20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tisztelet a hősöknek, tisztelet 1956 forradalmának

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók az emlékmű avatásáról itt! >>>

Tisztelet a hősöknek, tisztelet 1956 forradalmának

 

A nemzeti szuverenitás és a béke megvédése napjaink feladata is! 1956. október 23. emléke előtt tisztelegtek Mezőfalván, ahol az ünnepi pillanatokban felavatták a falu új emlékművét is.

 

Elsőként Márok Csaba Mezőfalva polgármestere köszöntötte a megjelenteket és mindjárt a felállított emlékmű keletkezésének történetét osztotta meg a hallgatósággal. Kiemelte, még meg sem született döntés a műről és a felállítás helyéről, mikor az alkotó, Rohonczi István szobrászművész már a testület elé tárta elképzelését az évfordulóhoz méltó emlékmű tervrajzával. A terveket és a testületi akaratot hamar tettek követték. Az évfordulóra pedig elkészült a művész teljesen ingyenes munkája, mellyel az is bizonyítást nyert, hogy otthon érzi magát a településen – hallhattuk Márok Csaba felvezetőjében. Ezután maga a művész mondta el azt az öt szempontot, ami az emlékmű elkészítésében vezérelte. A szobor mit is szimbolizál, mit is jelent.

              

 

- Minden formai dolognak több értelmezése is lehetséges – kezdte az ismertetést Rohonczi István. Az első szempont az 1956-os forradalom abszolút jelképe a lyukas zászló volt. A másik, hogy Erdélyben kopjafát szokás a hősöknek állítani. Ennek is valamifajta kopjafa jelleget szerettem volna adni egy megtört oszlop alakjában. Harmadikként lényeges számomra a Kossuth címer megjelenítése. Nekünk magyaroknak, a magyarságtudatunknak nagyon fontos és meghatározó jelképe a címer. És azért Kossuth címer, mert 1956-ban ezt festették a forradalmárok a tankjaikra. Ennek erőteljesen kell megmutatkoznia, ezért kell, hogy ez színes legyen. A következő szempont az a tetején látható egy kör, ami fekete napnak felel meg. Mindig szükséges egy cél, ami szerint próbáljuk az életünket rendezni. Ha lelkiekben szabadok vagyunk, bár megtörhetnek bennünket, akkor is szabadok leszünk. Az utolsó szempont, hogy a templom környékén szakrális környezetben legyen felállítva az emlékmű, úgy, hogy a megtört oszlopok között ott legyen a torony. És van egy pont, ahol pontosan a körben a torony keresztje látszik. Ami megtartott bennünket évszázadokon keresztül az a hitünk. A törhetetlen hitünk és ennek próbáltam én a formai megoldását elkészíteni – hallottuk az emlékmű jelentésének ismertetésében.

               

 

Az emlékmű bemutatása után Mezőfalva alpolgármestere Masinka Csabáné mondta el ünnepi gondolatait. Ebben többek között kiemelést kapott, hogy a nemzeti szuverenitás és a béke megvédése napjaink feladata is. Ez mindannyiunk felelőssége! Ne feledjük Vass Albert szavait: „A szabadság nem koldusok tarisznyájába való alamizsna. Meghalni érte dicsőség, az igaz, azonban nem elég még ahhoz, hogy szabaddá tegye az életben maradottakat, ha azok nem vállalják, a rájok eső részt. Mert a szabadságot, magyarok, ki lehet vívni valahogy azzal, ha sokan meghalnak érte, de megőrizni csak akkor lehet, ha minden ember, aki életben marad, életben marad és élni tud ám érette, napról-napra kemény munkával és tiszta becsülettel. Mindössze hőseink halála árán, ingyen kegyelemből, még nem nyert szabadságot magának nép ezen a földön, s nem is fog soha.”

Beszéld el nekem a múlta, s megismered belőle a jövőt- tartja a mondás. Meg kell tanítani gyermekeinknek, hogy a megmaradásunkat és jövőnket jelentő szabadságot nem adják ingyen. Meg kell küzdenünk érte. Különösen ma, mikor a mi korosztályunk most szembesül a válságok időszakával. Ezért is kell, hogy emlékezzünk elődeink cselekedeteire – hallhattuk az ünnepi beszédben. A folytatásban Polgár Lilla és Farkas Erik színművészek zenés előadását láthattuk. Az összeállítást követően az önkormányzat részéről Márok Csaba polgármester, a Fidesz szervezettől Varga Gábor országgyűlési képviselő és Pethes Bálint önkormányzati képviselő, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzattól Molnárné Troppert Mária és Móricz Csabáné helyezte el az emlékezés koszorúit. Az ünnepség végén mécsest gyújtottak a résztvevők.

                

                 

 

Share