29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

60 éves a Mezőfalvi Néptáncegyüttes

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók az ünnepségről itt! >>>

 

60 éves a Mezőfalvi Néptáncegyüttes

Húzz egy csizmát, állj ki a színpadra és kiálts a zenésznek: Húzd rá!

1958-ban, 60 évvel ezelőtt talán még maguk az alapítók sem gondolták, hogy évtizedeken át működik majd a frissen megalakult Mezőfalvi Néptáncegyüttes. Mára generációk ropják együtt a táncot. Hagyományt teremtettek és hagyományt ápolnak szülők, nagyszülők és utódok a színpadon. Sokan közülük szinte mindent a táncnak, a közösséghez tartozásnak köszönhetnek. Családot, barátságot, elismertséget, erőt a mindennapok sikereihez. Október 8-án szombaton a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében több száz ember előtt ünnepelte hatvanadik születésnapját Mezőfalva egyik legklasszabb csapata a néptáncosoké!

 

Hatvan év olyan nagy idő, amit teljességgel nem is lehet írásban, vagy filmen összefoglalni. Csak egyetlen hiteles kifejezési eszköze létezik az eltelt hosszú éveknek, ez pedig az a sok szeretetteljes ölelés, amivel a jubileumi találkozáskor egymást üdvözölték a táncosok. A nagyszabású rendezvény mi másról is szólhatott volna, mint a hat évtizednyi táncairól, az együttes történetéről, vezetőiről, és nem utolsósorban magukról a táncosokról.

 

Mezőfalvi Néptáncegyüttes

60 év alatt az együttes sokszor átalakult, fejlődött, alábbhagyott. Új táncosok jöttek, a régiek mentek. Az igazi közösség azonban jóban-rosszban összetart, együtt éli át a nagyszerű sikereket, eredményeket, melyekből szerencsére nem volt hiány az elmúlt 60 év során, de néha bizony együtt éli meg az átmeneti nehézségeket is. 60 év munkáját felidézni szinte lehetetlenség, a több száz táncost felsorolni, akik ez alatt az időszak alatt megfordultak az együttesben szintén képtelenség lenne. Róluk beszéljenek a kiállítás képei, a felidézett élmények és az eltáncolt koreográfiák. De vannak egy együttes életében olyan fontos mérföldkövek, amelyekre érdemes visszatekinteni, mikor egy ilyen jeles évfordulót ünnepelünk. 1958 decembere mindannyiunknak sokat jelent, akik ma itt vagyunk, hogy a Mezőfalvi Táncegyüttes születésnapját megünnepeljük, hiszen ekkor indult el Seszták József és Domanyek András segítségével, az akkori ÁFÉSZ égisze alatt a tánccsoport élete. Az együttes első vezetője Bánáti Béla volt, aki 1969-ig irányította a csoportot. Sok sikeres szereplés és külföldi fellépés fűződik a nevéhez. Szabó Emil az AFÉSZ személyzeti vezetőjel 970-ben újjá alakította az együttest. Egy évvel később, 1971 -ben kereste meg Wünsch Lászlót, hogy vállalja el az együttes vezetését. Laci bácsi 27 évig irányította a csoportot. Nevéhez egy fantasztikus közösség felépítése, szakmai sikerek és megszámlálhatatlanul sok fellépés, fesztiváli részvétel köthető. A Mezőfalvi Táncegyüttes nevét megismerhették általa Szentendrén, Dunaújvárosban, Ercsiben, Sismándon, Adonyban, Kalocsán, Előszálláson, de Lengyelországban és Szlovákiában is jártak. Tőle Farkas Anikó vette át a vezetést, aki 3 éven át, gyermeke születéséig volt az együttes vezetője. Anikó munkája nagy jelentőséggel bír az együttes 60 évében, hiszen nehéz időszakon segítette át a csoportot. Szárszó Lajos örökölte meg tőle a táncegyüttes irányításának nemes feladatát. Általa tovább haladt az együttes a korábban megkezdett úton. Közös kirándulások, családi, karácsonyi összejövetelek építették tovább a közösséget. A szakmai munkában is sikereket értek el. A Lajos által útjára indított Baracsi Néptáncfesztiválról többször is elhozhatták Mezőfalvára a Vándordíjat. Bronz minősítést szereztek a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválján Sárbogárdon. Rendszeresen vettek részt a környék táncos és kulturális rendezvényein, ünnepi műsoraikkal hagyományokat teremtettek Mezőfalván. 2015-től Czuppon Péter vezeti az együttest, aki szakmai munkája során igyekszik méltó utódja lenni a korábbi vezetőknek. A csoportról elismerően nyilatkoztak az utóbbi évek szakmai fesztiváljainak zsűrijei, és két héttel ezelőtt, 2018. november 25-én Székesfehérvárról a közép dunántúli régió amatőr néptáncegyütteseinek „Sirkenjáró-sarkonjáróelnevezésű minősítő fesztiváljáról ezüst minősítéssel térhetett haza a Mezőfalvi Táncegyüttes.

