08 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Ez az Ötletláda opcionális kategória fejléce.

TÉMA: Világjáró

Világjáró 10 éve 7 hónapja ezelőtt #489

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Ezentúl idekerülnek az ország,város,természet jellegű cikkek.

Kezdjük Ázsiával,azon belül is Jerikóval.

Jerikó

Jerikó Jeruzsálemtől északkeletre, a Holt-tengertől északra fekszik. A legrégibb városias település a világon.A város az Izrael által megszállt Ciszjordánia területén a Jordán folyó völgyében, a folyótól 8 km-re nyugatra, Jeruzsálemtől 35 km-re északkeletre. A 250 m-rel a tengerszint alatt elhelyezkedő Jerikó a Föld legmélyebben fekvő lakott települése.

A Biblia elmondása szerint Józsua, mint Mózes utóda vezette be Izráel népét az Ígéret földjére. Jerikó volt az első város amit a zsidók elfoglaltak Palesztínában. A város falain kívül hétszer hordozták körbe a Frigyládát, miközben a papok fújták a kürtöket. Hetedszerre Jerikó falai leomlottak. 1930-ban a régészek kiásták Jerikót. Azt hitték, hogy aleomlott faalakat találták meg, de kiderült, hogy a leletek 1000 évvel régebbiek annál, hogy Józsua K.e. a XIII. században elfoglalta a várost. A Jerikót borító domb, a mai Jerikótól 2 kilométerre van. Az 1950-ben kezdődő ásatások bebizonyították, hogy a város területén már K. e. 9000-ben éltek. Valószínűleg nomád vadászok telepdtek le, és kultikus szentélyt is építettek. K.e. 7000 körül már állandó település volt, vályogból épített házakkal. A települést 800 méter hosszú kőfallal vették körül. A fal őrtoronnyal is rendelkezett, melynek átmérője és magassága 9-9 méter volt. A lakossága földműveléssel is foglalkozott. Erre utalnak az itt talált magvak, ásószerszámok, és a kőből készült sarlók. A lakók valószínűleg öntözést is alkalmaztak, föld alatti források vizével tették termékennyé a Jordán völgyének talaját. Fokozatosan áttértek a nomád életmódról a földművelésre. Az első várost valószínűleg tűzvész pusztította el. Ennek helyén építettek K. e. 7000-ben egy nagyobb várost. K. e. az I. században Júdea római helytartója, Nagy Heródes építtetett palotát Jerikótól 1,5 kilométerre, ahol haláláig élt. A VIII. században ennek közelében épült Hisám kalifa palotája. Jerikótól 10 kilométerre keresztelte meg Szent János Jézust a Jordán vizében. Szintén a város közelében, tőle nyugatra található a kísértés hegye, ahol megjelent Jézusnak az ördög. Jerikótól délre, a Jeruzsálem felé vezető út mentén áll a Nabi- Músza mecset, melyet a XIII. században építettek a Moáb földjén, ott, ahol a zsidó és muzulmán hagyomány szerint Mózest eltemették.

http://ts3.mm.bing.net/th?id=H.4984899041888546&pid=1.7
Jerikó 10 000 éves.


Napjainkban a régészeti szelvények ősi falakat és egy nagy, kör alakú, 9 méter magas kőtornyot tártak fel, melynek közepén 22 lépcső vezet lefelé.


Heródes palotája.A palota és két úszómedencéjének romja jól érzékelteti Heródes luxuskörülményeit.


Népszerű turistalátványosság


Az ősi Jerikó romjai


Különös építmények maradványai

http://www.femina.hu/utazas/kepgaleria/titokzatos_romvarosok/machu_picchu.jpg/w436
Ez idő tájt épült a város köré a híres jerikói kőfal, a világ legkorábbi ilyen építménye. A négy méter vastag, hat méter magas falból és kilenc méteres őrtornyokból álló védrendszer i. e. 1325 körüli pusztulását az Ótestamentum, azon belül Józsué könyve írja le a legérzékletesebben. A hagyomány szerint a gigantikus kőfal az ostrom hetedik napján, a harci harsonák szavára omlott porrá.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRHCOh9jNwk9xVBWR_H3sOo--9AK6ZKEtY3YpA8n-G-HgBSSKZs


A mai Jerikó
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Világjáró 10 éve 7 hónapja ezelőtt #514

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
4 hátborzongató, kísérteties úti cél Halloweenra

Kísérteties legendák, múltszázadi kastélyok, ámulatba ejtő tájak, és rémisztően jó jelmezes partik. Október 31-én megkezdődik a Halloween-őrület az Egyesült Államokban, és Európa számos országában. Ezúttal összegyűjtöttük a legjobb úti célokat erre a félelmetes rejtélyekkel teli estére!

