25 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Daruszentmiklós: Szüreti felvonulással és bállal idézték a múlt hagyományait

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További fotók itt! >>>

Daruszentmiklós: Szüreti felvonulással és bállal idézték a múlt hagyományait

A rendezvénnyel az iskolájuknak is gyűjtenek. Több mint húsz éve tartják jó szokásukat!

Időutazásnak is nevezhetnénk a hétvégi daruszentmiklósi szüreti menetet, mert hangulatában, viseletében a régi népszokások újra megelevenedő szép példáját mutatta a falu utcáin keresztül- kasul tekergő fogatos csapat. Lovasok, néptáncosok és még sokan a község lakói közül arra áldozták szombati szabadidejüket, hogy bizonyítsák, a szüreti hagyományok ma is élnek Daruszentmiklóson.

Október 15-én délelőtt kilenc órakor a Benedek Elek Általános Iskola udvarán gyülekeztek a felvonulók, ahol lóhátra és fogatra pattant a szüreti sokaság. A hagyományoknak megfelelően utcáról utcára járt a színes és kurjongatásoktól hangos „sereg”. Az egyik fő szervezőtől Stadler Melindától érdeklődtünk a részletekről.

- A szüreti rendezvény az iskola jótékonysági rendezvénye. 2010 óta vállalja a felvonulás részét a Magyar Hagyományőrző és Lovas Egyesület. Szerencsénkre nagyon összetartóak a környező települések. A mostani alkalommal már Dunaföldvárról is érkezett két fogat. Egyre több a csikós, akik csak úgy csatlakoznak hozzánk, mert híre megy a felvonulásnak. Számtalan utcán és tizenkét állomáson keresztül hangzik a szüreti felvonulók víg menete, élükön Czuppon Péter táncosaival. Este élőzenés bállal zárul a daruszentmiklósiak szüretelő hagyománya. A rendezvényre jellemző, hogy a lakosság és a civil szervezetek összefogásával látjuk vendégül a felvonulókat. A Kertbarátok Köre, a Falulánc, az Önkormányzat a vállalkozók képviselői mind megtalálhatóak a támogatók között. Az esti jótékonysági rendezvény pedig a szülői munkaközösség és a pedagógusok nagyon lelkiismeretes munkáját dicséri – ajánlotta figyelmünkbe a daruszentmiklósi szüreti szokások történetét Stadler Melinda.

             

Daruszentmiklóson ismét nagyszerű programot szerveztek. Ahogy hallottuk, húsz éve teszik rendületlenül, és remélhetőleg még ezután is sokak örömére.

A képre kattintva elindul a videó!

Share