bárdos Lajos művek, Randall Thompson, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Halmos és Tillai Aurél művek is szerepeltek. A kórusok találkozója eredetileg nem verseny, azonban a résztvevők produkcióit szakértő zsűri értékeli. Az idei háromtagú műbírálók – Horváth Péter elnök, Pocsai Mária és Dr. Nemesné Tichy Rita - egybehangzó véleménye alapján az adott helyhez és alkalomhoz legjobban illő darabot a dunaújvárosi Viadana Kamarakórustól hallhattuk. Előadásukban Gjeilo: Ubi caritas című műve nyerte el a zsűri legnagyobb tetszését. A produkcióval a dunaújvárosi együttes harmadszor vihette haza a rendezvénysorozat által alapított Dréta Antal vándorplakettet. Az ünnepélyes díjátadásig a Mezőfalvi Általános Iskola művészetoktatásban tanuló diákjainak énekes és hangszeres előadása szórakoztatta a közönséget. Végül pedig a négy kórus közös öröméneklése zárta Mezőfalva 2014-es legnagyobb zenei kulturális eseményét.

Az énekkarok előadásait követően A Petőfi Sándor Általános Iskola aulájában álló fogadás várta a résztvevőket és a meghívott vendégeket. Itt kerítettünk alkalmat, hogy mikrofon elé kérjük a győztes Viadana Kamarakórus karnagyát Kurucz Gergelyt és a rendezvény házigazdájaként a Mezőfalvi Nőikar vezetőjét Nyulasiné Lakos Angélát.

- Hat alkalomból háromszor vihette haza a Viadana Kamarakórus a Dréta Antal emlékplakettet Mezőfalváról. Mivel lehet megújulni ebben a kötött műfajú egyházzenében?

- Szerencsére eléggé bőséges a repertoár. Az elmúlt 6-700 év egyházzenei terméséből lehet választani. Igyekszünk sokszínűen összeállítani műsorainkat, melyben egyformán helye van a reneszánsz, romantikus, huszadik századi kortárs alkotásoknak. Természetesen a gyönyörű mezőfalvi templom akusztikájához is igazítjuk előadásunkat. 16 éve járunk Mezőfalvára és nagyon sokat énekeltünk itt, így jól ismerjük, hogy mi hangzik jól a templomban.

- Európa szerte híres a Viadana Kamarakórus. Nyilván rengeteg felkérés érkezik. Mi alapján válogatnak?

- A kóruskultúra egy szubkultúra. Viszonylag korlátozott számú közönség látogatja az előadásokat, ezért anyagi értelemben nem beszélhetünk klasszikus kasszasikerekről. A fellépések szervezésében sajnos nyomós érvként hatnak a költségek.

- Milyen módon lehet jelentkezni a kórusba? Csak énektanárokat várnak?

- Mindig várunk énekeseket. 20-22 tagot számlál most az együttes. A szopránba, basszusba bővülhetne a csapat. A nagyon jó énekhang mellett előny, ha kottát is tud olvasni a jelentkező. A legfontosabb azonban a megszállottság. A rendszeres próbákhoz elengedhetetlen fegyelmezetten vállalni a kötelezettségeket. Hétről-hétre kőkeményen dolgozni a próbákon, ezeket az emberi dolgokat sokkal fontosabbnak tartom – emelte ki a rövid beszélgetés alkalmával Kurucz Gergely.

 

Az állófogadáson a rendezvény házigazdája a Mezőfalvi Nőikar karnagyát Nyulasi Lakos Angélát is megkérdeztük, hogyan értékeli a VI. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozót?

- Mindegyik találkozó nagyon az ember szívéhez nő, azonban a mai különösképpen sikeresnek mondható. Ilyen nagyszámú közönség előtt még nem énekeltek a kórusok. Évről-évre emelkedik a megjelentek száma, és a hatodik alkalommal csúcsokat döntött. Szinte teltházról beszélhetünk.

- A minőségi zene lehet ennek az egyik oka?

- Mindenképpen. Valamint a szervezettség is nagyon sokat jelent. Fontos szempont, hogy a kórusok betartják a határidőket és a kéréseinket. Nem hosszú, nagyon jól emészthető darabokkal lépnek „színpadra”. Minden évben változatos azoknak a köre, akik ide eljönnek Mezőfalvára. Most az Alba Regia és a Bona Vox volt az új kórus. Korábban már szerepeltek nálunk. Akkor is különleges színfoltjai voltak a rendezvényünknek.

- A későbbi tervekben szerepelhet a kórusok számának növelése?

- Volt már rá példa, amikor 5-6 együttest hallhattunk. Bármennyire is igyekeztünk rövidre szabni egy-egy kórus bemutatkozását, így is hosszúra sikerült nyújtani a rendezvényt. Úgy igyekszem szervezőként a változatosságot megvalósítani, hogy más kórusokat hívok. Akik állandó tagjai a mezőfalvi találkozónak az a házigazda Mezőfalvi Nőikar és a Viadana Kamarakórus. Ők első sorban azért, mert majdnem mindig megnyerik a vándordíjat, és jönnek vissza. A megyéből és a megyén túlról is szívesen látunk kórusokat. Igyekszem jövőre megint valami újdonságot hozni – zárta szavait a házigazda női kar képviseletében Nyulasiné Lakos Angéla.

 

Mezőfalva zenei világának kiemelkedő rendezvénye már hatodik alkalommal kápráztatta el műértő közönségét. Nyulasiné Lakos Angéla búcsúzóul még elmondta: Nagyon örül, hogy ilyen sok zenét kedvelő és értő ember látogatta a rendezvényt, ez Mezőfalva tekintetében különösképpen nagy eredmény.

Horváth László

 

Share
A cikk megtárgyalása a fórumon (1 hozzászólás).