18 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

A jövő fejlesztései kaptak hangsúlyt a nagyvenyimi közmeghallgatáson

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a közmeghallgatásról itt! >>>

Nagyvenyim: Közmeghallgatáson jártunk. Fókuszban a 2017-es költségvetés, ahol a jövő fejlesztései kaptak hangsúlyt.

Megkezdett és beadott pályázatok sikerében bíznak a nagyvenyimiek. Építettek, korszerűsítettek, minden megfogható forintot számításba vettek. Az idei működésre nagyjából 300 millió forint a gazdálkodási keret. A legnagyobb beruházásnak a községi úthálózat teljes felújítását tervezik, önkormányzati és lakossági önerős összefogással!

Február 7-én, kedden 17 órakor az iskola tornaterme adott otthont Nagyvenyim Nagyközségi Önkormányzat éves, kötelező közmeghallgatási rendezvényének. Közel ötven fő előtt Vargáné Kaiser Katalin polgármester bő egy órán keresztül pontokba szedve ismertette a 2016-os év eredményeit, önkormányzati munkáját. Az elhangzottakban megtudhattuk, milyen sokféle szempont szerint jellemezhető a falu elmúlt éve, és a közmeghallgatások mennyire meghatározzák Nagyvenyim fejlődését.

2016 az alkotó együttműködést jelentette – hangsúlyozta beszédében a polgármester asszony. A témákból a teljesség igénye nélkül kiemelhető az energetikai fejlesztés, iskolai kazánház felújítása, a kondenzációs hőtermelő rendszer áthelyezése, a művelődési ház építése, egyéb fejlesztési beruházások megvalósulása, a társadalmi és kulturális élet területén tapasztalt összefogás. A jövő eseményeiben nagy szerepet kap a község útjainak tervezett teljes felújítása a hozzá tartozó vízelvezetés rendezésével. A program finanszírozása hasonlóan zajlana, mint a csatornaberuházás, ahol az önkormányzatnak és a lakosságnak is önerős támogatást kellene hozzátenni. Ehhez várják a nagyvenyimi ingatlantulajdonosok véleményét. Kétharmados részvételi szándék után indulhatna komolyan a projekt. A közmeghallgatás befejezésében Vargáné Kaiser Katalin kiemelte, az eddig elért eredmények csak a nagyvenyimi emberek példamutató hozzáállásával jöhetett létre és a folytatásban hasonló összefogásra lesz szükség.

Lakossági kérdésekben – a környező településekhez hasonlóan – az utak, kerékpárút, járdák állapota, javításának mikéntje foglalkoztatta legjobban a felszólalókat. Berceli István az előbb említettek mellett az esővíz elvezetésének problémáját emelte ki. Bocskai József a kerti nyesedékek égetésével kapcsolatban emelkedett szóra. Szántó Tamás a közlekedési száguldozások megfékezésére lassító bukkanó létesítését kért. Csizmadia György a kátyúzáshoz adott használható ötleteket, mert a jelenlegi munkák szerinte nem hoznak megoldást. Egy hölgy a szemét kazánban való elégetésének megakadályozására kérte az önkormányzatot. Zsifkó Ferencné a helyi újság tartalmának bővítését, színesítését és a képviselők megnyilvánulásának rendszerességét kérte. Varga István pedig az egyik állandó téma, a kóbor ebek befogásának kérdését feszegette. Az utolsó felszólalóként Müller Ferenc többek között az elhanyagolt ingatlanok, csapadékvíz és már hallott problémák megoldását kérte. A nagyvenyimi 2017-es közmeghallgatás bő két órán keresztül békében és figyelemmel zajlott.

A közmeghallgatás résztvevőit kérdeztük a hallottakról:

Müller Simon – Akik már korábban hozzájárultak egy önerős út és ároképítéshez azokat majd nehezebb lesz meggyőzni, de nem lehetetlen. Összességében egy agilis, hozzáértő faluvezetést hallhattunk, jó tervekkel és biztató jövővel.

Szóta Ferenc

Szóta Ferenc – Alapvetően a víz és az út témájára kielégítő magyarázatot kaptam. Az útfelújítás lakossági részvállalásánál nem lesz egyszerű a kétharmados többség megszerzése. Bízom a nagyvenyimiek józan felfogásában.

Kundra Lászlóné iskolaigazgató – Nagyvenyim jövőjének szempontjából az egyik legfontosabb a gyerekek fejlődésének biztosítása, melyhez az eddig végzett felújítások, bővítések, korszerűsítések jó esélyt adnak. A további beruházásokra is nagy szükség lesz, ahogy az összefogásra is.

Share