19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Gólyalesen "Sáráéknál"

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Ritka felvételek a mezőfalvi gólyáról a magasból itt! >>>

Madárlesen, madártávlatból – páratlan légi felvételek a Piac téri fészekről!

A mezőfalvi gólyafészekbe eddig még egyetlen egyszer sem sikerült belenézni senkinek. Főleg nem a költési időszakban. Egy baráti segítségnek köszönhetően a magasból leshettük meg a gólyapár otthonát. Kifejezetten azzal a célzattal emelkedtünk a magasba, hogy képet kapjunk, mennyi fiókát költenek a madarak? Nos, örömmel jelenthetjük, négy fióka már kikelt és további egy tojáson ül a tojó.Régi időkre nyúlik vissza a mezőfalviak kedvenc és féltett madarának története. Talán már maguk a falubeliek sem emlékeznek pontosan, mikor jelent meg az első gólyanemzedék a község területén. Falukutatók szerint van száz éve, hogy a községbe költözött az első gólya. Igaz, akkoriban még a Sár utca és a posta környékén fészkeltek.

A lehulló madárürülékeket és egyéb állatmaradványokat azonban nem minden háztulajdonos kedvelte, így megesett az állatok elüldözése is. Közel negyven évnyi „postaszolgálat” után a nagyfeszültségű oszlop telepítése vonzotta a madarakat a Piac téri oszlop tetejére.

 

2015-ben szigetelték a vezetékeket

2005 tájékán a villamosáram-szolgáltató segítségével áttelepítették az akkor már igen tekintélyes súlyt képviselő fészket. Az erősített vasalatot Bozics Imre mezőfalvi lakos készítette. Azóta a település központi helyét díszíti a fészek. Igaz, az alatta lévő kápolna tetejét is alaposan kikezdte az égből pottyanó salétrom, de innen már senki nem üldözte el a madarakat. Sőt igen nagy becsben tartják a mezőfalviak a gólyapárt. A nagy szárazságok idején még vödör vizet is készítettek a térre, óvandó a szárnyasok életét. Ráírták nagy piros festékkel: GÓLYA VÍZ! A gondoskodás ellenére voltak azonban nehéz évek is. 2015-ben szigetelt vezetékre cserélték az oszlop vezetékeit. Addig azonban több fészekalja pusztult el áramütésben. Természetes hát, ha a falubeliek nagyon kíváncsiak, miként alakul a gólyák sorsa. A szaporulatról most exkluzív felvételeket láthatnak az olvasók. Géppel emelkedtünk a fészek fölé, óvatosan, hogy a költő tojót ne zavarjuk, tisztes távolságból szemléltük a fiókák számát. A képek mellett egy rövid videót is rögzítettünk.

A mezőfalviak minden évben reménykedve tekintenek a magasba, nevelődjenek fel egészségben!

Készült videó is a magasból!  A képre kattintva elindul!

 

Share