19 | 05 | 2019
Főmenü
Események
May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Véletlen kép

Szemétdíj: Eltérő értelmezések - a polgármesterek összefogtak

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Szemétdíj: Eltérő értelmezések - a polgármesterek összefogtak

Forás: www.duol.hu

Negyvenezer számlalevelet adott postára a Dunanett Kft.. A cég szolgáltatási területén érintett települések zöménél hatalmas felháborodást váltott ki, hogy gyakorlatilag a duplájára emelkedett a hulladékkezelés díja. A szolgáltató cég képviselői és a települések küldöttei hétfőn reggel ültek tárgyalóasztalhoz a mezőfalvi polgármesteri hivatalban. A résztvevő polgármesterek szerint a cég csak a hatályos, A hulladékról szóló törvény értelmében 4,2 százalékos áremelést hajthatott volna végre. A Dunanett képviselője ezt másként látják.

Pattanasáig feszült a helyzet. Volt olyan lakos, aki azt mondta, inkább a hivatal elé hordja hulladékát, ha nem változik érdemben a szemétszállítás díja - fakadt ki Schrick István Rácalmás polgármestere a térség polgármesteri, a Dunanett Kft. illetékesei, valamint a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás képviselőjének részvételével a mezőfalvi polgármesteri hivatalban tartott egyeztetésen.

A találkozó egyetlen témáját a napokban postázott szemétszállítási számlák szolgáltatták: számos településen  százszázalékkal megemelkedett a szemétszállítás díja. Az egyeztetésen huszonkét település képviselője jelent meg, többségük jelezte: a számlák postázása óta a hivatalban egymásnak adják a kilincset a felháborodott  panaszosok, mert a lakosság egy részének gondot jelent a megemelt díjak kifizetése. A polgármesterek több pontban foglalták össze kifogásaikat a szemétszállítást végző Dunanett Kft. illetékeseinek: Miért nem tájékoztatta a cég időben a tervezett áremelésről a lakosságot? Milyen alapon emelte meg az árakat a szolgáltató, ha erre az új Hulladéktörvény nem adott lehetőséget? Miért kell hetente, kötelezően üríteni a szemétgyűjtőket? Miért nem azonos arányban emelkedtek a díjak egyes településeken? Miért nem végezte el a Dunanett Kft. az általa kiadott tájékoztató szerinti pluszszolgáltatásokat, ha mindezek árát már  felszámolta a fogyasztóknak?

A szolgáltatás végző cég részéről Rosta Gyula igazgató és Izsák Endre ügyvezető igazgató válaszolt a felvetésekre.Rosta elmondta, az önkormányzatok előtt is ismert volt, hogy a konzorcium, amelynek a Dunanett Kft is tagja a pályázati kiírás szerint megkötötte a közszolgáltatási szerződést a 168 települést összefogó Társulással, a korábban ismert tartalommal és feltételek mellett. Ez év januártól pedig ez alapján számították ki a szemétszállítás díját. A szerződésben szerepelt, hogy a literenkénti ár 4,01 forintra nő, valamint az is, hogy a háztartási hulladék elszállítását heti rendszerességgel biztosítják. Ezzel egyidőben gyakorlatilag megszűnt a vonalkódos rendszer, ami a ténylegesen elvégzett ürítések kimutatását szolgálta.  A Dunanett álláspontja szerint jogosan, a korábban megkötött, így a települések és a Társulás által is ismert közszolgáltatási szerződés alapján jártak el  tették hozzá.A Dunanett képviselői is elismerték, hogy  a Magyar Energia Hivatal jelenleg is vizsgálja a díjszabást. Érdemi döntés harminc nap múlva várható.

A településvezetők szerint viszont a Dunanett nem a törvényeknek megfelelően járt el. A kormány ugyanis a korábbi döntésének értelmében, és A hulladékról szóló törvény szerint  hatóságilag szabályozta a 2013 január 1-től alkalmazható áremelés  maximumát, ez pedig,  4,2 százalék lehet  a 2012 decemberében érvényes bruttó árakhoz képest. A polgármesterek azzal érveltek, hogy a Dunanett is lehetett volna türelmesebb, hiszen az említett konzorcium további hat tagja tartotta magát a 4,2 százalékos emeléshez. A díjak csökkentésének érdekében számos megoldást vetettek fel, például a közszolgálati szerződés műszaki tartalmának módosítását is.  A tárgyalás végén a Dunanett Kft. ígéretet tett: ha az ellenőrző vizsgálat alatt eltérő döntés születik a díjszabással kapcsolatban, készek tárgyalni a kompenzációról.Emellett a Hulladékgazdálkodási Társulás levélben keresi meg a Konzorciumot felvetéseivel. Folytatás szerdán várható.

A MEH még vizsgálódik

Németh Gábor Tass polgármestere a Magyar Energia Hivataltól (MEH) kért állásfoglalást a szemétszállítási díjak ügyében. A hivataltól kapott választ a hétfői egyeztetésen  megosztotta a jelenlévőkkel. Ebből idézünk.

A MEH szerint a hulladékról szóló törvény egyértelműen fogalmaz, a 2012. decemberében alkalmazott bruttó díjhoz képest legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt mértékű díjakat alkalmazhatnak a szolgáltatók 2013-ban. Ez alól kivételt képez, ha a települési önkormányzati társulás  mint esetünkben  valamilyen támogatási formát vett igénybe hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére, vagy üzemeltetésére. Ekkor a MEH-hez benyújtott kérelemben kell megindokolni a 4,2 százalék feletti emelést a szolgáltatónak, esetünkben a Dunanett Kft-t is soraiban tudó Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Közszolgáltató Zrt.-nek, azaz a Konzorciumnak. A Konzorcium be is adta kérelmét, ám erről hivatalos  döntés még nem született. Ha a Konzorcium számára pozitív elbírálás születik, a meghatározott díjat csak a MEH határozatának jogerőre emelkedését követően alkalmazhatja.

Mindaddig a 4,2 százalékos, fent említett díjemelési lehetőség van érvényben.A Konzorcium hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj jováhagyására irányuló kérelmének elbírálása jelenleg is folyamatban van  áll a tassi polgármester által ismertetett levélben.

Semmi sincs kőbe vésve (?)

- Egy hosszúnak ígérkező házasság elején érdemes rendezni a konfliktusokat - fogalmazott a hétfő reggeli egyeztetésen Kovács Miklós, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektirodájának vezetője. Aki elmondta azt is, a hogy a Társulás 2013-tól 2043-ig, azaz harminc évre szerződőtt hulladékgazdálkodási feladatokra azzal a Konzorciummal, amelynek hét szolgáltató a tagja, köztük a Dunanett Kft is. A szolgáltatók mindegyike önkormányzati tulajdonban van. - Talán a Magyar Energia Hiavatal döntésére várva, de a másik hat szolgáltató kivárt, és a törvényben megszabott, az  inflációt követő 4,2 százalékos díjelemléssel élt. A Dunanett azokon a településeken, ahol l  nincs érvényben lévő szerződése az önkormányzattal, nem így tett. Való igaz, a közszolgáltatási szerződés tartama szerint hetente kell elszállítani a hulladékot, ám a hosszú időtáv miatt is, úgy gondolom nincs minden kőbe vésve, akár a szerződés számos pontján is lehet változtatni, ha a felek e mellett döntenek. A Társulás részéről levélben keressük meg a Konzorciumot, amelyben leírjuk a polgármesterek által tolmácsolt panaszokat és felvetéseket - mondta el a Dunaújvárosi Hírlapnak a helyszínen Kovács Miklós.

Szabó Szabolcs

Share