24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szerdán megnyitotta kapuit az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva rendezvény

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a kiállításról itt! >>>

Mezőfalva: Szerdán megnyitotta kapuit az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva rendezvény

Az ország legnagyobb interaktív mezőgazdasági gép és technológia bemutatóját tartották.  Világszínvonalú gép és agrártechnológiai bemutatón a gépek mellett a legújabb nemesítési, kutatási eredményekkel is megismerkedhettek a látogatók. A több mint 120 kiállító, közel 1.3 milliárd forint értékű géppel, termékkel vonult fel.

A hivatalos megnyitóban Zászlós Tibor a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős alelnöke, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Harsányi Zsolt a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket. A beszédekben egyformán kiemelést kapott a magyar agrárium helyzetének pozitív jövőképe, a mezőgazdaság nemzeti össztermékhez hozzáadott teljesítménye, valamint a magyar agrárgazdaság Európához és a világgazdasághoz való felzárkózóképessége. Mindezekhez elengedhetetlen az innováció, a fejlődés akarata, a gazdák és a gazdaság irányítóinak összehangolt munkája, melyhez kiváló segítség a mostani és a hasonló bemutatók.

 

Földművessé csak az válik, aki tiszteli a természetet, és mindent megad a földnek – hangsúlyozta szerdán az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow–Mezőfalva rendezvény megnyitójában Zászlós Tibor a Mezőfalvi Zrt. igazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke. A kiállítás hivatalos percei után kérdeztük a helyi mezőgazdasági kultúra hagyományairól és a jövő lehetőségeiről.

- Milyen tradíciókra építkezik a Mezőfalvi Zrt., hogy ilyen rendezvényhez kiváló partner tudott lenni?

- A tradícióink több évszázadra, a jelen korban pedig több évtizedre vezethetőek vissza. Azok, akik a XX. század elején tevékenykedtek ezen a területen, és mint közepes gazdálkodók a gazdaságukat vezetve eljutottak a felsőházig, az országgyűlési képviselőségig, azok nagy gondossággal művelték ezeket a területeket, és sikeresen megőrizték a talaj termőképességét azoknak az utódoknak is, akik később, a 1945 után években állami gazdasági szinten dolgoztak itt. Függetlenül a változó politikai viszonyoktól a gazdálkodás, a gazdaság, a gazda szentsége és a föld misztériuma minden korban megvolt az itt élők vonatkozásában. Ha ezeket a földeket megnézzük, akkor látható, hogy jó kezekben van. A tápanyagfeltöltöttsége kiváló, a talajszerkezete, vízmegőrző képessége magas. Ezért lehet ezeken a földeken rekord terméseket betakarítani. Hosszútávon úgy biztosítható a termőföld kondíciójának megőrzése, ha odafigyelünk és mindent megteszünk annak érdekében, hogy visszapótoljuk a kivett erőket.

 

- Megvan-e a megfelelő tudásunk kihasználni az adottságainkat?

- A tudományos kutatások ismerete lehetővé teszi, hogy a mai korban is megfelelően tudjuk kezelni, gondozni földjeinket. Fontos, ne csak a jelen kornak, de az utódoknak is meg tudjuk őrizni értékét. Növelni tudjuk tápanyagtartalmát, termőképességét. Akik ezt nem akarják megtenni, vagy nem becsülik, amit a természettől, az őseinktől kaptunk, azok nem nevezhetik magukat földművesnek. Tudjuk jól, a korábbi évszázadokban eltűntek népek a történelem süllyesztőjében, mert nem becsülték meg az alattuk elterülő földet. Rablógazdálkodást folytattak rajta. Nem lenne szerencsés ha erre a sorsra jutnánk – hangsúlyozta Zászlós Tibor, majd hozzátette: A magyar gazda mindig innovatív volt. Háborúkban, különféle társadalmi változásokban megtalálta a helyét, és megőrizte a föld értékét, termőképességét. Ezt a hagyományt, ezt a múltbéli üzenetet kellene tovább vinnünk és fejlesztenünk a jövő és az utódok boldogulására.

További képek itt! >>>

- Zárszóként, számíthatunk a folytatásra?

 

- Nagyon bízom benne, hiszen ezért kezdtük el. Az egy után következik a kettő, három és számtalan. Ehhez természetesen további összefogásra, akaratra van szükséges. Hiszem, a gazdatársadalomban is és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában is megvan ez a szándék – fogalmazott az interjú végén Zászlós Tibor a Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója.

Share