13 | 12 | 2018
Főmenü
Események
December 2018
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Véletlen kép

Mezőfalva: Elűztük a telet, de a tél még maradt

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Mezőfalva: Elűztük a telet, de a tél még marad egy kis ideig: 

Busózással, hujákolással és tűzvarázzsal mentünk neki a rossz időnek. Ha héten még nem is jön el a tavasz, vígasztaljon minket, egyszercsak úgy is vége lesz a télnek. Látva a hétvégi kiszézős programot, a mezőfalviakon egészen biztosan nem múlott! Télbanyának bizony erős fagyból vannak a fogai és a karmai, ahogy szombaton a mezőfalviak is megtapasztalták. A február 25-ei délutáni Piac téri rendezvényen a hideg idő alaposan belevájta a körmeit a rossz időt búcsúztató népességbe. A hideg azonban egy percig sem szegte jókedvét a társaságnak. Közel nyolcvanan jöttek el kiszebábot, gondűző cédulákat égetni, a telet jó messzire elűzni.

Fotók a rendezvényről itt! >>>

 

Hujákolással kezdődött hétvégén mezőfalván a téltemetés. Gólyalábas, óriás bábos és tűzzsonglőr színészek hagyományőrző produkciója szórakoztatta a Piac térre kilátogatókat. Az előadásban a magyar népzene, népmesék, népi parasztkomédiák világát ismerhettük meg, igen humoros formában. A népszokásokhoz kapcsolódóan még a gyerekeket is bevonták a játékba. Mellette természetesen nem maradt el a gondűző cédulák kiszebábra való feltűzése sem, melyben bút, bánatot, betegséget vagy éppen szerelmi kívánságot írtak az emberek. A rendezvényen megkérdeztünk idősebb mezőfalvi embereket, miként emlékeznek a korábbi téltemető szokásokra? Molnár Józsefné, Kati néni, a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub tagja szívesen idézett fel fiatalkori történeteket. Bohócoknak, boszorkányoknak is felöltöztek és úgy riogatták a telet faluszerte több helyszínen. Közben mindenféle vidám falusi életképet elevenítettek fel, vagy éppen néptáncosokkal vonultak utcaszerte.

 

Palló Ilonka emlékeiben is élénken élnek még a régebbi mezőfalvi téltemetések. A községtől jó két kilométerre lévő Bolondvárra jártak ki kiszézni. Még az akkori másfél méteres hótorlaszok sem gátolták őket a szórakozásban. Ugyanilyen mókás hangulatban készítették télbanyának a máglyát, és játszották el nagyanyáiktól, nagyapáiktól hallott télűző mondókáikat. Ilonka egyébként közmunkásként maga építette a máglyát és még egy hókunyhóval is meglepte a mezőfalvi embereket, csak hogy teljes legyen a téli életérzés. Horváth István könyvtárostól arról érdeklődtünk, milyen archív anyagot találhatunk a mezőfalvi téltemetésekről? A község bibliotékájának vezetője válaszában elmondta, hogy a régebbi téli népszokások ilyen formán még nem lettek összegyűjtve, de a nyomtatott sajtóban, köztük a Dunaújvárosi Hírlapban megjelenő mezőfalváról szóló írásokat, híradásokat rendszeresen elteszik. Talán így az utókor már pontosabb képet kaphat a helyi népszokások mai időkben is élő történetéről.

 

Mezőfalván a hétvégén ismét tanúbizonyságot tettek, télbanya és vele a rossz idő elkergetése rajtuk nem múlott. Remélhetőleg hatásos volt program és hamarosan megérkezik a jó idő!

 

Share