20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kitelepítettekre emlékeztek Mezőfalván 2023

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

                             

 

Kitelepítettekre emlékeztek Mezőfalván

 

Szentmise, koszorúzás és közös beszélgetés, az emlékek felelevenítése és egy vallatópince megtekintés szerepelt a programban.

                             

 

Történelmünk sötét és szégyenletes foltja a mai napig ott él a családok, az emberek emlékezetében – kitörölhetetlenül! De nem csak Magyarország, hanem egész Európa megszenvedte a kollektív bűnösség intézményét – hallhattuk a május 26-ai megemlékezésen, melyet a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezett. Molnárné Troppert Mária a Német Önkormányzat vezetője beszédében kiemelte, hogy a mai napig is nehezen lehet beszélni az egykori eseményekről. Sokáig pedig egyenesen tiltott volt. A kitelepítés, ahogy hivatalosan nevezték, valójában a magyarországi svábok megaláztatását, vagyonuknak elkobzását, a családok elűzését jelentette. Az Európai Unióban van, ahol a még ma sem hajlandóak a jogrendből a Beneš-dekrétumokat kivenni, amely kimondta, hogy  a magyarok és a németek háborús bűnösök és ezt kiterjesztette az egyszerű népekre is. Ezek a máig élő dekrétumok összeegyeztethetetlenek az uniós alaptörvényekkel – mondta felvezetőjében Molnárné Troppert Mária, majd a német nép háború alatti kálváriáját mutatta be szélesebb kitekintésben. Szó esett a háború utáni etnikai tisztogatásokról, melyben közel hárommillió ember esett áldozatul. Említést kapott a Lengyel , a Csehszlovák és más nemzetek által elszenvedett kitelepítési akciók, valamint bővebben a magyar kitelepítési események. Utóbbi történésekre a helyi viszonylatban is információt kaphattunk. Hercegfalváról 1300 embernek kellett elhagynia az otthonát. szörnyű körülmények között tíz családot és ingóságaikat zsúfolták be egy vagonba és napokig várakoztatták a szerelvényt a vasútállomáson.  A falubeliek segítségével jutottak például ivóvízhez is. Az akkor i történésekről nagyon sokáig nem lehetett beszélni és ma is csak nehezen kapnak választ a történelemkutatók bármelyik országhoz fordulnak ez ügyben. Ezért is fontos beszélni róla, hogy unokáink is megismerhessék a kitelepítettek hiteles történetét –hallhattuk többek között az ünnepi beszédben. A rendezvény a plébánia falánál elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával és a régi események felelevenítésével, beszélgetéssel zárult a könyvtárban. Tervben volt még egy fennmaradt vallatópince megtekintése, de a tulajdonos távolléte miatt ez most elmaradt.

A koszorúzáson közreműködött a Mezőfalvi Nőikar és  a Petőfi Sándor Általános Iskola két tanulója Kovács Dóra és Gergelyi Lara. A szentmisét magyarul és németül mondta Kristofory Valter katolikus plébános.

 

Share