23 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Az időseket köszöntöttük 2021-ben is

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További fotók a rendezvényről itt! >>>

 

Az időseket köszöntöttük 2021-ben is

Az idősek tisztelete, megbecsülése nem kérdés, hanem elemi kötelességünk, hiszen nélkülük magunk sem lennénk! Mezőfalván minden évben köszöntik az időseket. Ezen a napon különösen, de minden nap tisztelegni kell a szüléink nagymamáink, nagypapáink, az idősek előtt, akik nélkül elképzelhetetlen lenne életünk. Köszönjük gyerekként, unokaként, barátként azt a rengeteg segítséget, figyelmet, gondoskodást és törődést, amit kapunk tőlük.

 

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek –önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával. Mezőfalván is október 1-jén rendezték az időseket köszöntő programot, melyben elsőként Márok Csaba Mezőfalva polgármestere mondta el gondolatait.

 

- Tisztelettel és meleg szeretettel köszöntök mindenkit az Idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségünkön!

Külön köszöntöm falunk legidősebb embereit, akik sűrű elfoglaltságuk mellett időt szakítottak arra, hogy eljöttek erre a mai, szép ünnepre, és azokat is, akik otthon maradtak és nem tudnak velünk ünnepelni.

Régen volt, amikor kiállhattam Önök elé, de hála Istennek most ismét együtt lehetünk. A hosszú bezártság után hirtelen rengeteg programot szerveztünk. Megünnepeltük a MEDOSZ SE 101. születésnapját, a helyi vadászokkal és polgárőrökkel egy falunapi programot hoztunk össze, és augusztus 20-ra is méltón emlékeztünk. A fergeteges szüreti vigadalom után, most az idősek világnapját ünnepeljük, majd a német nemzetiségi önkormányzat búcsú bált szervez. Mindezt június közepétől, ezért kijelenthetjük, hogy nem unatkoztunk, program volt és lesz bőven. Nagyon sokan voltak, akik részt vettek a rendezvényeken, valamint munkájukkal segítették megvalósításukat. Nagyon szépen köszönjük!

                

                                                     Mádl Emilné Marika néni 93 éves                                                                                                                                                             Ferkel Ferenc 92 éves     

A kilencven év felettieket a hagyomány szerint külön is köszöntötték                                                           

 

Időseink a pandémiához is jól alkalmazkodtak. A közösségi rendezvények hiányában megtalálták a módját, hogyan maradjanak aktívak. Pl. Baráti séták a faluban, miközben jót beszélgettek. A legnehezebb dolog talán az volt, hogy a fiatalok nem mehettek az idősekhez, az unokák nem látogathatták nagyszüleiket. Korántsem volt egyszerű azon családok életének megszervezése, ahol eddig a nagyszülőknek is komoly szerepe volt. És közben jöttek az ünnepek.

 

Érzelmileg is nehéz volt megélni, hogy pl. karácsonykor nem ölelhettük meg szeretteinket. Megható pillanat volt, amikor szenteste Máté fiamék udvarán gyertyával a kezünkben énekeltük a Mennyből az angyalt és ők tisztes távolságból hallgatták, mert nem jöhettek a közelünkbe. Nehéz volt könnyek nélkül megélni ezeket a pillanatokat, de mily csodás a technika. Önök fürdették már az unokájukat facetime-on, telefonon? Vagy részt vettek az esti etetésben szintén a technika segítségével?

 A lazítás után aztán minden megváltozott. Az ünnepségeken már többükkel találkoztam szebbnél szebb ruhákban, viseletekben. Végre kiszabadultunk. A pikniken pedig a klubok olyan finom pörköltöket főztek, hogy ebéd után üres bográcsokat találtunk csak. Nagyon jól sikerült és végre nem versenyeztünk, hanem azért főztünk, hogy barátok jól lakjanak. Azt tapasztaltam, hogy a mi falunkban fontosak a rendezvények, összejövetelek, találkozások, beszélgetések, melyeken jól érezzük magunkat. Előttünk van még az október 23-ai megemlékezés és az advent is. Remélem a jóisten kegyes lesz hozzánk és nem kell megélnünk újra megszorításokat. Édesanyám szokta mondani, amikor már nyugdíjasként egyedül élt, hogy csak ezek a hosszú esték ne lennének, és milyen igaza volt. A téli estéken már senki nem szeret este sétálni, mert fél, hogy elesik, vagy sokkal nehezebben ér haza.

Amikor pár éve egy szakértővel egy esetleges idősek otthonáról beszélgettünk és szóba jött, hogy megfelelő lenne-e a haly-day épülete, akkor ő azt mondta, hogy olyan hely a megfelelő, aminek közelében vitalitás, élet van. Ezért jó választás a mostani Kinizsi utcai idősotthon, melynek udvara szomszédos az iskola udvarával. De nem csak egy idősotthonnak fontos a gyerekek közelsége, hanem fordítva is igaz. Fontos, hogy az unokák, a gyerekek is mehessenek szüleikhez nagyszüleikhez.

Édesanyám mondása is azért helyes, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon nagy szükség van arra, hogy a családi, baráti kapcsolatok jól működjenek. Volt még egy másik megjegyzése is, amit sokszor felemlegetek. Naponta találkoztunk, de némely látogatásom igen rövidre sikeredett. Gyorsan elvégeztem azokat a feladatokat, melyeket számomra felírogatott kis cetlijére, majd a feladatok elvégzése után siettem volna haza a családomhoz. Nem mindig volt időm leülni vele beszélgetni. No, ekkor jött a mondat: „Jönnétek már, ha nem leszek.”


 

Hát mennék... És mai eszemmel leülnék, hiszen a feladat - ma már tudom,- megvár. Máté fiamnak szerencsére mindig volt nagyanyjára ideje. Kis cinkostársak voltak. Az általános iskolából hozzá ment ebédelni, bevásárolt, ott volt körülötte, ami neki rengeteget jelentett. Példaértékű kapcsolat volt. Remélem, Hunor unokámmal nekem is ilyen lesz. De szerintem már jól alakul, amiért mindent meg is teszek.

Ezen a napon különösen, de minden nap tisztelegni kell a szüléink nagymamáink, nagypapáink, az idősek előtt, akik nélkül elképzelhetetlen lenne életünk. Köszönjük gyerekként, unokaként, barátként azt a rengeteg segítséget, figyelmet, gondoskodást és törődést, amit kapunk tőlük.

 

Márok Csaba polgármester köszöntője után a Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik osztályos növendékeinek műsorát láthattuk. A végén rendhagyó módon meg is táncoltatták az időseket a „Nem csak a húszéveseké a világ” című nótára. Felkészítő tanárok voltak: Szabóné Kovács Erika, Kolozsi Krisztina és Csibrikné Dobai  Orsolya. A gyerekeket követően Solymos Tóni énekes, zeneszerző és zenésztársai szórakoztatták a közönséget.

                

Share