19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Nem áprilisis tréfa! Havazik!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nem áprilisis tréfa! Havazik!

Dunaújváros és környéke: Bolondos április viheti a korán elvetett terményt. Aggódnak a gazdák a kerttulajdonosok. Az utakon káosz, a kerttulajdonosok szívében rémület!

Április 19-én, szerda reggelre alaposan meglepte a lakosságot az áprilisi időjárás. Az utakon sok balesethez kellett riasztani a katasztrófavédőket. A földeken pedig nagy veszélybe kerültek a már kibújt növények. Aggódnak a gazdák, kerttulajdonosok. Néhány reggeli helyzetrögzítő kép készítés után érdeklődtünk egy baracsi földműveléssel foglalkozó vállalkozónál, mire számíthatunk?

- Az áprilisi lehűléssel, a talaj menti fagyokkal komoly károk lehetnek a mezőgazdaságban – kaptuk az információt Gulyás Tamás baracsi gazdálkodótól. Nem is a hóeséssel van a legnagyobb probléma, mert a csapadékra szükségünk lenne. A hőmérséklet nulla fok körüli, vagy az alá súlyedése már komoly károkat okoz, okozhat. A kapás növények közül melyek már soroltak kifelé, mint napraforgó, ott lesznek károk. A földben lévőknél attól függ, a mag csíráját mennyire fogja meg a fagy? A kiskertekben a fagyzugos árnyékos részek függvénye határozza majd meg a károsodás mértékét. Most mindent az éjszakai lehűlés befolyásol.

- Számítottak rá, illetve felkészültek a gazdák?

- Magam és valószínűleg sok más gazdálkodó figyel az időjárás előrejelzésre. Nekem még zsákban van minden. Nincs meg a kellő talajhőmérséklet. Nagyon kemény tél és mély fagy után idő kell a föld vetéshez szükséges felmelegedéséhez. 6-8 fokos talajhőnél már el lehet kezdeni a vetést. Egy hét után szinte kirobban a növény a földből. Akik viszont három hete végeztek a mag földbe juttatásával és kikelt a növény, azok bajban lehetnek, ha fagy lesz – mondta lapunknak Gulyás Tamás baracsi gazdálkodó.

Valójában mennyi kárt okoz a szeszélyes április, azt majd csak a betakarításkor láthatjuk. Reménykedni viszont már kezdhetünk!

A képre kattintva elindul a videó!

 

Share