| 
                 
              | 
  | 
                        
            
              
  
 
         
	
	
	
		
	
		
			
					
		- 
			Hokifli		
 
						- 
			
 
		 
		
		 
			 | 
			
				
	
		Ez egy kiváló süti recept amit nem kell sütni ebben a nyári melegben. 
Sztracsatella recept sütés nélkül
 
Kell hozzá
 
2 dl cukor, 
2 dl búzadara, 
1 liter tej, 
2 tojás sárgája, 
csipet só, 
kb. 30 db  babapiskóta, 
12,5 dkg margarin, 
fél l tejszín,(én Hulalát használok) 
1 tábla étcsokoládé 
1 ek. kakaópor (keserű)
 
A tejben elkeverjük a darát, a cukrot, a tojássárgákat és a sót. Lassú tűzön feltesszük melegedni, majd állandóan kevergetjük, krémesre főzzük a darakrémet. Néhányszor megkeverjük, kihűtjük és habosra keverjük a vajjal. Ezzel készen is van a krém. Ameddig hűl a krémünk, addig a tejszínt kemény habbá verjük, és a fele tábla csokit belereszeljük.
 
Sütemény összeállítása: kirakunk egy kb. 20×30 cm-es tepsit vagy magasabb szélű edénykét (jénai, kerámia tál) a tejben megforgatott babapiskótával, erre rákenjük a krém felét, majd erre kenjük rá szintén a csokireszelékes tejszín felét is. Ismét egy sor babapiskóta következik, majd a maradék krém és a maradék tejszínhab.
 
A sütemény tetejét megszórjuk vastagon a kakaóporral, és ráreszeljük a maradék étcsokoládét. Min. 4-5 órára vagy egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
 
Ezután kockákra vágva szeletelhetjük.
 
	 
 
			 | 
		 
		
			| 
				 
	 
		 
			 | 
		 
	
 
	
		
			
					
		- 
			Hokifli		
 
						- 
			
 
		 
		
		 
			 | 
			
				
	
		Túrós és almás kalács 
Hozzávalók:
 
70 dkg liszt 
5 dkg élesztő 
25 dkg cukor 
1 csokis pudingpor 
1 vaniliás pudingpor 
1 ek. kakaópor 
1 tojás 
4 dl tej 
csipet só 
1 dl étolaj
 
Töltelék:
 
50 dkg túró 
4 alma 
zsemlemorzsa 
dara 
cukor 
citromlé 
fahéj
 
Meglangyosítjuk egy kis cukorral a tejet, majd belerakjuk az élesztőt és felfuttatjuk. 
Összedolgozzuk a lisztet, az olajat és a sót. 
Elfelezzük a tésztát: az egyik felébe belekeverjük a vaniliás pudingot, a másikba a kakaót és a csokis pudingport. 
Megcsináljuk a tölteléket; Almás: lereszeljük az almát, kicsavarjuk, adunk hozzá cukrot, fahéjat és zsemlemorzsát. Túrós: Áttörjük a túrót, adunk hozzá ízlés szerint cukrot, citromlevet, vagy ha van citromhéjat, 1 tojásfehérjét és darát, de azt ne sokat (3-4 ek.) 
A tésztákat kinyújtjuk, a kakaós tésztát a túrós töltelékkel, a fehér tésztát az almás töltelékkel töltjük meg. Feltekerjük a tésztákat, megkenjük tojássárgájával és berakjuk tepsibe, 1 órát pihentetjük és 30 perc alatt készre sütjük.
 
	 
 
			 | 
		 
		
			| 
				 
	 
		 
			 | 
		 
	
 
	
		
			
					
		- 
			Hokifli		
 
						- 
			
 
		 
		
		 
			 | 
			
				
	
		Barackkal töltött csirkemell tejszínes burgonyával 
4 csirkemellfilé 
4 őszibarack 
1 evőkanál mustár 
fél csokor citromfű 
0,7 dl olaj 
60 dkg héjában főtt 
tisztított apró burgonya 
2 dl tejszín 
fél csokor petrezselyem 
só 
őrölt bors
 
A mellfiléket éles késsel szúrjuk fel, sózzuk, borsozzuk, és töltsük meg a meghámozott, kimagozott barackokkal. A végeit fogvájóval tűzzük össze, kenjük be mustárral, és szórjuk meg a felaprított citromfű felével. Amikor elkészült, a forró olajban közepes tűzön minden oldalukat süssük pirosra. A visszamaradt pecsenyeszaftban futtassuk meg a félbevágott krumplikat, öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel, és közepes tűzön addig pároljuk, míg a szaftja kicsit besűrűsödik. Tálaláskor a tejszínes burgonyát halmozzuk tányérra, és fektessük mellé a félbevágott barackos csirkemellet. 
Isteni finom!Próbáljátok csak ki.  
	 
 
			 | 
		 
		
			| 
				 
	 
		 
			 | 
		 
	
 
	
		
			
					
		- 
			Hokifli		
 
						- 
			
 
		 
		
		 
			 | 
			
				
	
		Mustáros lencsefőzelék 
A főzelékek sokaságából most mustáros lencsefőzeléket készítettem.
 
