29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mezőfalva: A 2018-as költségvetésről és a lakóhelyi környezet állapotáról hallhattunk az idei közmeghallgatáson

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Mezőfalva: A 2018-as költségvetésről és a lakóhelyi környezet állapotáról hallhattunk az idei közmeghallgatáson

Pályázatok szempontjából sikertörténet az elmúlt időszak. Ezt az utat választják a folytatásban is!

A település működésének stabilitása az elsődleges szempont – hangsúlyozta Márok Csaba Mezőfalva polgármestere február 12-én, hétfőn Mezőfalva évi, rendes közmeghallgatásának felvezető soraiban. A Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermében 17 órai kezdettel tartott rendezvényen közel ötven érdeklődő volt kíváncsi, milyen fejlesztésekkel gazdagodott a falu és miként alakul a település jövőbeni sorsa?

- Elsődlegesen a biztonságos és stabil működőképesség biztosítása a fő szempont – emelte ki az önkormányzat éves beszámolójában Márok Csaba polgármester. 743 milliós keretből tervezhet Mezőfalva a 2018-as esztendőben, melyet jó eséllyel felfelé módosíthatnak a megnyíló pályázatok. A folytatásban az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó intézményi változásokról, állapotokról hallhattak a megjelentek. A pályázatoknál maradva kezdésként jó hír, hogy a takarékpénztár épületének megvásárlásával nőtt az önkormányzat működési tere. Szintén a 2018-as esztendő nagy lépése az óvoda bővítésének befejezése. A beruházással megszűnik az eddigi elhelyezési gond. A szükséges óvodai átszervezésről áprilisban dönt majd a testület.

A szociális intézményeknél csak annyi lesz a változás, hogy a konyha könyvelésileg ide kerül – hallhattuk a beszámoló első fejezetében. Sajnos a közmunka programban már nem ilyen jó a kilátás, mivel a munkaügyi központ az elsődleges munkaerőpiacokra koordinál, így a tavalyi 31 fős létszám felét kapja lehetőségként az önkormányzat. Az egészségügyben két körzeti orvos, két védőnő, működő labor, gyógyszertár és fogorvosi ellátás és gyerekorvosi szolgálja a falu lakosságnak egészségét, ami megint csak kiemelkedő. A művelődési háznál lejárt az IKSZT pályázat nyújtotta működési támogatás, ezért szükségessé válik a nyitva tartás lakossági igényéhez igazított átdolgozása. A kultúránál külön érdemes kiemelni, hogy új programként megjelent a faluban a színház, valamint eldőltek a falunapi programok fő fellépői. A pénteki Rock napon a Bikini és a Turi Zenekar, szombaton a Csík Zenekar és az Irigy Hónaljmirigy lesz a színpadon. Kultúra után közrend és közbiztonság került napirendre, ahol a 2017-es rendőrőrs-avatással szintén előrelépésről számolt be a község vezetője.

A továbbiakban áttekintést kaphattunk az elmúlt nyolc év helyi pályázatinak történeteiről, azon belül az óvodai bővítésről bővebben is. Hallhattunk a Mezőfalva – Sárbogárd összekötő út felújításához kapcsolódó várható buszöböl és településkapu kialakításról, járdaépítésről. A távlati tervekben szó esett a belterületi utak szükséges megújításáról, a Rákóczi utcai játszótérfelújításról és egyéb Leaderes pályázati forrásból megvalósítható fejlesztésekről. Márok Csaba a beszámoló végén kérte a lakosokat, hozzák el az önkormányzathoz közösséget érintő ötleteiket, mert minden előremutató lehetőséget szeretne a jövőben is kiaknázni a testület, az önkormányzat.

Lakossági kérdésekben a közlekedéssel kapcsolatban érkezett hozzászólás. A kamionos forgalom károkozásának csökkentéséhez kért segítséget a felszólaló. Végül Mezőfalva Önkormányzatának képviselői adtak számot az elmúlt időszak elvégzett tevékenységeiről.

 

Share