02 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Mezőfalva: Gallyaztak a vezetékek alatt – sokan reklamáltak!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Virág Csabának nem a munka szükségességével van baja, hanem a pusztítással. Csak egy torzó maradt a fa helyén!

Mezőfalva: Gallyaztak a vezetékek alatt – sokan reklamáltak!

Minden évben napirenden van a probléma

Elkeseredett panaszos kereste fel a Hírlap mezőfalvi tudósítóját, mert mértéktelennek és felháborítónak tartja a villanyvezeték alatti facsonkítást. A községben napok óta dolgoznak az áramszolgáltató megbízottjai, hogy a vezetékek körül biztonságos környezetet alakítsanak ki a növényzet metszésével. A munkának azonban kellene hogy legyenek korlátai, vagy arányai – fogalmazott a munkát erős kritikával illető Virág Csaba Fehérvár utcai lakos.

- Romboltak, kárt okoztak, a gallyakat pedig itt hagyták halomban a virágágyás tetején. Nem a biztonsági előírásokkal van baj, azt megértjük, csak az elvégzett gallyazás módja, ami mélységesen felháborító. Hiába mentem be az önkormányzathoz, máshol is ezt csinálják, és sok a reklamáció – panaszolta Virág Csaba.

Megkérdeztük az áramszolgáltatót a gallyazási előírásokról és hogy lehet-e kevésbé súrlódásos munkát végeztetni? A szolgáltató írásos válaszában kifejezte megértését. Minden évben újra és újra előtérbe kerül a probléma.

- Köszönjük megkeresését. Évek óta minden évben beszélünk erről a témáról a sajtón keresztül is, fizetett hirdetéseket adunk fel, de sokan még nem ismerik a gallyazás törvényi hátterét, illetve annak veszélyeit, ha ennek elvégzése esetleg elmarad. Köszönöm, hogy Önök is foglalkoznak a témával - kaptuk a levelet a szolgáltató hivatalos sajtóképviselőjétől.

A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonságának megóvása érdekében van szükség. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni olyan helyzetekben, amikor a fák a vezetékek ún. biztonsági övezetében vannak; ha ugyanis az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak. Mezőfalván több alkalommal okoztak áramszünetet a vezetékek közé nőtt ágak, az áramszolgáltatás zavartalansága érdekében beavatkozásra volt szükség.

Vannak bizony komoly problámák a villanyvezetékek alá ültetett fák  miatt.

Képes összeállításunka témában itt érhető el! >>>


A biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak (önkormányzat vagy magánszemély) – mint egyben a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen gondoznia. Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött vállalkozóval végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság feltételeinek megteremtése mindannyiunk közös érdeke.
(Amennyiben a tulajdonosok jelezik szándékukat a villamos hálózatot veszélyesen megközelítő növényzet levágására, a szolgáltató a gallyazás biztonságos elvégzéséhez, annak idejére áramtalanítja az adott vezetékszakaszt. Ezt a szolgáltató a szükséges szakfelügyelettel együtt térítésmentesen biztosítja.)

Mezőfalva esetében - ahogy minden településen - a biztonság érdekében végzett gallyazás megkezdése előtt az önkormányzatot a várható munkálatokról értesítettük, illetve minden gallyazási munkanap reggelén jelzést küldünk az önkormányzatnak az aznapi tevékenység megkezdéséről.

A fák biztonsági övezetére a következő szabályok vonatkoznak:
1 kV névleges feszültségszintig: a szélső vezetőtől oldalirányban mért 1-1 méter
1 kV felett 35 kV névleges feszültségszintig: 2-2 méter
35 kV felett 200 kV névleges feszültségszintig 3-3 méter.

A gallyazást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve, a biztonsági övezet a következő gallyazás elvégzésekor még minimálisan az előírt méretű legyen. A gallyazás célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, veszélyes közelség ne alakuljon ki.

Mezőfalván a 22 kV-os hálózat gallyazása már befejeződött. Ezt követi a következő időszakban Mezőfalva település 0,4 kV-os hálózatának gallyazása.

Körültekintő tervezéssel, odafigyeléssel a gallyazási problémák megelőzhetőek. Sok helyen pl. a házak tulajdonosai ültettek gyümölcs, illetve díszfákat a házuk elé, közterületre, a fák rendszeres gallyazásáról azonban nem gondoskodnak, a vezetékek közé benőtt ágak pedig rendszeresen okoznak áramszüneteket. Arra kérünk minden kerttulajdonost, hogy – ahogy ez a vonatkozó szabályozás is előírja – a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsen olyan fát, mely megnőve, kifejlett állapotában az elektromos vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt!

A levágott nyesedék, faanyag a tulajdonosé (hiszen a fa is az ő tulajdona). Az utcákban a levágott ágakat, fásszárú növényeket deponálva gyűjtik majd össze a kivitelezők. A deponált ágak sorsáról az önkormányzat dönt – áll a szolgáltató lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Valószínűleg soha nem lesz tökéletes megoldás. A szolgáltatás és az életvédelem biztonsága érdekében nehéz megfelelően kompromisszumos döntést hozni. Lehet rajta rágódni, amíg nincs baj. Utána már hiába vagyunk megértőbbek.


 

Share