Hozzávalók:
 
25 dkg lencse 
2-3 gerezd fokhagyma 
2 darab közepes burgonya 
2-3 darab babérlevél 
só 
1 evőkanál liszt 
1 dl étolaj 
1 evőkanál mustár
 
A lencsét megmostam, meleg vizet tettem rá és ebben ázott másfél órát, majd egy lábosban feltettem 8 dl vízben főni az apróra vágott burgonyával együtt. Megsóztam, megtörtem a fokhagymát és ezt is a lencséhez kevertem, a babérlevelet is hozzátettem. Kb. 45 perc alatt megpuhult a lencse, a krumpli majdnem teljesen szétfő ennyi idő alatt. Közben párszor megkevertem és pótoltam az elforrt vizet.
 
Olajjal és a liszttel világos rántást készítettem, belekevertem egy evőkanál mustárt és hozzákevertem a lencséhez, majd még egyszer felforraltam. Sült kolbásszal tálaltam.	  
 
			 | 
		 
		
			| 
				 
	 
		 
			 | 
		 
	
 
	
		
			
					
		- 
			Hokifli		
 
						- 
			
 
		 
		
		 
			 | 
			
				
	
		Réteges kalács 
Hozzávalók
 
60 dkg liszt, 
2 tojás, 
4 e.k. cukor, 
10 dkg margarin, 
3 dkg élesztő, 
csipet só, 
4-5 dl tej 
30 dkg ízesített mogyoró /dió/ 
KB. 20 dkg fahéjas cukor 
híg lekvár
 
Elkészítése
 
A lisztet megszitáljuk az élesztőt felfuttatjuk és a tojás, cukor, margarin és a tej hozzá adásával közepesen lágy tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük. Amikor meg kelt ½ cm vastagra, köralakba kinyújtjuk,a kör szélén kb. 8-10 cm, szélesen és kb. 8-10cm mélyen bevágjuk az utolsó tésztaszirom kétszer akkora legyen, mint az előzőek. Így egy virághoz hasonló tészta kört kapunk a tészta közepét vékonyan megkenjük lekvárral és gazdagon megszórjuk fahéjas cukorral.
 
Erre hajtunk egy tészta szirmot és megkenjük vékonyan lekvárral gazdagon megszórjuk darált mogyoróval. Így váltakozva addig rétegezzük a tészta szirmokat amíg elfogy. A szélesen hagyott tésztával betakarjuk, úgy fog kinézni mint egy kis buci.10-12 percig pihentetjük, majd közepes méretű tepsi formára ki nyújtjuk.
 
Tetejét tojással megkenjük és ízlés szerint fahéjas cukorral megszórjuk. A gázsütő közepes fokozatán 20-22 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
utolsó tésztaszirom kétszer akkora legyen, mint az előzőek
 
és íme a fenséges alkotás!	  
 
			 | 
		 
		
			| 
				 
	 
		 
			 | 
		 
	
 
	
		
			
					
		- 
			Hokifli		
 
						- 
			
 
		 
		
		 
			 | 
			
				
	
		Sajtgaluska leves 
Hozzávalók
 
4 db sárgarépa 
1 db fehérrépa 
1 kis fej zeller 
3 húsleveskocka 
40 dkg zöldbab (lehet más zöldségféle is) 
A galuskához: 
2 db tojás 
6 evőkanál búzadara 
4 db natúr medvesajt
 
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, vízbe tesszük, puhulásig főzzük. Közben elkészítjük a galuskát. A tojásokat felverjük, villával belenyomkodjuk a sajtot, és addig kevergetjük, amíg teljesen összeolvad. Ekkor belekeverjük a búzadarát. Néhány percig hagyjuk pihenni, majd amikor a zöldségek megpuhulnak, teáskanállal a levesbe szaggatjuk. Pár percig lassú tűzön főzzük, majd lekapcsoljuk a gázt, és lefedve még 5 percig hagyjuk párolódni.	  
 
			 | 
		 
		
			| 
				 
	 
		 
			 | 
		 
	
 
 
	 
 
 
 
 | 
          
 
 
   
  
   | 
                     
  |