29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Libalámpás felvonulás Márton napján

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a rendezvényről itt! >>>

 

Libalámpás felvonulás Márton napján

Még a „gúnár táncot” is eljárták a résztvevők.

Mártonnak esélye sem volt elbújni, annyi lámpással vonultak a mezőfalvi gyerekek. Hétfő este közel kétszázan, diákok és felnőtt kísérőik gyülekeztek az iskola udvarán, hogy az előre elkészített lámpásokkal felelevenítsék a novemberi népszokást.

A menet kis kerülővel a Piac téren felállított máglyához érkezett meg, ahol Molnárné Troppert Mária a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője tartott rövid ismertetőt Szent Márton életútjáról, valamint a hozzá kapcsolódó népszokásokról. A jelmezbe öltözött gyerekek el is játszották a történetet. A történelmi visszatekintést követően az iskolások zenés koreográfiával, német nyelven adták elő műsorukat, majd édes falatozás után a Kiss Kálmán Művelődési Házban folytatódott a program. Simon István vezetésével német táncok alapjait tanulhattuk játékos és vidám formában. Még a „gúnár táncot” is eljárták a résztvevők. A rendezvényen Molnárné Troppert Máriát kérdeztük, miért is a Német Nemzetiségi Önkormányzat gondozásában elevenítik fel ezt a népszokást?

 

- Márton nagyon népszerű volt a kora középkorban. Ahogy említettem is, a koronázó templomot Székesfehérváron is Márton tiszteletére szentelték fel. A török idők alatt azonban feledésbe merült ez a dolog. Mikor pedig a német ajkú lakosság megérkezett benépesíteni a török hódoltság utáni Magyarországot, akkor vált újra erőteljesebben népszerűvé Szent Márton tisztelete. Nyugat-Európából hozott hagyományt tovább vitték a német nemzetiségi és a magyar falvakban. Mezőfalva, illetve az egykori Hercegfalva is gyakorlatilag a német telepeseknek köszönheti a létrejöttét, megerősödését. A mai időkben pedig kapcsolódóan az iskolai német nemzetiségi oktatáshoz szintén fontos a Szent Mártonhoz fűződő népszokások megőrzése – folytatta Molnárné Troppert Mária. Ehhez nagyon sok német dal és legenda áll rendelkezésünkre, hogy megismerjük elődeink kulturális, illetve szakrális szokásait. Mezőfalván 140 gyerek vesz részt a német nyelvű oktatásban és táncoktatásban, így községünkben különösen helye van ennek a rendezvénynek. Az sem utolsó szempont, hogy Szent Márton olyan példa mindannyiunk előtt, ami a kor brutalitásával való szembefordulás bátorságát hirdette. Bátor volt másképpen viselkedni. Merte hirdetni a szeretetet és a jóságot. Azt gondolom, ez mindenképpen példa értékű, amit gyerekeinknek is meg kell ismerni – hangoztatta a Márton napi program lényegét a tanárnő.

 

Mezőfalván egyre népszerűbb és egyre többen vesznek részt a rendezvényen. Német származásúak, magyarok és bármilyen nemzetiségűek. Alighanem ez ér benne a legtöbbet!

Videó a képre kattintva indul!

Share