Erdély és Drakula gróf legendája
Románia legszebb régiója Erdély az egyik legideálisabb hely a Halloween eltöltésére. Amellett, hogy innen gyökeredzik a híres Drakula gróf legendája, ez a kísértetiesen szép hely számos hátborzongató kastéllyal, palotával, valamint időtlen falvakkal rendelkezik, melyekben még jelen vannak ma is a legendák és a múlt század hagyományai. Mindez nem csupán egy hátborzongató élmény, hanem egy fantasztikus utazás is a rejtélyes múltba. Erdély határán érdemes meglátogatni ebben az időszakban a Bran kastélyt, mely Bram Stoker legendás Drakula karakterének volt otthona. A történet egy félelmetes mítoszhoz vezetett, mely szerint a kastélyban élt egykor egy Vlad Drakula nevű uralkodó, aki rendkívül kegyetlen büntetéseket szabott ki uralkodása alatt. Állítólag ez inspirálta Stoker félelmetes vámpír meséjét.

Drakula gróf legendás kastélya

London- A felejthetetlen Halloween partik otthona
Az elbűvölő brit főváros Halloween estéjén a sötét pincék, véres történelmi események, korabeli épületek, és a világ leghírhedtebb sorozatgyilkosának Jack Rippernek ad otthont. London kitűnő választás erre a különleges ünnepre, mivel számos rejtély, és kísérteties látnivaló övezi, miközben látványos vad bulik zajlanak szerte a városban. Kísérteties túrák, színes hivalkodó felvonulások, és klubesemények várják a látogatókat. London pontosan tudja, hogyan kell izgalomban tartani a horrorra éhes nagyközönséget.

Salem

Salem- Egy nap a boszorkányok földjén
Akár hiszel a szellemekben, akár nem, Salem, ez a New England-i városka tökéletes, ha egy felejthetetlen Halloweenra vágysz. Ez a hátborzongató hely adott otthont a híres boszorkánypereknek, melyek során több, mint 26 embert ítéltek halálra. Salemben számos múzeummal, és kiállítással találkozhatunk, melyek megemlékeznek a szörnyű eseménysorozatra, félelmetes emléktárgyak, és leírások segítségével. A legenda szerint, Halloween időszakában itt Salemben nagyon vékony a határ a fizikai és spirituális világ között, és a kapcsolat természetfelettivel, ha csak egy napra is, lehetségessé válik.


Edinburgh
Kíséretet járta kastélyok Edinburghban
Legtöbben gyakran elfelejtjük, hogy a Halloween nem csak egy jó buli, amikor különös jelmezekbe öltözünk, és a gyerekek édesség után járnak házról-házra, hanem egy ősi kelta fesztivál is, mely még ma is élénken él Skóciába és Írország gyönyörű tájain. Hatalmas kastélyai, gazdag hagyományai, megoldatlan rejtélyei, hátborzongató boltívei, és az a megszámlálhatatlan paranormális jelenség, mely a tájat uralja, teszi olyan izgalmassá ezt a gyönyörű várost. A kastélyok falai egytől-egyig vérfagyasztó mesék, és gyilkosságok tanúi, az óvárost a mai napig mítoszok és misztériumok uralják, és szinte minden sötét alagútban különös történeteket, és paranormális jelenségeket tapasztalhatunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Világjáró 10 éve 7 hónapja ezelőtt #525

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Bangkok rejtélyes gyöngyszeme – Wat Samphran templom


Első ránézésre olyan, mintha egy vidámparkban járnánk, de aki ezt hiszi messze jár az igazságtól. A torony alakú, piros színű épület, amelyet egy óriás sárkány ölel körül, nem más mint a Wat Samphran templom. A sárkány farka egészen a földszintről indul és a sárkány feje egészen a 17 emletes épület tetejéig felér. A Wat Samphran templom Bangkok egyik rejtélyes gyöngyszeme.

A templom körüli misztikumhoz hozzájárul, hogy még ha el is jutsz Thaiföldre, nem találni olyan útikönyvet amelyben szerepelne a templom. Olyan érzés, mintha a helyiek rejtegetnék a világ elől. Az elmondások szerint a templom belseje elhanyagolt és bizonyos részei le vannak zárva a látogatók előtt, de a megtekinthető helyiségekben állatokat megformázó szobrokat és egy hatalmas bronz Buddha szobrot is láthatunk.






Forrás:Bizarnbin
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Világjáró 10 éve 7 hónapja ezelőtt #536

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
A legszebb falvak a Világon


Az ausztriai barokk kisváros, Hallstatt, melynek neve a kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből származik.
(Fotó: ismeretlen)

Urbanizálódó világban élünk, és ennek a negatív hangzata ellenére rengeteg haszna is van. A sokszínű kulturális hatásoktól kezdve az erőforrások hatékonyabb felhasználásáig számos érv szól a városi környezet mellett. Sőt, egyes vélemények szerint még a világ fejlődése is közvetlenül a nagyvárosok sokaságához köthető. Hiszen (városok természeténél fogva) ebben a miliőben gyakrabban érintkeznek és cserélnek eszmét a világ jobbításán gondolkodó emberek. De tegyük a kezünket a szívünkre: melyikünk ne szeretné öreg napjait (vagy talán már a fiatalokat is) egy békés, csendes, otthonos kis faluban tölteni, valahol messze a világ zajától? Szerencsére ezek a kis eldugott “béke szigetei” még mindig fellelhetők szerte a világban. A következő összeállítást arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, melyek a legszebb falvak a Világon. Van közöttük tengerparti paradicsom, névtelen kis hegyi kolónia, egzotikus keleti falucska, és olyan is, amelyik filmdíszletként kezdte pályafutását. A “legszebb falvak” jelző persze szubjektív, hisz annyi csodás hely van széles e világon. Annyi viszont bizonyos, hogy bármelyikben szívesen letámasztanánk a hintaszékünket.


