25 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracs-Kisapostag Repülőnapon az Li-2

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Baracs-Kisapostag Repülőnapon az Li-2

Az idei Baracs-Kisapostag Repülőnapon a világon egyedülálló különlegességgel is találkozhattunk. Sőt, még repülhettünk is vele. A Li-2 volt a második világháború utáni magyar polgári légi közlekedés első repülőgépe. A gép bemutatására Rohács Tamás parancsnokot kértük meg.A Budaörsi Repülőtérről érkeztünk ma reggel. Mára már ez az egyetlen egy repülőképes példány a világon. A többi megsemmisült, illetve nem volt olyan állapotban, hogy fel lehetett volna újítani őket. Mi ezt kihoztuk a Szolnoki Repülőmúzeumból és öt év alatt, harmincezer munkaórával a Goldtimer Alapítványnál rendbe hoztuk. Most újra lehet vele repülni, és az utasok is átélhetik ismét az élményt, amit annak idején a MALÉV-nél lehetett. Emlékezetes, hogy ez szolgált elsőnek a MALÉV berkein belül menetrendszerű járatban az országon belül és külföldre is.

 

- Gyakorlatilag egyedülálló ez a gép. Milyen vezetési technikát kíván?

- Természetesen az akkori technikának megfelelő vezetési rutin szükséges hozzá, ami teljesen eltér a mai típusoktól. Az IL-2-s farok kerekes elrendezésű, tehát a harmadik kereke hátul van az orr helyett. Ez megnehezíti a gép kezelését fel és leszállásnál. Úgy is mondhatjuk, a legnagyobb kihívás ez utóbbi művelet. Illetve viszonylag nagy kormányerők vannak rajta. A vezetés közben komoly fizikai erőt is kíván ennek a gépnek a vezetése. Tehát egy kicsit technikás a dolog. Ráadásul elég nagy tömegű gép, így lassabban reagál a kormányműveletekre. Előre kell gondolkodni mindig. Ha történik valami, akkor már késő törni a fejünket. Baleset még nem volt szerencsére. Igyekszünk olyan nagy tapasztalattal rendelkező pilótákat válogatni a csapatba, akik dolgoznak is azért, hogy ez a gép repülhessen. Nem árt, ha kis géppel és nagy géppel is jól tudnak repülni, mert egy esetleges külföldi úthoz az utóbbi is elengedhetetlen – adott rövid tájékoztatást a repülőnapi különlegességről a gép parancsnoka Rohács Tamás.

A gépről pontos információkat olvashatunk a http://www.goldtimer.hu/li2.html oldalon

 

Az Alapítvány 1997 októberében szállította Szolnokról Budaörsre azt a gépet, melyről a 209-es fedélzeti szám alapján azt hitték, hogy az 1952-ben szolgálatba állított, majd a HA-LIZ nevet viselő "Teve" volt. A munkálatok során derült csak ki, hogy valójában az 1949-ben a Magyar Néphadsereg által átvett, később a Malévnél HA-LIX lajstrommal polgári szolgálatba állt Li-2-esről van szó. Nem kis munkára vállalkoztak az Alapítvány munkatársai, amikor elhatározták, hogy a masina újra a levegőbe fog emelkedni, jelen sorok írásáig körülbelül 45 000 munkaóra fekszik a felújításban. A világon egyébként egyetlen repülőképes Li-2 van.

 

Share