23 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

A babák utánunk kiabálnak: Vigyél haza!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Kovács Istvánné és Smitnya Margit amatőr gyűjtők

Fotók a kiállításról itt! >>>

 

A babák utánunk kiabálnak: Vigyél haza!

Több mint nyolcvan babát láthatunk a nem mindennapi mezőfalvi kiállításon

 

Igazán különleges babakiállítást nyílott december 5-én, hétfő délután Mezőfalván a Kiss Kálmán Művelődési Ház játszóház termében. Kovács Istvánné és Smitnya Margit amatőr gyűjtők három évvel ezelőtt debütáltak a hazai közönség előtt. Most úgy gondolták, újra közszemlére tárják féltett kincseiket. Ezzel is örömet okozva gyereknek, felnőttnek egyaránt.

  

Kovács Istvánné az első babát mutatja. 12 éve gyűjtő. 

Smitnya Margitnál öt éve tart a "babaszerelem"

 

A kollekció összeállításáról, a babák szeretetéről maguk a gyűjtők beszéltek a megnyitón.

Először Kovács Istvánné, aki egyben a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub vezetője, beszélt gyűjteményéről.

- A legelső babák egy nyaralás alkalmával kerültek hozzám egy használt piacról. Nagy alkudozások után a kék ruhás lányhoz a párját, a fiúcskát is sikerült megszerezni. Tehát így kezdődött az egész. Ezután már szépen sorban érkeztek a babák. Szerencsére nem csak a piacokon találtam rájuk, de családtagoktól, ismerősöktől, itthonról és külföldről is szép számban gyarapodott a gyűjtemény. Mára hatvan darabot is elért a számuk. Szeretnék lassan megállni a gyűjtéssel, de ki tudja...? - hallottuk Kovács Istvánnét a bevezetőben.

A matyó baba, melyre 62 évet kellett várni

 

A gyűjtő a folytatásban azt is elmondta, hogy nagy becsben vannak tartva odahaza a babák. Még a hat unoka is vigyáz rájuk és tudják, mekkora érték, nem nyúlnak hozzá a lányok. Vannak a babákból nagyon régiek. Köztük a matyó baba, ami nagymamámé volt és hatvankét évig kellett rá várni. A mama 92 éves korában elment a faluból, ekkor adta át megőrzésre. Ezután több baba történetét is megismerhettük, melyben arra is fény derült, hogy nem akármilyen feladat a gyűjtemény állagmegóvása. Például nagyon óvatosan lehet a port eltávolítani a ruhákról, a hajról, de a bábuk mozgatása is körülményes az elöregedő, mállóvá váló anyagok miatt. A hajukat sem lehet fésülgetni, mivel rögtön kihullanának. A gyűjtemény tárolása is sok gondot okoz, főleg ekkora mennyiségnél – tudtuk meg az apró részletekből. Mindezek ellenére nagyon az ember szívéhez tud nőni szinte minden darab. Megannyi emlék, történet kapcsolódik a kis, vagy éppen nagyobb figurákhoz.

Smitnya Margit csak öt éve gyűjtöget, de ugyanolyan szeretettel, mint kiállítótársa

 

Társkiállítóként hasonlóan szép és érdekes gyűjteményt láthatunk Smitnya Margit tárlatában. Bár ez az anyag valamivel kisebb számú, de a gyűjtő ugyanolyan szeretettel beszélt a babákról. A húszdarabos kollekció főleg bohóc babákból áll, mert vidámságot hoz a szemlélőnek és akkor is megnevetteti a gazdáját, amikor éppen nincs jó kedve. Margit is szívesen fogadja barátaitól, ismerősöktől a felajánlott babákat. Szeretettel gondozza, tartja jó karban az apró figurákat. Most már csak akkor vesz, amikor különleges darabot lát. A gyűjtőszenvedélyről pedig így fogalmazott: Szinte kiabálnak az ember után, vigyél haza!

A kiállítást december 19-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében. Mindenkinek ajánljuk jószívvel!

 

Share