Hobbiton, a hobbit-falu Új-Zélandon. A képen a valóságban is üzemelő Zöld Sárkány Fogadó látható.
(Kép: Weta Workshop)


A Riomaggiore nevű kis színes falu az olaszországi La Spezia tartományban. A Cinque Terre többi falvával együtt az UNESCO Világörökségének része.
(Fotó: James Brandon)


Hegyi falu Iránban.
(Fotó: Mohammadreza Momeni)


Falu a Niger-folyó partján, Maliban.
(Fotó: Yann Arthus-Bertrand)


Rejtett hegyi falu Dél-Kínában.
(Fotó: Christian Ortiz)


Ködös kis falu Anglia délnyugati részén.
(Fotó: Bob Small)


A holland Bourtange, a csillag alakú egykori Fort Bourtange erődben.
(Fotó: Jan Koster)


Egy gyönyörű afrikai tengerparti falu.
(Fotó: Michael Poliza)


Gásadalur település a Feröer-szigetek Vágar nevű szigetén.
(Fotó: Gareth Codd )


Egy apró kis falu a Himalája hatalmas sziklái közt Tibetben.
(Fotó: Coolbie Re)

Te hol élnél közülük a legszívesebben? Szerinted melyek a legszebb falvak?


Forrás: onebigphoto
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Világjáró 10 éve 7 hónapja ezelőtt #542

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
A legjobb fotó a vadonatúj szigetről.


A műholdképeken jól látható, hogyan bukkant fel egy sziget Pakisztán partjai előtt, a légifotón pedig a homokos-sziklás felszín részletei is megfigyelhetők.


Veszélyes sétálgatni a szeptember 24-én kialakult új szigeten Pakisztánban. A képződmény Gvadar kikötőváros mellett, a nyugati öbölnél (Paddi Zirr) emelkedett ki a 7,7-es erősségű földrengés hatására. Iszapos föld, finom szemcséjű homok és sziklák hatalmas kupacáról van szó, amelyen még jól látszik, ahogyan a víz lezúdult róla:




A pakisztáni Nemzeti Oceanográfiai Intézet légifelvétele az új szigetről
Forrás: NASA

Metán szivárog az új pakisztáni szigeten

Az új, 75-ször 90 méteres szigeten több résből is szivárog a gyúlékony metángáz. A sziget kialakulása is annak köszönhető, hogy a földrengés miatt megnőtt a nyomás egy tenger alatti gáz- és folyadéklencsében, amely felfele terjeszkedett. A lenti űrfelvételen a part menti világoszöldes folt azt jelzi, hogy ott is megemelkedett a tengerfenék. A pakisztáni Nemzeti Oceanográfiai Intézet (NIOPK) szerint az új sziget mentén tizenöt-húsz méteres a víz.

Egy április 17-én készült űrfelvételen az látszik, hogy egyébként semmi különös nincs a pakisztáni tengerpartnak ezen a szakaszán. A NASA földmegfigyelő műholdja (EO-1) szeptember 26-án készített felvételt az új szigetről, amely körülbelül egy kilométerre van a partról:



Fent a Landsat 8 képe (április 17.), lent a NASA EO-1 műhold képe (szeptember 26.)
Forrás: NASA+ORIGO
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Világjáró 10 éve 7 hónapja ezelőtt #543

  • Hokifli
  • Hokifli profilkép
Ámulatba ejtően gyönyörű vízesés Thaiföldön .
Elképzelhető, hogy egy vízesés akkor is meseszép legyen, ha nem méteres nagyságú. Misem bizonyítja ezt jobban az Erawan- vízesés, mely Thaiföldön az Erawan Nemzeti Parkban található.

Szépsége nem magasságában, hanem lépcsőzetességében rejlik, sokan úgy tartják a legszebb a világon.

A halakkal teli természetes medence magával ragadja az embert. A hely alkalmas fürdőzésre, hiszen tisztasága a csapvízzel vetekszik.

A bátrabbak még le is ugorhatnak egy szikláról, hiszen engedélyezett. Az 1975 óta működő park a Hindu vallásban található háromfejű elefántról kapta.

Szépségeit több mint 550 négyzetkilométeren kínálja. A parkban rengeteg vízi állatot is csodálhatunk a helyi folyóknak és patakoknak köszönhetően.


Forrás:FEMCAFE
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.136 másodperc