08 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Baracs-Templomos: Gyalus Jánosné 95. születésnapját ünnepelte

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Baracs-Templomos: Gyalus Jánosné 95. születésnapját ünnepelte

Egész életében mindig tisztességgel és becsülettel dolgozott. Kétszáznál is több lakodalmat kifőzött.

Erzsike, vagy ahogy környék szerte ismerik Bözsi néni, Seregélyesen született. Az iskola után 15 éves korában költözött szüleivel Baracsra. Hat elemi és két ismétlő után a mezőgazdaságban dolgozott kettőzőként, majd sok éven keresztül – a munkaadók nagy megelégedésére – jómódú családoknál szolgált. A házasságkötés után társával Matild majorban telepedett le. Párja ügyes kezű kerékgyártóként szerzett hírnevet. A háború beköszöntével nehéz idők következtek. Férjét besorozták, maga pedig a szülői házban várta hűségesen társa megérkezését, aki 1946 -ban tért haza egészségben. 1952-ben már fiú gyermekükkel költöztek Baracs-Templomosra. Bözsi néni a Földműves Szövetkezetnél tojás- és baromfifelvásárlóként kezdte a háború utáni új életet. Majd a szövetkezetek hanyatlásával nyolc évnyi varrodai bedolgozóként érte a nyugdíjas idő. Egy unoka és két dédunoka aranyozza be a szépkorú napokat. Gyalus Jánosnét nagyon sokan ismerték a környékbeli településeken, hiszen ha valahol lakodalom volt, akkor Ő egészen biztosan vállalta a konyhai feladatokat.

- Nyolcvan éves koromban főztem utoljára ifjú házasoknak. Kétszáznál is több rendezvényen álltam a főzőedények mellett. Többen is dolgoztak a segítségemre, így alkotva egy remek csapatot a lakodalmak megelégedésére – emlékezett vissza jóleső érzéssel az aktívabb időkre Erzsike.

Talán csak az idő közben betelepült emberek nem hallottak a templomosi híres főzőasszonyról. A régiek igencsak jószívvel emlékezhetnek. Mára azonban nyugodtabb idők köszöntöttek az idős hölgyre. A ház körüli virágok gondozása mellett szívesen tölti idejét olvasással. Nyitott a világ eseményeire és információit hűséges előfizetőként a Dunaújvárosi Hírlapból meríti. Mi mást kívánhatnánk a kilencvenötödik születésnap után, mint további szép éveket, és olvassa lapunkat még sokáig, egészséggel!

 

Share