14 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Mezőfalva: Rendhagyó disznótoros a közös biológia órán

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a disznóvágásról itt! >>>

Mezőfalva: Rendhagyó disznótoros a közös biológia órán

Felelevenítették a falusi hagyományokat, megtanulták a sertés részeit és még jól is laktak. A Mezőfalvi Gazdakör harmadszor rendezett disznóvágást a mezőfalvi gyerekeknek. A pénteki közös toros partin évfolyamonként váltották egymást a tanulók, így egészen biztosan senki sem maradt tudás és frissen sült falatok nélkül.

Igazán különleges péntekre ébredtek november 11-én a mezőfalvi iskolások. Általában nógatni kell a gyerkőcöket, ha elérkezik reggelente az iskolába vonulás ideje, azonban Márton napján – mikor egyébként libára „gyúrnak” a hagyománykedvelők – Mezőfalván disznóvágás várta a tanulókat. Nem is kellett kapacitálni senkit. Becsengetés előtt már a nagyon sokan bámészkodtak az iskola udvarán felállított böllér asztalnál.

                

Nem először tart interaktív biológia órát a diákoknak a Mezőfalvi Gazda Kör. Harmadik éve, hogy meghonosították az iskolai disznótorost. Mint a kezdetekkor, most is a falusi hagyományok megismertetése és a biológiai ismeretek gyakorlati elmélyítése motiválta a szervezőket. A diákok évfolyamonként és tanóránként váltották egymást. Kvárik József hentesmester mellett Bodolai György hatósági állatorvos lelkesen magyarázta a sertés részeinek alakját, funkcióját. A szalmatetős közösségi kiülőben szorgos kezek irányításával folyt a húsdarabolás, hagyma és vér sütés. Arrébb kolbászt, hurkát töltöttek. A kondérokban meg már rotyogott a húsleves és az abalé. Természetesen nemcsak bámészkodásra ítéltettek a gyerekek, de meg is kóstolhatták az elkészült, illetve a szemléltetés érdekében már korábban elkészített finomságokat. Nem maradt üresen senki kenyere vagy tányérja. A frissen sült és főzött ételekből jóízűen ebédeltek a diákok, nevelők és a résztvevő szülő munkaközösség. A programra az idén olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy még Ági néni teájából sem lehetett eleget készíteni.

 

Share