03 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kisapostag: Hörpös-bőrös pörköltet bográcsoztak

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További fotók a rendezvényről itt! >>>

Kisapostag: Hörpös-bőrös pörköltet bográcsoztak

Hagyományteremtésnek szánták, jövő május elsején ismételnek

Párját ritkító programmal rukkoltak elő a kisapostagiak szombat délelőtt a Halászkert kocsma udvarán megrendezett I. Hörpös-bőrös pörkölt főző ösző és borverseny rendezvénnyel. A bográcsos műfaj különleges válfaját, a minél több bőrös hússal készülő ételek fesztiválját indították útnak. Kilenc csapat, fantasztikusan jó hangulat és igazi ínyenc falatok jellemezték az első találkozót.

Köröm, fül, farok, csülök – ha ezeket a szavakat halljuk máris összefut az ember szájában a kellemes és magyaros ízek emléke. Kiváltképp igaz ez, mikor kilenc kondér füstje keveredik a bennük főlő gasztronómiai remekek illatával, és nagy, ínycsiklandó egyveleggé áll össze végül. A pénteki eső miatt sokan egy fillért nem adtak volna a hétvégi főző verseny sikeréért, de a kisapostagiak – ahogy többször már bizonyították – eltántoríthatatlanok. A faluban kulturális programjairól híres Halászkert kocsma udvarán október 22-én a bőrös, cupákos pörkölt kedvelői adtak randevút egymásnak. A felállított bográcsok mellett egyaránt megtalálhattuk a mesterszakácsot és az amatőr konyhaművészt. A tűzre rakott edényekben pedig igen változatos alapanyagokból készült az ebéd. A kisapostagi Baráti Kör Lajko Mityusz vezetésével a hagyományos összetevőkkel – köröm, fül, csülök – indult a versenyen. A reggeli pálinka mellé libapörcöt kínáltak. A Nagy-Török duó, a későbbi győztes libapörkölttel nevezett.

Nagy Péter többszörös halászlé bajnok most új kihívást választott a bőrös libapörkölttel

A párosból Nagy Péter már többszörös bajnok halászlé főzésben, így joggal reménykedtek az első helyezésben. Kreációjuk tartalma libaláb, nyak, szárnytő zúzával dúsítva. Fakanalat fogtak a Kisapostagi Nőegylet asszonyai is. Specialitásukban a csülökpörkölt asszonyi jó szívvel keverve kapott hangsúlyt. A konyha királyai és trónkövetelői szerepében szombaton rajthoz állt még a Magyarok Szövetsége, a Kisapostagi Polgárőr Egyesület, dr. Tóth István fő szervező és csapata, Bozó család a barátokkal, Zrukkó Ernő társulat, valamint Pócs Jenő alkalmi különítménye. A délután egy órakor összeülő Kelemen Zsolt mesterszakács, Nagy Attila polgármester és dr. Tóth István ötletgazda Dunaújváros nyugalmazott címzetes főjegyzője alkotta zsűri a nap végén megosztott harmadik helyben részesítette az Egyhúron pendülünk formációt és a Kisapostagi Baráti Kört. Második lett a a Nagy-Török duó, első helyen végzett a fesztivál különleges libapörköltjével Nagy Péter és társai. Az első díj mellé járt egy vándor kupa is. A borversenyben harmadik a Farkas zweigelt 2016-os itala, második a Meggyes Pite csapatának meggy bora, aranyérmesként újra a Farkas csapat vonulhatott a díj átvételére. A rendezvény végén dr. Tóth István fő szervező foglalta össze a tapasztaltakat.

A díjazottak

- A vártnál sokkal jobban alakult az első ilyen rendezvény. Csak 5-6 érdeklődőre számítottunk a kezdetekben, de nagyon örülünk. Disznófej pörköltből indult az ötlet, hogy ilyen bőrös pörkölt főző verseny hazánkban még nem volt. Hagyománnyá szeretnénk alakítani, amit jövő május elsején hagyományőrző programokkal kibővítve folytatunk – ismertette a terveket az ötletgazda.

A rendezvény zárszavaiban Nagy Attila Kisapostag polgármestere kiemelte, a világon egyedülálló programot kínáltak a hétvégén. A bőrös pörkölt főzés kuriózuma ezután a település nevéhez fűződik.

Rövid videó a hangulatról!

A videó a képre kattintva elindul!

Share