28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Évet értékeltek Mezőfalva és Baracs önkéntes tűzoltói

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Mezőfalván az idei legnagyobb esemény az új szerkocsi megérkezése volt

 

Évet értékeltek Mezőfalva és Baracs önkéntes tűzoltói

Nyugodtan alhatunk, a jövőben is számíthatunk rájuk!

Már láthatóan itt a 2018-as év vége, ezért egyre több civil társaság tart éves beszámolót, kellemes karácsonyi, vagy éppen év búcsúztató összejövetelt. November 30-án, pénteken este a mezőfalvi Sport büfében két sikeres és fejlődő szervezet a Mezőfalva ÖTE és a Baracs ÖTE tagjai ültek ünnepi asztalhoz.

 

Talán senkinek sem kell bemutatni a két falu önkéntes tűzoltóit, azaz a baracsiak esetében még idetartozik Kisapostag területe is, hogy milyen áldozatos és odaadó munkát végeznek nap mint nap. Többszáz óra szolgálattal ott vannak a katasztrófák helyszínein, védik, mentik az emberéleteket, értékeinket. A rendkívüli helyzetek mellett számos közösségi rendezvényen tisztes helytállással népszerűsítik tevékenységüket és egyben remekül szórakoztatnak a kicsiktől egészen a nagyokig. Ez a munka azonban rengeteg tanulást, edzést, felkészülési tréninget és nem utolsó sorban komoly anyagi hozzájárulást is követel az egyesületek tagjaitól. Szerencsére, de fogalmazhatunk úgy mindannyiunk szerencséjére is, élnek ezek a szervezetek. Sőt, nemcsak élnek, hanem fejlődnek az eszközeikben és tagok létszámában is. Az évértétkelő összejövetelen jártunk, ahol az egyesületek vezetői vacsorával egybekötött rendezvényen foglalták össze az elmúlt esztendő fontosabb fejleményeit.

Kaltenecker Miklós a mezőfalvi tűzoltók sikerességéről adott tájékoztatást a tagoknak és a vendégeknek

 

- Sikeres évet tudhatunk magunk mögött – mondta köszöntőjében Kaltenecker Miklós a Mezőfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője. 989 önkéntes munkaóra jellemezte a 2018-as évet, melyben a katasztrófahelyzetek mellett a továbbképzéseken, közösségi rendezvényeken egyformán helytálltak önkénteseink. Az idei esztendő legnagyobb eseménye a szervezet életében az új szerkocsi átvétele, amit mindjárt fel is avattak az átadás napján élesedett vonulással. Szintén örvendetes tény volt, hogy három új, ráadásul fiatal taggal bővült az állomány létszáma. A jövő terveiben pedig az új járműnek szeretnének garázst építeni. Álmaikban olyan terveket szőnek, melyben ez a komplexum nem csak a gépkocsinak nyújt megfelelő tároló helyet, de a tetőtérben tartózkodási körleteket is kialakíthatnak majd. Természetesen ezeket a terveket fokozatosan, a lehetőségeik és az elérhető pályázatok függvényében képzelik el – foglalta össze az év fontosabb mozzanatait és a jövő perspektíváit Kaltenecker Miklós a mezőfalvi önkéntesek vezetője.

Szabó Andrea a Baracs ÖTE eredményeit foglalta össze

 

- Ez az év a habpartik éve volt – ezzel a vidám kijelentéssel kezdte beszámolóját Szabó Andrea a baracsi önkéntesek elnöke. Szerény eszközparkjukkal egyelőre csak korlátozottan végezhetnek beavatkozást, de ettől még kiváló aktivitással végzik feladataikat. Szerencsére 2018-ban katasztrófahelyzethez nem kellett vonulniuk. Azonban a közösségi rendezvényeknek és a továbbképzéseknek ugyanúgy megfeleltek, mint a hasonló szervezetek – hallhattuk a tájékoztatást a Szabó Andreától a baracsi önkéntesek képviseletében.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Orosz Csaba a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője, Lóki Richárd az FMKI Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetője és Vizi Ignác a FMKI igazgatóhelyettese. Utóbbit kérdeztük az önkéntes tűzoltókról.

- Nehezebb lenne a tűzoltóság munkája az önkéntesek nélkül?

- Azt gondolom, igen. Nem véletlenül támogatjuk a munkájukat. Be kell vonni őket a hétköznapi élet kárfelszámolásaiba is. Nagyon sok olyan körülmény van, például a klímaváltozással kapcsolatosan egy viharos nap, amikor egyszerűen meghaladja a hivatásos állomány erejét a kárfelszámolási munka. Ilyenkor is minden esetben számítunk az önkéntesekre. Nagyon megéri őket támogatni!

- Szóba került az állományi létszám, ezen belül a megjelenő fiatal tagság.

- Nagyon nagy szükségünk van a fiatalokra. Az egyesületeknél jó lenne egy olyan személyt találni, aki a fiatalságot, az ifjúságot felkarolja. Akár az iskolákban bizonyos időszakokban előadásokat, foglalkozásokat, szakköröket tart, hogy ezzel is ide tudjuk őket csábítani, felkelthessük az érdeklődést.

Mezőfalván, Baracson tehát megoldottnak látszik a katasztrófavédelem önkéntes szervezetinek élete. A hivatásos csatornák és a pályázati lehetőségek mellett cégek, önkormányzatok és magánemberek is támogatják munkájukat. Zárásul röviden a két csapatról:

Mezőfalva ÖTE – 2010-ben alakult újra 7-8 fővel. A jelenlegi 30 emberből 15-en aktívan is kiveszik részüket a tennivalókból. Az idéntől már ifjúsági tagozattal is büszkélkedhet az egyesület, hiszen hárman elvégezték a 40 órás tanfolyamot.

 

Baracson is újjáalakulással kezdődött a jelenkori katasztrófavédelem. Eredetileg 1926-óta volt egyesület, amit 2009-ben szerveztek újjá, illetve támasztottak fel gyakorlatilag a semmiből. 12 taggal alakultak meg, amit sikeresen feltornáztak 18 főre. Valamint 3-4 ifi is társul hozzájuk. Legnagyobb segítőjük a Hankook. Mellette természetesen ők is élvezik Baracs, Kisapostag önkormányzatainak támogatását. Legidősebb tagjuk Veszprémi János parancsnok, aki 42 éve áll szolgálatban. Főbb tevékenységük a teljesség igénye nélkül: műszaki mentés, fakidőlés rendezése és különböző rendezvények biztosítása, azon való részvétel. Ahogy Szabó Andrea a felvezetőjében mondta: „Ez az év a habpartik éve volt!” Reméljük, sokáig csak ilyen összefoglalót hallhatunk munkájukról!

Akikre mindig számíthatunk

Tűz a Zrínyi utcában Mezőfalván

Share