08 | 12 | 2023
Főmenü
Események
December 2023
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ifjú mezőfalvi tehetség Kaltenecker Réka

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Ifjú mezőfalvi tehetség Kaltenecker Réka

Tehetséges mezőfalviak sorozatunkban ezúttal egy fiatal hölgyet mutatunk be, aki a helyi iskolában kapott kitűnő alapokat tanulmányinak folytatásához. Kaltenecker Rékát egészen biztosan sokan ismerik a faluban, hiszen nem oly régen még az általános iskola padjait koptatta. Az azóta eltelt időben nagyot fejlődött pályafutása, amihez remek sikerek kapcsolódnak. Lapunkhoz eljuttatott hírben arról értesülhettünk, hogy Réka a budapesti Liquid folyóirat munkatársa lett. Ebből az apropóból kerestük fel otthonában, miként is vezettet útja a magas fokú irodalmi munkásság felé?

 

- A Tokaj Hegyalja Egyetem pályázatának kiírására Lorántffy Zsuzsanna szellemében kellett írni jeles női személyekről, építők, építtetők kategóriában. Műfajában az esszét választottam. Munkámat a zsűri harmadik hellyel értékelte.

- Mezőfalvi fiatal vagy, itt végezted az az általános iskoládat. Amikor az ember egy költőnek, írónak készülővel beszélget teljesen más sztereotípiákra gondol, mint amit ismer. Honnan volt a motiváció az irodalomhoz?

- Már általános iskolában nagyon megkedveltem a verseket. Ehhez adott volt a környezet is, mivel édesapámnak rengeteg irodalmi és történelmi témájú könyve van itthon.

- Mondhatjuk úgy is, hogy a maci helyett a könyveket vetted le a polcról?

- Volt azért maci is – szólt közbe Réka apukája, majd folytatva a beszélgetést azt is megtudtuk, hogy Rékát igazán remek alapokkal vértezte fel a helyi általános iskolai oktatás. Ebben az életszakaszban Nagy Margit magyartanár és fél évig Lakos Angéla magyartanár és tehetséggondozó mentorálta. Az általános befejezése után a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumba vezetett az út, ahol bár sima gimnáziumi osztályba került, de emelt német nyelvi oktatással tanult. Innen merre tovább - kérdeztük.

- A Pécsi Tudományegyetem Bölcsésztudományi karának magyar alapszakára jelentkeztem. Első indíttatásban irodalomtörténész szeretnék lenni, de közben elkezdett érdekelni maga a nyelvészet is, mert olyan jó tanáraim vannak, hogy nagyon megszerettem a logikát, a mondattant is. Ebben a félévben pont ezek vannak és eszméletlenül tetszik!

- Most elérted a pályázaton ezt a szép eredményt. Mennyire kihívás ennyire fiatalon ilyen neves versenyen elindulni, ahol felnőttekkel, illetve régebb óta dolgozó írókkal kellett versenyezni?

- Lazán vettem a feladatot, mert úgy álltam neki, hogy nem muszáj eredményt elérnem. A lényeg, hogy megírjam és jól érezzem magam.

- Amikor késztetést érzel az írásra az csak úgy jön belülről?

- Igen. Ezt nem lehet erőltetni. Akár a buszozás közben is eszembe jutnak mondatok, amit azután összerakok azalatt a három óra alatt, míg Pécsre érek. Nem lehet szabályozni, ez amolyan univerzális dolog. Nagy öröm számomra, hogy bekerültem egy ifjúsági folyóiratba (Liquid) ahol március elsejétől fogok majd kezdeni. Korosztályomhoz tartozó két budapesti fiatal, Pál Szabolcs és Boruta Boglárka alapította. Ők kezdték felkutatni az irodalmi tehetségeket, hogy fellendítsék az irodalom utáni érdeklődést. Bár Budapestről indult ki a kezdeményezés, de igazából országos területet fed majd le. Részükről hívtak embereket. Például van, aki Erdélyben él. A kezdetekben közösségi oldalakon jelenik meg. Később nyomtatott formában is havonta kétszer, ha lesz rá keret.

 

- Mit jelent, hogy munkatársa lettél a lapnak?

- Írásaim bekerülnek, illetve én vagyok az, aki kiválogatja, kik kerüljenek be a következő lapszámba a témaköröknek megfelelően. Természetesen mindenki adhat bele ötleteket. A másik feladat, hogy levegyem a főszerkesztő válláról ezt a fajta terhet.

- Gondolkozol önálló mű kiadásán?

- Igen, nagyon szeretnék kötetet kiadni. Még pontosan nincs meg milyen tematikus fejezetek lennének benne, de valószínűleg hasonló témájú verseket tudnék belerakni. Tehát inkább verses kötet lenne. Novellából még kevés van.

- Publikáltál már korábban?

- A poet.hu oldalon megjelentek régebben verseim.  https://poet.hu/szerzo/Kaltenecker_Reka

 

- A jövő tervei?

 

- Elősorban az egyetem befejezése a cél. A mesterszak elvégzésének helyszínét még nem tudom, lehet ez is Pécsen lesz. Nem kizárt, másmilyen szakot is fogok hallgatni. Tervezem a klasszika- filológia minort felvenni majd. Igazából a klasszikus irodalomból az ógörög, latin a tárgyterület.

- Ez volt Kaltenecker Réka komoly oldala. Mi az, ami a tanuláson, a szakmán kívül a kedvenc időtöltésed?

- Kellemes kikapcsolódást jelent zenét hallgatva egy séta Pécs utcáin. Az egyetemi életben pedig összejárunk akár más szakokról is. Rendezvények, kiállítások adnak remek lehetőséget kulturális élet beszippantására a társadalmi kapcsolatok ápolására. Mellette a természetjárás és a társasági bulik sem maradhatnak el – mondta riportunk zárásában Réka.

Érdeklődéssel követjük majd az útját. További sikerekben gazdag folytatást kívánunk!

( A Mezőhír örömmel ad hírt más, sikeres mezőfalviakról is, ha eljut lapunkhoz az információ!)

Share