26 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Nagyvenyim – Mezőfalva: "Jubileumi" bakancsot húztak a természetjárók

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Németh László fő szervező a Soltról és Kalocsáról érkezett Tóth Andreának és Jagica Gellértnek mutatja az útvonalat

Fotók a túráról itt! >>>

 

Hat megyéből, több százan húztak túracipőt december 9-én a 10. Mikulás teljesítménytúrán. A szombati természetjáró program egyben évzáró eseménye is volt az észak-dunántúli területeket felölelő szövetségi rendszer kupasorozatának. Az idén 300 fő regisztrált túrázó indult 8, 12, 20 kilométeres útra, hogy a végén a teljesítésigazolások mellett a kupákat is átvehessék. A hétvégén nagy volt a forgatag Nagyvenyimen az általános iskola aulájában és Mezőfalván a Kiss Kálmán Művelődési Házban. A sokaságot ezúttal nem az ünnepek idején megszokott adventi vásár generálta, hanem a természetjárók év végi, befejező túraprogramja. A mezőfalvi starthelyen Németh Lászlót a rendezvényt szervező Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesület képviselőjét kérdeztük.

- A mostani eseményünknek több különlegessége is van. Az egyik, hogy ez a 10. Mezőföldi Mikulás túránk. A célba érkezők erre az alkalomra készített fa kitűzőkkel és oklevelekkel fejezhetik be az általuk választott távot. Valamint az Észak-Dunántúlt tömörítő szövetség Komárom, Veszprém, Zala, Vas, Győr-Moson Sopron és Fejér megye aktív természetjárói a nagyvenyimi célban vehetik át a teljesítésért járó kupákat. Ez utóbbi feltétele volt, hogy vagy mind a hat megyében részt vesznek egy-egy túrán, vagy tizenkét teljesítménytúrát csinálnak meg egy év alatt. Az idén mi vagyunk a zárók, illetve a mi rendezvényünk végén kapják meg a szövetségtől a sikeres teljesítők a kupákat – ismertette a rendezvény menetét Németh László.

Kóborné Csontos Zsuzsa a Dunaújvárosi Természetjáró Egyesület elnöke az unokákkal teljesítette a távot

A túrázók a mezőfalvi Tájházat is felkeresték, ahol Wolmann György és Erdélyi Diána igazolta a túralapokat

A 10. Mezőföldi Mikulás Teljesítménytúrán részt vett családjával Kóborné Csontos Zsuzsa a Dunaújvárosi Természetjáró Egyesület elnöke is. Tapasztalata szerint a lehetőségekhez, a feltételekhez képest jóval kevesebb ember húz bakancsot és járja a természetet. A fiatalok körében népszerű a túrázás, de a 40-50 éves korosztály már nehezebben indul útnak. Kóborné Zsuzsa negyedik alkalommal érkezett a programra és unokáival a tizenkét kilométeres távot teljesíti.

Nagy Roland az Építők Természetbarát Sport Egyesület Veszprém elnöke elsőnek ért célba, és 15 éve túrázik. A teljesítményért járó kupát Sűdy Pétertől az Észak-dunántúli  Területi Természetbarát Szövetség elnökétől veszi át.

A z Erdőjárók Klubja Természetbarát Egyesülettől, mint szervezőtől is sokan teljesítették a távokat

Úttalan utakon, hóban, fagyban, sárban menetelnek, de a természetjárók kiválóan érzik magukat

 

A nagyvenyimi célállomásnál Sűdy Péter az Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség elnöke adta át a kupasorozatot teljesítő túrázóknak a kupákat. Véleménye alapján a magyarországi természetjárás helyzet felemás, mert nagyon sok fejlesztés történt, mint szállások, túraútvonalak karbantartása, és még számos segítség állt rendelkezésre. A másik oldalról a megváltozott életmód váltások miatt nehéz az embereket mozgásra bírni, így a természetjáró tagság megtartása sem könnyű. Nemzetközi szinten, figyelembe véve a domborzati adottságokat, erős középmezőnybe sorolható a hazai természetjáró mozgalom – hallhattuk az összegzést a szövetség elnökétől.

Közel negyvenen dolgoztak a program sikeréért!

Aki teljesítette a penzumot, az év végén kupával térhette haza

 

Szombaton a tizedik, jubileumi Mezőföldi Mikulás Teljesítménytúra sikerességén közel 40 fő dolgozott az erdőjárók klubjától. Az ország messzi területeiről is érkezetek. Legtöbben Győrből, Székesfehérvárról, Dunaújvárosból és Budapestről, de jöttek Orosházáról, Nagykanizsáról, Kiskunhalasról, a szlovén határ mellől, Semjénházáról is. A legnagyobb csoportot a nagyvenyimi iskola képviselte 62 fővel, valamint 20 fős csoportokkal érkeztek Lepsényből és Dunaújvárosból is.

 

Share