18 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Baracs: Szüreti felvonulással és bállal ápolták a hagyományokat

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a felvonulásról itt! >>>

Baracs: Szüreti felvonulással és bállal ápolták a hagyományokat

15 lovaskocsi és közel 150 résztvevő az idei menetben. Utcáról utcára kanyarodott a felvonulók oszlopa.

Kisebb forgalmi akadályt okozott október 8-án, szombaton délelőtt Baracs Templomoson és Apátszálláson végigvonuló szüreti menet, de ezúttal senki nem haragudott. Népviseletbe öltözött, fiatalokkal tömött fogatok kígyója kanyargott a településrészek utcáin. 20. alkalommal rendezték a baracsiak hagyományos szüreti felvonulásukat. Templomos végéről induló víg társasághoz csikósok és falubeli kísérők csatlakoztak az út során. Legnagyobb tömeg a Négy Vándor Óvoda előtt fogadta a színes, igencsak hangos menetet. Az óvodások műsorral is készültek. Saját koreográfiájukban az eseményhez tökéletesen illeszkedő szüreti játékokat mutattak. A szüreti forgatag történetéről a Baracsi Nagycsaládosok Egyesületének nevében, fő szervezőként Rónásné Kulics Helga mesélt lapunknak.

- Ez a huszadik szüreti felvonulásunk. Régi családok ötlete nyomán jött létre elsőként, majd a mai időkre már a harmadik generációnál tartunk a szervezők tekintetében. Hagyományaink ápolásában lassan az unokáinknak kell átadjuk a stafétabotot. A folytatásban a felvonulás végén finom gulyáslevessel látjuk vendégül a résztvevőket. Este nyolc órától pedig bál veszi kezdetét, ahol a helyi néptáncosok, a Szaggató zenekar, Csajági Laura és Kápolnási Viktor, valamint a Szamaras zenekar szórakoztatja a szüreti mulatság közönségét – hallgattuk az információt röviden a nagycsaládosok vezetőjétől.

A baracsi nagycsaládosokat Gyarmatiné Ancika és Takács Istvánné kezdte el szervezetbe tömöríteni, majd Bebesi Ferencné munkájának köszönhetően szilárdult meg. Ma éppen húszéves jubileumukat ünneplik. Hagyományápolásuk gondolatában fogalmazódott meg a szüreti felvonulások rendezésének igénye. Az első alkalmakkor 12 pár táncolt kölcsön ruhákban, amit a penteleiek adtak. A megállókban fiatal gyerekek táncolgattak, de érezték, hogy ennél több kell. Suplicz Mihály vezetésével megalakult a helyi tánccsoport. Azóta pedig sokat fejlődött mind az egyesület, mind a szüreti felvonulás. A környékbeli lovasok, fogatok és a helyiek népes csoportja, színes, vidám forgataga hívja bálba évről évre az embereket. Mára kinőtték a bál helyszínéül szolgáló faluházi nagytermet is.

A báll képei itt! >>>

 

A szüreti felvonulás és a bál videója elindul a képre kattintva                                        

 

Share