21 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

IV. Baracs-Kisapostag Repülőnap

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A repülőnap képei itt! >>>

Parádé égen és földön

A IV. Baracs-Kisapostag Repülőnapon sokezren voltak kíváncsiak az emberiség egyik különleges technikai képességére a repülésre. Rengetegen jöttek családostul, még a nagypapákat, nagymamákat is magukkal cipelve. A kiváló időjárás mellé a szervezők sokszínű programokat, tartalmas, szórakozattó napot varázsoltak a kisapostagi repülőtérre.

Vári Gyula ismét parádés bemutatót tartott

„A felhők fölött mindig kék az ég” - ezt pedig csak azok tudják, akik fel is jutnak oda. Szombaton többszázan emelkedtek levegőbe, hogy kipróbálják a repülés semmivel sem összehasonlítható érzését.

A levegőbe emelkedni mindig különleges élmény, amit egész életében emleget az ember. Július 9-én negyedik alkalommal találkoztak a repülés szerelmesei a Kisapostag melletti repülőtéren, ahol földön és levegőben ismerkedhettünk a különleges sportág kulisszatitkaival, technikáival. Nem utolsó sorban magunk is kipróbálhattuk egy égi kanyar erejéig, milyen madártávlatból szemlélni szűkebb lakóhelyünk környékét. Hat település, Baracs, Kisapostag, Dunaföldvár, Daruszentmiklós, Rácalmás és Dunaújváros támogatásával és a Dunaferr Repülő klub segítségével megvalósuló rendezvény megnyitójában a három fő szervező község polgármesterei kiemelték, a repülés népszerűsítésével a községek közötti kapcsolódást szeretnék erősíteni. A szoros együttműködésnek köszönhetően látványban és szakmaiságban rengeteget fejlődött a repülőnap. Továbbra is cél a kistérségben élők megismertetése a repülés szépségével, valamint minél több fiatal kapjon kedvet kipróbálni a repülést. Akár életpályának is lehet választani – hangzott a hivatalos köszöntőben. A földtől való elemelkedés régi vágya az emberiségnek, melyre már a középkorban kísérletet tettek. Később, az 1700-as évek közepétől a Montgolfier-fivérektől számíthatjuk a repülés történetét. Legújabban pedig a Baracs-Kisapostag rendezvénye kerül be a repülés emlékkönyvébe.

Szakács Gábor vadászrepülő az L29 delfinnel

Továbi képek a repülőnapról itt! >>>

Aki eddig tartott a levegőbe emelkedéstől, az a szombati repülőnap után már jóval bátrabb lesz. Kiváló időjárás, több ezer ember és számos repüléssel kapcsolatos program színesítette szombaton a IV. Baracs-Kisapostag repülőnapot. Ezen a hétvégén családok sokasága látogatott ki a remek technikai sport fellegvárába a Kisapostag melletti repülőtérre. Főszerepet ezúttal is az égi események kapták. Láthattuk a különböző légi bemutatókat, valamint Vári Gyulát a világ legjobb katonai bemutató-pilótáját, Szakács Gábort az L29-es szuperszonikus géppel és Veres Zoltánt műrepülő világbajnokot. Az idén a drónröptetésre is rácsodálkozhattunk. Kötelékrepülés, helikopter, Pipistrel bemutató, retro katonai és jármű kiállítás, továbbá kulturális programok Czuppon Péter néptáncos tanítványaival, valamint a dunaföldvári Löfan Mazsorett Csoport színesítette az amúgy is kiváló szórakozási kínálatot.

Veres Zoltán műrepülő világbajnok és Molnár Péter raliversenyző párbaja

A különlegességek sora ezzel még koránt sem fejeződött be. A repülőnap történetében először mérte össze erejét egy rali versenyautó és egy versenyrepülőgép. Műrepülő világbajnokunk Veres Zoltán ellenfele a 2007 óta rali másodosztályban jeleskedő Molnár Péter volt, aki frissen összerakott, speciálisan felkészített Mitsubishi volánjánál próbálta legyőzni a levegő fenegyerekét. A háromkörös távon, fordulókkal egybekötött repülőrajtok végső eredménye döntetlenes kiegyezéssel zárult. Persze azért a repülő gyorsabb jármű – ismerte el a futam végi interjúban Molnár Péter. És még mindig a repülés! Újdonság volt az idei rendezvényen a drón bemutató. Az újszerű sportot vagy hobbit Németh Gábor ismertette meg az érdeklődőkkel. A drón kamerájának képét madártávlatból a színpadi óriás LED falra közvetítették.

Németh Gábor drónpilótát kérdeztük a repülőnapi bemutatón, mondjon néhány érdekességet erről az új hobbiról, technikai sportról.

- Új sportág, vagy új hobbinak is lehet mondani. Nagyon népszerű, és egyre nagyobb teljesítményű gépeket lehet reptetni – avatta be lapunkat a drónozásba Németh Gábor. Igazándiból mindenkinek el kell döntenie, mire használja. Milyen céllal épít, vagy csak éppen beszerez egy drónt. Különböző alkatrészekből, sokféle akkumulátorral szerelhetőek ezek a repülő szerkezetek. Hobbi, munka, ipari cél egyaránt megtalálható a felhasználási területeken.

- Milyen ismeretek szükségesek hozzá?

- Alap elektronikai ismeretek mindenképpen szükségesek, hiszen a működtetés ezen a formán jut el a motorokhoz. Vezérlés, számítástechnika kombinációja is szerves része a történetnek. Sokat kell utána olvasni fórumokon, interneten. Akit érdekel és szereti ezt a fajta szabadidő eltöltést, az megtalálja a módját, hogy az információkat beszerezve megépítse a saját gépét, és tudjon repülni.

- Mi ez a furcsa szerkezet a fejen?

- Ez egy FPV szemüveg, amihez a drón leközvetíti a látott képet. Olyan, mintha benne ülnénk. Gyakorlatilag virtuális szemüveg.

- Mennyire népszerűek a drónok?

- Kezd nagyobb teret betölteni a sport. Sok a fiatal korosztályú, így gyorsan fejlődik.

Komoly szakirodalmat találhatunk a drónokról. Nem csak hobbi, vagy sport területén találkozhatunk velük, de a harcászatban is egyre jobban számítanak a technikai tudásra. Az élet számos területén hasznos lehet. Csak rajtunk múlik, az emberiség hasznára válik-e?

Nem repülőnap a repülőnap, ha csak lentről néznénk az ég felé, de magunk nem próbálhatnánk. Szombaton késő délutánig hosszú sorok kígyóztak a sétarepülés kordonjai előtt. Fiatalok, idősek, családok, baráti társaságok vállalkoztak a felszállásra. Sokan közülük először vették a bátorságot a földtől való elrugaszkodáshoz. Így ült gépre Ispán Miklós félelem nélkül feleségével és két gyerekével. Bíró Erzsébet családjával bátorságpróbából szállt fel. Lehet, hogy a következő külföldi útjára már nem autóval megy. A nap végén a szervezők így értékeltek:

- Nagyon jól sikerült. Évről, évre jobb lesz a rendezvény. Most az az érzésünk, hogy ez volt a legjobb – összegezte a tapasztalatokat Várai Róbert Baracs polgármestere. Rendkívül eredményes repülőnapot zárhatunk, különösen a szépszámú érdeklődést tekintve – tette hozzá Nagy Attila Kisapostag első embere. És hogy az előbb szólók nem a levegőbe beszéltek, arra talán bizonyíték a képes, videós online összeállításunk is!

 

A képre kattintva indul a videó!

Share