27 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Válaszolt az EON az áramszünet kérdésekre

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

(Fotó: Mezőfalva Piac téri trafó)

 

 

Válaszolt az EON az áramszünet kérdésekre

A hétvégén több utcában is szinte pulzáló áramkimaradásokat tapasztaltak a lakók. Kérdéssel fordul lapunk az áramszolgáltatóhoz, melyet változtatás nélkül közlünk. 

 

Az utóbbi időkben, de különösen az elmúlt hétvégén Mezőfalva egyes utcáiban rendszeresek voltak az áramkimaradások, a rövid ideig tartó szünetek, majd hirtelen visszatérő, szinte lökésszerű, de nevezhetjük pulzálónak is az áramellátási problémákat. A feszültségek ingadozása, visszatérő lökései nem tesznek jót a háztartási villamos berendezéseknek. Többen panaszkodtak, hogy az elmúlt hétvégén egy ilyen alkalommal ment tönkre valamilyen eszközük. Köztük a cikk írójának vasalója is a feleség kezében füstölt el az ingadozások idején. Lapunk kérdésekkel fordult a szolgáltató felé, melyre most megérkezett a válasz. Természetesen az elküldött levelet és a kapott hivatalos információt együtt tesszük közzé.

Tisztelt EON! 

Az utóbbi időkben, mint október 15-én is rendszeresek az áramszünetek Mezőfalva egyes utcáiban. A lakossági panaszok többszöri hirtelen áramszünetről, majd ugyanolyan hirtelen visszatérésről tesznek említést. A feszültséglökések komoly károkat okoznak az elektromos eszközökben. A hiba nem újkeletű, ezért is fordultak a bejelentések után a lakosok az egyik önkormányzati képviselőhöz és személyemben a helyi sajtóhoz.

Kérdések a következők: Bírnak- e tudomással a problémáról? Milyen megoldás lehet a további károk elkerülése érdekében? Tervezik az alább jelölt terület -Mezőfalva, Mátyás kir. utca, Ady, Petőfi, Honvéd sor és az ehhez tartozó trafó felülvizsgálatát a rendszer vizsgálatát? Mit tehetnek a lakók, ha ebből műszaki káruk keletkezik?

 

Az EOn válasza:

„Mezőfalván rövid idejű zavartatásokat, néhány másodperces, villanásszerű áramkimaradásokat, illetve egyperces rövid áramszüneteket érzékelhettek ügyfeleink október 10-én és 15-én, valamint szeptember utolsó napjaiban. A jelenség hátterében az automatikus zárlatvédelemi rendszer működése áll, amely a hosszabb áramszünetek megelőzését célozza. Az automatikus védelmi rendszer célja, hogy amikor zárlatot vagy túlfeszültséget érzékel, akkor azonnal működésbe lépve reagáljon, emberi közreműködés nélkül azonnal helyreállítsa az áramszolgáltatás zavartalanságát. Ilyen mikro áramszüneteket jellemzően villámláskor vagy erősen szeles időben érzékelhet a lakosság, ritka esetben a hálózathoz érő madárszárny, a leggyakrabban pedig a vezetékek biztonsági övezetén belülre nyúló növényzet áll a jelenség hátterében.

 

Mivel a védelmi működések száma a normál működéshez képest magasabb volt ebben az időszakban, szakembereink kivizsgálást indítottak. A vizsgálat két okot tárt fel. Az egyik a védelmi berendezés nem pontos működése – a hiba javítása a napokban megtörtént -, a másik, hogy a vezetékek biztonsági övezetébe nőtt növények valós zárlatokat okoznak.

Ezek az esetek is felhívják a figyelmet a gallyazás elvégzésének fontosságára. Fontos tudni, hogy a törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak (önkormányzatoknak vagy magánszemélyeknek) kell rendszeresen gondoznia. Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor a sajtó útján is felhívjuk a figyelmet. Ezúton is köszönjük minden telektulajdonosnak, aki saját telkén a villamos hálózat közelében a növényzet gallyazását elvégzi, mert ezzel hozzájárul a terület zavartalan áramellátásához.

Tapasztalataink szerint nem jellemző, hogy rövid idejű áramkimaradások készülék meghibásodást okoznának. Erre vonatkozó bejelentést szintén nem kaptunk. Amennyiben valaki mégis ilyet tapasztal, ügyfélszolgálati csatornáinkon tudja ezt jelezni. A bejelentéseket minden esetben egyedileg, az adott fogyasztási helyre vonatkozóan kezeljük.”

 

Remélem, hogy a fenti tájékoztatás megadásával segítségére tudtunk lenni.

Kedves Brigitta

Külső kommunikációs szakértő

 

 

 

Share