28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

1956. október 23-ra emlékeztek a városkörnyéki településeken

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

1956. október 23-ra emlékeztek a városkörnyéki településeken

 

Mezőfalván október 20-án a Piactéren, Baracson október 23-án a templomosi temetőben, Kisapostagon a kultúrházi megemlékezés után a Petőfi liget kopjafájánál hajtottak fejet 56 hősei előtt

(Fotó: Kovács István - Facebook)

 

Mezőfalván október 20-án, pénteken délután a Piac téri ünnepségen Polgár Lilla és Farkas Erik színészek közreműködésével emlékeztek a mezőfalviak 1956 hőseire. A műsort követően az emlékezetes évszámot formáló mécsesek meggyújtásával fejeződött be az ünnepség. Baracson október 23-án 11 órakor a Templomosi temetőben a hősi halált halt Farkas István sírjánál koszorúztak intézmények, civil szervezetek és a család képviselői. Kisapostagon október 23-án délután három órakor az önkormányzat kultúrtermében kezdődött a megemlékezés, majd az ünnepség résztvevői a Petőfi liget kopjafájánál helyezték el a tisztelet virágait.

A baracsi képekért katt ide! >>>

Baracs: Az 56-os forradalom idején elesett Farkas Istvánra emlékeztek

Tisztelet a hősöknek, tisztelet a magyaroknak, akik nem csak saját hazájuk szabadságáért harcoltak. Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak – hangsúlyozta ünnepi beszédében Várai Róbert Baracs polgármestere a templomosi temetőben október 23-án, hétfőn délelőtt. Családtagok, intézmények, civilek helyezték el az emlékezés koszorúit.

 

Vajon, ha majd lenne egy nemzetek feletti, vagy egy nemzetek nélküli, vagy akár, egy nemzetlenített Európa, akkor is megünnepelhetnénk nemzeti ünnepeinket? - Tette fel a kérdést az 1956-os forradalom évfordulójára összeállított megemlékezésében Várai Róbert Baracs polgármestere. Napjainkban megvalósulni látszik a „világ proletárjai egyesüljetek” régi jelmondata, így üresítve ki a nemzet fogalmát, egy avítt nemesi, polgári és paraszti gondolkodás csökevényévé alacsonyítva. Európától mindig sokat vártunk. A mi ezeréves történelmünk nem szólt másról, mint a bennmaradás gyötrelmeiről és a vágyról, hogy becsüljön meg minket Európa. Még most sem ébredtek fel sokan, nem látják, hogy Európát nem érdekli Magyarország – hangoztatta Baracs polgármestere. Az ünnepi megemlékezés befejezésében a forradalom baracsi hőséről, Farkas Istvánról beszélt Várai Róbert, aki őrszolgálat teljesítés közben, a szovjet csapatok támadása során, kötelező katonai szolgálatot teljesítve 1956. november 4-én halt meg a székesfehérvári laktanyában. Így lett részese, egyúttal áldozata a forradalmi eseményeknek. Családja a területek korábbi felparcellázásánál kapott földet Templomoson, így kerültek Baracsra. A megemlékezés végén a család nevében Eperjesi Józsefné Farkas Éva az áldozat húga köszönte meg a főhajtást és a tisztelet virágait.

A kisapostagi képek itt! >>>

 

Kisapostag: A Duna-menti községben is méltón emlékeztek az 1956-os forradalomra

Hősök voltak nagyapáink, ezt soha ne feledjük!

Október 23-án, hétfőn a Kisapostagi Önkormányzat kultúrtermében egyperces néma tiszteletadással kezdődött az 1956. október 23-ai műsor. Az önkormányzat és a Kisapostagi Nőegylet szervezésében megtartott rendezvényen először Szatmári Piroska a nőegylet vezetője olvasta fel Udud István: 1956-os hősökre emlékezünk című versét, majd Nagy Attila polgármester mondta el forradalmi ünnepi gondolatait, melyben kihangsúlyozta, 1956 hősei nem azt várják tőlünk, hogy kívülről fújjuk az események lefolyását! Nem is azt, hogy név szerint ismerjük őket! Egy valamit azonban joggal várnak: azt, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és tovább vigyük azt a hitet és egységet, amellyel a magyar nép jövőjéért áldozták életüket! A történelem már sokszor bebizonyította, a magyar nép különleges erővel és hittel bír, ami ha kell, lerombolja a falakat, megállítja az elnyomókat – emelte ki beszédében a község polgármestere. Az ünnepség befejezéseként a résztvevők átvonultak a Petőfi ligetben felállított kopjafához, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Share