23 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Baracs-Templomos: Disznót vágtak a templomosi barátok

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Baracs-Templomos: Disznót vágtak a templomosi barátok

Reggeli koccintás pálinkával, fortyogó meleg víz az üstházban, a pörzsölő mással össze nem téveszthető hangja és víg jókedv – ezeket a jellemzőket sorolva mindenkinek eszébe jutnak az elmúlt idők disznóvágásai. Baracs régi településrészén – köszönhetően a Templomosi Baráti Körnek – máig élnek a falusi hagyományok.

Fotók a templomosi disznóvágásról itt >>>

November 26-án, szombat reggel hét órakor marcona külsejű, gumicsizmába, munkásruhába öltözött emberek gyülekeztek Baracs-Templomos Kis Iskola udvarán. Sokuknak kés és balta volt a kezükben. Hamarosan megérkezett az áldozat is. „Dezső” a Baracsi Templomosi Baráti Kör idei disznója már nem élt, mikor leemelték az utánfutóról. Macula Mihály a civil szervezet vezetője szertartásosan meggyújtotta a pörzsölőt. Kezdetét vette a hagyományos falusi disznóvágás.

- Templomoson 2005-ben alakult a baráti kör. Disznótoros rendezvényeink viszont csak az alakulás után négy-öt éve váltak szokássá – mutatta be a társaság történetét az elnök. Mindenféle formájában kipróbáltuk már a disznóvágást. Böllérrel, böllér nélkül, végül a hagyományok szerint, ahogy mi tanultuk, bontjuk a sertést. Közel harminc fővel működünk a középkorosztálytól felfelé. Sajnos nincsenek a követők között fiatalok, és ez nagy probléma. Fennállásunk óta számos községi rendezvényt szerveztünk, vállaltunk feladatokat a közösségi hagyományok megőrzésének érdekében. A disznótoros is egy ilyen esemény – zárta a rövid egyesületi ismertetőt Macula Mihály.

Búcsúzóul régi történetet is elmeséltek. Mikor még élve érkezett a sertés, a kocsiról lehúzva elszabadult. Mire a kergetőzés után a kertvégi vizes levélkupacban legyűrték, maguk a disznóvágók is úgy néztek ki, mint a disznó – nevettek jót a múlt jelenetein a baracsi barátok. Este toros ételekkel és zenés programmal zárult a rendezvény.

 

A képre kattintva indula  videó!

Share