28 | 02 | 2024
Főmenü
Események
February 2024
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

Lámpás hagyomány: Elárulták a ludak Mártont

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a rendezvényről itt! >>>>

 

Lámpás hagyomány: Elárulták a ludak Mártont

 

November 11-én Márton-napi felvonulást és műsort tartottak Mezőfalván a Petőfi Sándor Általános Iskola nemzetiségi németet tanuló diákjai. A már sok évvel ezelőtt útjára indított rendezvény évről-évre egyre több résztvevőt vonz. Az idén közel kétszázan vonultak a kis lámpásokkal az iskola udvarától a Piac térig.

               

 

Szülők, hozzátartozók és pedagógusok kísérték a gyerekeket a beesteledett mezőfalvi délutánban, hogy a hagyományokhoz hűen ne maradjon el ebben az évben sem a Márton-napi felvonulás. Valószínűleg nagyon sokan készültek erre az eseményre, mert talán még sosem voltak ennyien. Az egyik fő szervezőt, a német nemzetiségi oktatás vezetőjét Hajas Erika pedagógust kérdeztük a menet indulása előtt.

- Van, már vagy tíznél is több éve, amikor a német nyelvű oktatásban résztvevők meghonosították ezt a rendezvényt. Külön öröm számunkra, hogy egyre több nem németes gyerek is csatlakozik hozzánk. Természetesen a német oktatáshoz, a hagyomány ápolásához kapcsolódik a felvonulásunk, ami két részből áll. Az egyik ilyen projektünk a tájházi eseményünk volt, ahol az iskolai osztályok elevenítették fel a Márton naphoz tartozó szokásokat és történéseket. Nem maradhatott el a gyerekek megvendégelése sem, melyben a programhoz hűen libazsíros kenyeret kínáltunk a tánc és az énekek mellé. Délután pedig már nyilvános a rendezvény, tehát bárki velünk tarthat a Piac térig tartó menetben. A téren szintén kis előadással, illetve inkább interaktív műsorral készültünk német és magyar nyelven. Az idei alkalommal Kristofory Valter plébános úr is mond néhány gondolatot Szent Márton életével és cselekedeteivel kapcsolatban. Végül pedig ezúttal sem maradhat el a vendéglátás. A szülők jóvoltából süteménnyel kínáljuk a résztvevőket – hallottuk Hajas Erika fő szervezőtől.

                 

 

 

A Márton-napi felvonulást tehát 2022-ben is megtartották Mezőfalván. Ahogy a menet elején láttuk, az óvodások ezzel egyidejűen, csak külön útvonalon indultak a maguk rendezvényére. A Piac téren Kristofory Valter Mezőfalva katolikus plébánosa Szent Mártonhoz kapcsolódó gondolatait azzal az ajánlással fejezte be, hogy vegyünk példát Mártonról, hiszen az önzetlen adakozás, a másikra való odafigyelés a mi szívünket is felmelegíti. Különösen a téli hidegben figyeljünk oda a nehezebb helyzetben lévő embertársainkra!

 

 

Share