25 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Több mint német nyelvoktatás

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a rendezvényről itt! >>>

 

Több mint német nyelvoktatás

A mezőfalvi iskola Német Nemzetiségi Napján jártunk, ahol közel 180 gyerek mutatta meg német nyelvtudását játékos, zenés, táncos, verses előadásban.

 

Április 4-én, kedden tartották hagyományos tavaszi gálájukat a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola német nemzetiségi oktatásban tanuló diákjai. Szülők, nagyszülők, rokonok előtt mutatták meg, hol tartanak a német nyelv elsajátításában. A rendezvény után Hajas Erikát, a nyelvi munkaközösség vezetőjét kérdeztük.

Ahogy az előadásból láthattuk, hallhattuk, nem csak a német nyelvoktatás sikerességét, de Mezőfalva történelmét, kultúráját is megismerhettük.

– Több mint két évtizede létezik a mezőfalvi iskolában a német nyelv oktatása. Az induláskor a gyökereink megtartása, a hagyományápolás volt a cél. A német nemzetiségi nyelvoktatás lehetőségével sokkal magasabb szinten és nagyobb óraszámban tanulhatják a nyelvet a gyerekek. Természetesen az oktatás mellett a népismeret, a német kultúra is nagy hangsúlyt kap, különösen a helyi német nemzetiségi történelmi anyagra támaszkodva. Fontos, hogy a tanítás során igyekszünk minél többféle módon játékossá, élménydússá tenni az oktatást, felelevenítve a népi hagyományokat is. Munkánk minőségének legjobb visszajelzése, a sok sikeres nyelvvizsga. Az órák hangulata, a kulturális eseményeinken megélt közösségi élmények, az országos versenyeken elért kimagasló eredmények, külföldi kirándulásaink mind, mind olyan motiváló erő, ami a gyerekeknek vonzó a német nyelvű tanuláshoz. Az idén is már számtalan első helyezést értünk el.

                          

 

                             

 

A mai gálán az is látszott, hogy tudás megszerzése mellett egyben remek közösséget is építenek.

– A nyelvoktatás módszere teljesen más, mint a tanórai módszer.

A videó a rendezvényről a képre kattintva elindul

Az alsóban inkább játékosan tanulnak a gyerekek és ez nagyon megfogja, ideköti őket. Azáltal, hogy játszanak, szinte nem is gondolják, közben mennyit tanulnak. Része ennek a zene, a tánc, a mese, a közösségi élet. Céljaink elérésében nem csak kollégákra, az iskolára, hanem a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatra is nagy mértékben számíthatunk. A mai gála összeállítói pedig Kölesdiné Hajas Dóra, Bodás Dalma, Árva Szabó Ági, és jó magam Hajas Erika volt.

 

Az előadás után, melyben a mesetörténeteken át a zenés, humoros és táncos darabokig széles palettán át kísérhettük figyelemmel a mezőfalvi német nyelvoktatás mai szintjét, a szülők jóvoltából a gyerekek svédasztalos süteménypartival zárták a napot. Köszönet minden támogatónak!

                         

Share