06 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Akkor is tüzelek, ha nem lehet!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Kerti tűzhöz riasztották a tűzoltókat Mezőfalván

Akkor is tüzelek, ha nem lehet! Az országos tűzgyújtási tilalom sem zavarta a tulajdonost, aki csak rendőri felszólításra volt hajlandó eloltani az égő kerti és a lakókörnyezeti hulladékot.

 

Büntetés lesz a vége!

                                                                  

 

Hatalmas füst okozott riadalmat vasárnap délelőtt Mezőfalván a Kossuth Lajos utcában. Az egyik lakó az országos tűzgyújtási tilalom ellenére – ami egyben felülírja a helyi tűzgyújtási rendeletet – nagy tüzet rakott hulladékból. Az sem zavarta, hogy a környező lakók megfulladnak a füstben. Az esethez a mezőfalvi önkénteseket és a dunaújvárosi hivatásosokat riasztották, akik már egy másik, közeli avartűztől érkeztek a helyszínre. A lakó a tűzoltók megjelenésére és kérésére sem volt hajlandó abbahagyni a tüzelést. Tevékenységének folytatását különböző magyarázatokkal indokolta. A kiérkezett dunaújvárosi hivatásos tűzoltók vezetője rendőri segítséget kért. Az ingatlantulajdonos ezután csak az erőteljes rendőri felszólításra volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal és megkezdeni a tűz oltását. Az eset kapcsán a helyszínen lévő mezőfalvi önkéntes tűzoltót, mezőfalvi önkormányzati képviselőt kérdeztük.

                                                            

 Balogh Bence és Pethes Bálint mezőfalvi önkénte stűzoltó talán jobb időtöltést is el tudna képzelni vasárnap dél tájékán                                   Egyre több az illegális tűzgyújtás bel és külterületen egyaránt!

 

 

- Egyre több az illegális tüzelés Mezőfalván. Sokan nem tudják, vagy nem is akarják értelmezni a szabályokat. Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek?

- Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy ebben az évben a mostanival már a tizennyolcadik beavatkozási esetnél tart szervezetünk. Ebből tizenkettő volt illegális tűzgyújtás, vagy gyújtogatás. Ami nagyon szomorú, hogy ez kinn, a határban is nagyon terjed. Most is ki kellett mennünk a Telefonos út közepére, ahol szinte szisztematikusan fel van gyújtva az egész. Ugyanaz van, mint tavaly. Valakik a szemétproblémát úgy oldják meg, hogy mennek és sorra gyújtanak alá az illegális hulladékkupacoknak. Ebben a száraz időben ez sajnos azzal jár, hogy húsz-harminc méteren keresztül ég az aljnövényzet. Legutóbb a tegnapi nap folyamán közel száz métert oltottunk el. A természetkárosító hatása mellett a lakókörnyezetben is komoly károkat okozhat ebben a szárazságban, ha nem tartjuk be a tűzgyújtási szabályokat. Arról nem is beszélve, mennyi költséget okoz a tűzoltóság fenntartásában, főleg a mostani hatszáz forintos üzemanyagot tekintve. A jelen esetnél pedig még a rendőrség is lett küldve, mivel az illető nem működött együtt a tűzoltókkal. A konkrét esetben büntetés lesz a tevékenység vége.

A történetnek végül az országos tűzgyújtási tilalomnak megfelelően lett vége. A határozott rendőri felszólítás után az ingatlantulajdonos megkezdte az oltást. Az üggyel kapcsolatban tovább hatósági intézkedések várhatóak.

Share