24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Egészségügyi polémia

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

A legutóbbi rendkívüli ülésen nem kerülhetett napirendre... Ugyanakkor orvosi-egészségügyi körökben borzolja a kedélyeket az ügy. 

Ennek tömör lényege: nyár végétől-ősztől körzetenként orvosainknak csupán egy-egy állandó asszisztens áll rendelkezésre az eddigi kettő helyett. Lesz egy körzetenként fél állást betöltő, ingázó személy is. Három státusz tehát így megmarad. A negyediket viszont nem „tölti fel” a Hivatal, a nyugdíjba vonuló dolgozó helyét nem veszi át senki sem.

Dr. Tassy Pétera márciusi testületi ülésen beszámolójában külön kiemelte: a szakma ezt nem tartja jó döntésnek, hiszen egy akkora településen, mint Mezőfalva, körzetenként két asszisztensre szükség van! 

Ráadásul orvosaink tudják, hogy az állam valamennyivel dotálja is a körzetenkénti két nővér alkalmazását. Dr. Bartos Krisztina elmondta: az Egészségpénztár Mezőfalva esetében havi 80.000 Ft-tal, illetve 90.000 Ft-tal támogatná praxisonként a második szakdolgozó (nővér) foglalkoztatását. Ez havi 170.000 Ft havonta együttesen a két körzetben, éves szinten valamivel több, mint 2 millió forint. Tény: ehhez még hozzá kellene tennie hasonló összeget az önkormányzatnak. 

A Hivatalban viszont erről az állami támogatásról semmit sem tudnak.Márok Csaba polgármester akkor és azóta is kiemelte: az idei költségvetés elfogadásakor ezt már megszavazta a képviselőtestület. Én teszem hozzá, hogy képviselőként év elején álmomban sem gondoltam, hogy nem egyeztettek erről orvosainkkal… Márciusban ugyanakkor ezt már lehetett gyanítani… Akár ezt a költségvetési tételt felül is lehetne bírálni, mondjuk arra hivatkozva, hogy figyelembe vesszük a szakma véleményét. Merthát itt már nem csupán pénzről szól a történet. 

Polgármesterünk szerint viszont arról szól. Mint többször is kifejtette: nem szeretne helyi adókat emelni, vagy nem szeretne elbocsátani senkit sem az Egészségház alkalmazottjai közül! Valahonnan pedig elő kellene teremteni a pénzügyi fedezetét a negyedik asszisztens foglalkoztatásának, ami több milliós tételt jelent. Ugyanakkor elvégezhető a szakmai munka „másfél” nővérrel is, ezzel pedig komoly pénzösszeget takarít meg az önkormányzat.

Dr. Bartos Krisztina szülés miatt az utóbbi időben nem praktizált, viszont nyár végén visszatér(ne). Továbbra is egyértelműen kiáll amellett, hogy az eddig jól működő rendszert és felállást nem szabadna felülírni! Továbbá azt sérelmezi, de nagyon, hogy a feje felett döntöttek úgy, hogy őt még csak meg sem kérdezték erről… Mert az egy dolog, hogy az utóbbi időben nem volt személyesen jelen Mezőfalván, ám attól még kötelékbe tartozik, és ez a döntés az ő munkájára is igen komoly hatással lesz… Illett volna hát bevonni őt is! 

A doktornő szerette volna a témát képviselők elé vinni, ám ezt nem tették lehetővé számára, mondván a testület már döntött a költségvetés megszavazásakor... Ez a hozzáállás viszont elgondolkoztatja őt a jövőt illetően…

Megint az a fránya kommunikáció bosszulja meg azt, hogy megspórolták! A képviselő nem kap teljes körű információt és úgy kell döntést hoznia; az orvost meg kihagyják az őt érintő, fajsúlyos döntés előkészítéséből… 

 

Bán Balázs, képviselő


Olvass tovább: http://mezofalva.webnode.hu/a2013-tavasza/majus/egeszsegugyi-polemia/
Készíts saját weboldalt ingyen: http://www.webnode.hu

 

Share