Czuppon Péter a Mezőfalvi Táncegyüttes vezetőjét köszöntik az adonyi táncosok képviselői Král Gabriella ás Moldván Mihály

 

A 60 év sikere azonban nem csak a színpadon állóknak köszönhető, hanem azoknak is, akik ennyi idő alatt irányították az együttest. Most következzenek a siker kovácsai:

Wünsch László (Laci bácsi)

 

Wünsch László, Laci bácsi 1971-1998-ig vezette a Mezőfalvi Néptáncegyüttest. 27 év nagyon hosszú idő egy táncegyüttes életében. Számtalan olyan táncműhely volt, amelyek meg sem érték ezt a kort, de a mezőfalvi igen. Laci bácsi tanult szakember, hiszen a Színház- és Filmművészeti Főiskola Koreográfusképző Főtanszakán szerzett oklevelet.

Több, mint negyed évszázados munkássága alatt az együttes számtalan fellépésen, fesztiválon, néptánctalálkozón vett részt nagy sikerrel. Laci bácsi fontosnak tartotta a személyes élményt, így munkássága során gyújtó utakon gyarapította tudását. A látottakat rendszerezte, feldolgozta, majd koreográfia formájában állította színpadra. Ilyen alkotás a Hegyaljai dalcsokor, a Kiskunlegényes, a Sarkantyús forgatós, vagy akár az Öregcsertői táncok. Generációk táncolták nagy örömmel ezeket az alkotásokat.

Laci bácsira szeretettel emlékeznek vissza egykori táncosai. A fiatalokat illemre, fegyelemre, a tánc szeretetére nevelte. Megtanította nekik, hogyan lehet kellemesen, hasznosan, kulturáltan, szeretetben eltölteni a szabadidejüket. A legfontosabb az volt számára, hogy kis közösséget egyben tartsa, minden emberre külön odafigyelve őrizte és vigyázta táncosait. Nem ismert lehetetlent. Az általa szervezett és vezetett Duna-menti tánctáborok közösségkovácsoló erejüknek köszönhetően hagyománnyá váltak, tanítványait az itt kialakult barátságok a mai napig elkísérik. A Mezőfalvi Táncegyüttes táncosai is aktív szereplői a mai napig ezeknek a táboroknak. Laci bácsi nem tánccsoportot, hanem közösséget épített Mezőfalván. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy az együttes 60. évfordulóját ünnepelheti a mai napon.

Balra - Farkas Anikó

 

 

Farkas Anikó

Wünsch Laci bácsitól egy kedves tanítványa, Farkas Anikó vette át az együttes vezetését. Anikó a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatán szerzett táncművész oklevelet 1991-ben. A főiskola elvégzése után mindjárt gyerekek tanításával kezdett foglalkozni. Felnőttek táncoktatásába is belekóstolt, hiszen 1998 és 2001 között, 3 évig, gyermeke születéséig volt a Mezőfalvi Táncegyüttes művészeti vezetője. A magyar néptánc mellett sváb néptánchagyományokkal is foglalkozott vezetése alatt a csoport. Anikó nehéz időszakon segítette át a táncegyüttest. Neki köszönhetően nem szakad meg az együttes 60 éves folyamatos működése a hosszú időn keresztül meghatározó vezető, Laci bácsi távozása után sem.


Szárszó Lajosnak a szintén remek táncos hírében álló fia, Bence gratulál


 

