24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Húsvéti népi szokásokat elevenítenek fel

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Tavalyi képekért katt ide! >>>

http://www.mezofalva.hu/dokumentumok/2015/husvet_2015.jpg

Húsvéti népi szokásokat elevenítenek fel

Április 4-én gyerek és felnőtt programok a Tájházban

Húsvét előtti nagypénteken rendezik a mezőfalvi táncosok hagyományos nagyböjti, húsvéti ünnepi körhöz kapcsolódó, népi szokásokat felelevenítő játékukat. A mezőfalvi Tájházba meghirdetett programon böjti játékok közül karikázót majd a virágvasárnaphoz kapcsolódó hajvillőzést láthatnak a megjelentek. A népi szokásokon kívül a művelődési ház szervezésében kicsiknek és nagyoknak szól maj a délelőtt. 9 órától tojás és arcfestés, csuhézás, nyuszisimogatás és a Grimask Színház előadása szerez kellemes pillanatokat. A programok ingyenesek, csak festendő tojást kell magunkkal hozni!

NAGYBÖJT, HÚSVÉT

A nagyböjt a keresztény egyházban a húsvéti előkészület ideje, böjtöléssel, egyházi és népi ájtatosságok végzésével. Jézus 40 napi böjtölésének és kínszenvedéseinek emlékére tartják.

Hamvazószerdától (ami most febr.25.) húsvétvasárnapig tart, (04.05.) utolsó előtti hete a virághét, amely a virágvasárnappal zárul. Ezt követi a húsvétvasárnapig tartó nagyhét, melynek jeles napjai: nagycsütörtök, nagypéntek, és nagyszombat.

A húsvét mozgóünnep, melynek időpontját 325-ben a niceai zsinat a tavaszi napéjegyenlőséget (márc.21.) követő holdtölte utáni első vasárnapban állapította meg, így a húsvét márc.22-ápr.25. közötti időre eshet.

Böjt idején tilos volt a lakodalom, bálok, mindenféle zenés hangos mulatság. Böjtben gyóntak, áldoztak, a haragosok igyekeztek kibékülni. Volt, aki napjában csak egyszer evett a nagyböjt egész ideje alatt, ezt nevezték negyvenelésnek.

Böjti játékok:

A parasztifjúság körében a mulatozási tilalmak ellenére elsősorban a böjti vasárnapokon jellegzetes szokások és játékok alakultak ki. A legismertebb böjti leányjáték a karikázás volt. A tánctilalom a karikázóra nem vonatkozott. Elsősorban a palóc vidéken, Dél-Dunántúlon és a Duna alsó szakaszának bal parti részén volt jellemző. (egyszólamú ének, zárt szabályozott kör alak, lépő-csárdás-futó)

Virágvasárnap:

Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe a húsvét előtti ún. virágvasárnap. A zoborvidéki magyar falvakban virágvasárnap a kiszehajtás után a lányok feldíszített, villőnek nevezett fűzfaágakkal sorra járták a házakat. A villőágakat felszalagozták, esetleg kifújt tojásokkal díszítették. Énekük végeztével a gazdasszony letört egy kis gallyat az ágról és „Mind menjetek férjhez” szavakkal megveregette a lányokat.

Műsorunkban a böjti játékok közül palóc karikázót majd a virágvasárnaphoz kapcsolódó hajvillőzést láthatnak. A műsort összeállította és betanította Kisné Németh Anita, Takácsné Virágh Viktória.

Share