Szárszó Lajos

2001 -ben egy közel másfél évtizedet felölelő, csúcspontokkal gazdagon tarkított időszak következett a táncegyüttes életében, hiszen ekkor kérték fel a csoport irányítására Szárszó Lajost, aki örömmel vállalta és hosszú ideig óriási lelkesedéssel végezte ezt a nemes feladatot. Lajos tapasztalt táncpedagógusként érkezett az együtteshez, mert 2002-ig a Baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának oktatójaként nevelgette a gyerekeket a magyar néphagyományok szeretetére és tiszteletére. A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes korábbi tagjaként találkozhatott a magyar tánckultúra sokszínűségével, és ezt a sokszínűséget igyekezett a Mezőfalvi Táncegyüttesben is meghonosítani, miközben mélységes tiszteletben tartotta a Laci bácsi által megteremtett hagyományokat. ennek jegyében sok szép koreográfia készült az együttesben Lajos munkája során az autentikus folklór koreográfiáktól a mesejátékokig. Az "Időkerék” című táncjátékát az 55 éves jubileumi műsoron is előadta az együttes. Erdélyi táncokra építette "Az ostoba legény”, valamint "A székely asszony és az ördög” című táncos mesejátékait. Sárközi, rábaközi és szatmári táncokból alkotott koreográfiákat. Marosszéki lányok című összeállításával az együttes bronz minősítést ért el Kunszentmiklóson a II. Röpülj páva fesztiválon. Autentikus folklór koreográfiái közül kiemelkedik az imént látott, méltán népszerű, dunántúli táncokból készült "Tej, túró, tejfel...” című alkotás. Táncosai szívesen emlékeznek a közös kirándulásokra, a Galya-völgy szépségeinek felfedezésére és a Csíkszeredában töltött hétre, ahol a Hargita Székely Állami Népi Együttes tagjaitól első kézből ismerkedhettek a felcsíki táncokkal. A jó barátság jegyében a csíkszeredai hivatásos együttes táncosai is ellátogattak Mezőfalvára. Gyermekei, Lilla és Bence felnőtté cseperedve áldozatosan segítették édesapjuk munkáját mind a táncoktatásban, mind a koreográfiák megalkotásában. Lajos irányítása alatt a Mezőfalvi Táncegyüttes egyik fénykorát élte. Ilyen nagy létszámú és ilyen széles korosztályt felvonultató, mégis egységes képet mutató táncegyüttes biztosan nem volt a környéken, de talán még az országban sem.

Kisné Németh Anita
 

Kisné Németh Anita

Anita a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttesben kezdte táncos pályafutását. Felnőttként került a Mezőfalvi Néptáncegyüttesbe, ahol nagyon hamar a csoport fontos tagja lett. Az együttes vezetői mindenben számíthattak rá. Meghatározó táncosa volt a csoportnak, rá lehetett bízni a táncpróbák alkalomszerű megtartását, egy-egy koreográfia gyakoroltatását, de szívesen szervezett játszóházat gyermekeknek, vagy vezetett számukra táncházat. A művészeti vezetőknek a táncanyagok megtanításában is segítségére volt, és az ünnepi műsorok összeállítását is gyakran magára vállalta. Somogyi vigasság címmel koreográfiát is készített az együttesnek. Ezt láthatták az előbbiekben.

Pötör Emese

Pötör Emese a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett táncpedagógus diplomát. Rövid ideig a Mezőfalvi Táncegyüttesben táncosként is közreműködött. Ez idő alatt a mezőfalvi Petőfi Sándor Altalános Iskola és Művészeti Alapiskola tánctagozatának tanáraként nevelte a gyerekeket a tánc szeretetére. Munkája nyomán számos táncossal gyarapodott a felnőtt együttes, akik közül többen ma is aktív tagjai a csoportnak, így a mai estén is láthattuk őket a színpadon táncolni. A művészeti iskolában végzett munkája felbecsülhetetlen értékű a Mezőfalvi Táncegyüttes számára. (Sajnos Emese nem volt jelen a jubileumon!)

Egy alkalommal koreográfiát is készített a csoportnak Moldvai asszonymulatság címmel, amely nagyon a lányok, asszonyok szívéhez nőtt. Ezt csodálhatták meg az imént.


Szárszó Bence

Szárszó Bence

Szárszó Bencét úgy tudom nem szükséges bemutatnom Önöknek, hiszen többször találkozhattak vele a Mezőfalvi Táncegyüttes műsorain. Táncos pályafutását a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben kezdő fiatalember a Baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának tanulója, majd a Nagyvenyimi Táncegyüttes táncosa lett. A Mezőfalvi Táncegyütteshez édesapja révén került. Táncolt az együttes koreográfiáiban, de gyakran színesítette a műsorukat testvérével, Lillával, vagy egyedül előadott szóló produkciókkal.


 

További fotók itt! >>>

 A szereplésen a Sopronból érkezett Fajkusz Banda húzta a talp alá valót. 15. éve muzsikálnak együtt. Fajkusz Attila a zenekar prímása. Klarinéton Baranyai Lajos, harmonikán Erős Sándor, cimbalmon Kőhalmi Ádám, Brácsán Szőke Gergely és nagybőgőn Szőke Ernő játszott. Köszönjük a remek zenét és nem utolsósorban a mezőfalvi táncosoknak a hat évtizedhez méltó megemlékezést! A mezőfalvi táncosok hajnalig tartó bállal fejezték be a jubileumi ünnepséget, melyen a Turi zenekar játszott.



 

A rendezvény nem jöhetett volna létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázata  nélkül

Az együttes 2017-ben és 2018-ban sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Csoóri Sándor Alap a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására című pályázatra. Az előző évben székelyföldi és mezőségi női viseletre kapott támogatásnak köszönhetően az évfordulón a táncosok az új ruhákat is viselhették. Az ebben az évben kapott támogatás tette lehetővé a rendezvényen az élő zenei kíséretet, emelve ezzel a rendezvény színvonalát.

 

Share